Menu
Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το ΓεΣΥ

Έτοιμος για διάλογο ο ΠΙΣ για το Γε…

• Παραμένει όμως πιστός σ...

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και μαλάκες

Να δεις που κάποτε θα μας πούνε και…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν τις εισφορές στο ΓεΣΥ

ΤΚΑ και Τμ. Φορολογίας θα συλλέγουν…

• Δηλώσεις στο ΚΥΠΕ του π...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βενεζουέλα κατασκευασμένο στην Ουάσινγκτον με έναν κατασκευασμένο πρόεδρο”...

“Ιμπεριαλιστικό πραξικόπημα στη Βεν…

• Δηλώσεις του Κουβανού υ...

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Prev Next

Ελάχιστους φόρους πληρώνουν οι πολυεθνικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

Ελάχιστους φόρους πληρώνουν οι πολυεθνικές στην Ευρωπαϊκή Ένωση!

• Η Γερμανία δεν θέλει τη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών

 

Σε πολλές χώρες- μέλη της ΕΕ οι πολυεθνικές καταβάλλουν πολύ χαμηλότερους φόρους από τους προβλεπόμενους, διαπιστώνει έκθεση των Ευρωπαίων Πρασίνων.

Πολυεθνικές με τεράστια κερδοφορία πληρώνουν ολοένα και λιγότερους φόρους την ίδια στιγμή που εργαζόμενοι και συνταξιούχοι σε όλη την Ευρώπη στενάζουν από τα φορολογικά βάση, τα οποία σε αντίθεση με τα μονοπώλια πληρώνουν μέχρι το τελευταίο λεπτό του ευρώ…

Οι πολυεθνικές εταιρίες δεν καταβάλλουν σχεδόν σε καμία χώρα της ΕΕ τον προβλεπόμενο φορολογικό συντελεστή, διαπιστώνει έκθεση των Ευρωπαίων Πρασίνων που παρουσιάζεται σήμερα. Η έκθεση καταπέλτης για την φορολογική πολιτική στην ΕΕ διαπιστώνει σημαντικές διαφορές μεταξύ καταβαλλόμενου και προβλεπόμενου φόρου, γράφει σήμερα η γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung σε άρθρο με τίτλο «Το μεγάλο χάσμα».

Η μεγαλύτερη διαφορά ονομαστικού και πραγματικού φόρου καταγράφεται, σύμφωνα με την έκθεση των Ευρωπαίων Πρασίνων, στο Λουξεμβούργο. Επισήμως ο φορολογικός συντελεστής βρίσκονταν την περίοδο 2011-2015 στο 29%. Κατά μέσο όρο όμως οι εταιρίες πλήρωναν φόρους μόνο 2%. Στη Γερμανία ο προβλεπόμενος φορολογικός συντελεστής βρίσκεται στο 30%. Οι πολυεθνικές ωστόσο πληρώνουν όμως 20%. Ωστόσο και σε χώρες όπως η Ουγγαρία, η Ολλανδία και η Αυστρία το χάσμα μεταξύ απαιτούμενου και καταβαλλόμενου φόρου υπερβαίνει τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Η μόνη χώρα στην οποία η έκθεση δεν διαπιστώνει απόκλιση είναι η Βουλγαρία, όπου συμπίπτουν προβλεπόμενος και πραγματικός φόρος.

Ο ευρωβουλευτής Σβεν Γκίγκολντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. των Ευρωπαίων Πρασίνων για οικονομικά ζητήματα ζητά για το λόγο αυτό «περισσότερη διαφάνεια στις φορολογικές πρακτικές των πολυεθνικών». Ο γερμανός πολιτικός υπογραμμίζει ότι «η ΕΕ θα πρέπει, πριν τις ευρωεκλογές του Μαΐου να αποδείξει στους ευρωπαίους πολίτες ότι έχει να αντιτάξει κάτι στην απογοητευτική αυτή κατάσταση».

Η Γερμανία δεν θέλει τη φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών

Ήδη εδώ και καιρό η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει καταθέσει προτάσεις για περισσότερη διαφάνεια, οι οποίες όμως έχουν «κολλήσει» στο ευρωπαϊκό συμβούλιο των υπουργών Οικονομικών. Μια από αυτές προβλέπει το λεγόμενο Country by Country Reporting, με το οποίο οι πολυεθνικές υποχρεώνονται να δηλώνουν στις φορολογικές αρχές τζίρο, κέρδη και φόρους που καταβάλλουν ανά χώρα. Στόχος της πρότασης είναι οι εταιρίες να φορολογούνται στις χώρες όπου διασφαλίζουν τα υψηλότερα κέρδη. Παράλληλα τα στοιχεία αυτά αποκαλύπτουν και τον πραγματικό φορολογικό συντελεστή που καταβάλλεται.

Τόσο ο Γερμανός υπ. Οικονομικών Όλαφ Σολτς όσο και ο προκάτοχός του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε τάσσονται κατά της δημοσίευσης λεπτομερών στοιχείων ανά χώρα επικαλούμενοι «ευαίσθητα εταιρικά δεδομένα». Το ίδιο ακριβώς επιχείρημα προβάλλουν πολλές επιχειρήσεις που πέρασαν το κατώφλι του γερμανικού υπουργείου Οικονομικών ώστε να αποτραπεί τυχόν δημοσίευση τέτοιων στοιχείων.

Το ζήτημα προκαλεί προστριβές και μεταξύ Γαλλίας και Γερμανίας. Τόσο η Γερμανία όσο και άλλες χώρες-μέλη αρνούνται να συμφωνήσουν με την γαλλική πρόταση για φορολόγηση ψηφιακών πολυεθνικών. Όπως γράφει η SZ το Παρίσι είναι οργισμένο με την αρνητική στάση του Βερολίνου, μιας και θέλει να δείξει στους πολίτες, λίγους μήνες πριν τις ευρωεκλογές, ότι η ΕΕ βρίσκεται σε θέση ισχύος ως προς την επιβολή φόρων. Σύμφωνα με την Κομισιόν είναι κυρίως οι ψηφιακές πολυεθνικές που καταβάλλουν ελάχιστους φόρους στην ΕΕ. Γεγονός που οφείλεται στους ιδιαίτερα ελκυστικούς φορολογικούς συντελεστές που υπόσχονται χώρες-μέλη για να διασφαλίσουν μια έδρα των διάσημων πολυεθνικών στο έδαφός τους.

Αναδημοσίευση από Ημεροδρόμο - Πηγή: Deutsche Welle

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top