Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε από τους χειρισμούς των αρχών της Δημοκρατίας

Ορφανίδης: Ο Συνεργατισμός δολοφονήθηκε από τους χειρισμούς των αρχών της Δημοκρατίας
• Κατάθεση του πρώην κεντρικού Τραπεζίτη της Κύπρου στην Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού

 

Γράφει: Γρηγόρης Σάββα*

Ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια, αλλά δολοφονήθηκε λόγω των κακών χειρισμών της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια, δήλωσε ο πρώην Διοικητής της Κεντρικής Τράπεζας της Κύπρου (ΚΤΚ) Αθανάσιος Ορφανίδης, ο οποίος υποστήριξε πως «χρησιμοποιήθηκε η ίδια μεθοδολογία για να πέσει ο Συνεργατισμός πέρσι, με την μεθοδολογία που χρησιμοποιήθηκε για να πέσει η Τράπεζα Κύπρου το 2013».

Καταθέτοντας στην Ερευνητική Επιτροπή για την κατάρρευση του Συνεργατισμού μέσω τηλεδιάσκεψης, ο κ. Ορφανίδης υποστήριξε ακόμη ότι στην έκθεση της Pimco για τις κεφαλαιακές ανάγκες του τραπεζικού συστήματος έγινε προσπάθεια για να μειωθούν οι κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού και καταλόγισε ευθύνες στην τότε διεύθυνση και διοίκηση της ΚΤΚ. 

«Ο Συνεργατισμός δεν απεβίωσε από φυσικά αίτια, δολοφονήθηκε με κακούς χειρισμούς των αρχών της Δημοκρατίας τα τελευταία χρόνια. Ναι μεν είχε προβλήματα, αλλά με σωστή διαχείριση τα προβλήματα ήταν διαχειρίσιμα και δεν χρειάζετο να βάλουμε και το 2013 και φέτος τον φορολογούμενο ουσιαστικά να επωμίζεται κόστος δισεκατομμυρίων ευρώ για να λυθεί ένα πρόβλημα το οποίο έχουν δημιουργήσει άλλοι», είπε και συμπλήρωσε: «Τα κόλπα έγιναν με τον ίδιο τρόπο και εύχομαι η Επιτροπή σας να καταφέρει να διαφωτίσει τους συμπολίτες μας για τουλάχιστον αυτό το κεφάλαιο του οικονομικού εγκλήματος το οποίο βιώνουμε σε αυτό τον τόπο».

Αναφορικά με τις κεφαλαιακές ανάγκες του Συνεργατισμού, όπως προέκυψαν από την άσκηση της Pimco ο κ. Ορφανίδης παρέπεμψε στον πίνακα του πορίσματος της Pimco για τις αναμενόμενες απώλειες του τραπεζικού συστήματος.

Όπως είπε, σύμφωνα με την Pimco, στις τράπεζες περίπου το 19% της αξίας των δανείων ήταν χαμένα λεφτά και έτσι δημιουργήθηκε η τρύπα στα κεφάλαια των τραπεζών, ενώ στα ΣΠΙ το αντίστοιχο νούμερο ήταν μόνο 12%.

«Εάν», είπε, «είχαμε στις εμπορικές τράπεζες το ίδιο νούμερο όπως στα Συνεργατικά, τότε οι ανάγκες των τραπεζών θα ήταν €4 δις και κάτι ρέστα λιγότερες απ’ ότι ήταν».

«Παίχθηκε το παιγνίδι έτσι ώστε ο Συνεργατισμός να φαίνεται ότι είναι σε καλύτερη κατάσταση», είπε και υποστήριξε ότι με τις υποθέσεις οι οποίες έγιναν τα νούμερα βγήκαν τόσο πολύ πάνω που ξεπερνούσαν τα 10 δις, που ήταν ο στόχος που είχε η ΚΤΚ, και έριξαν κάπως τα νούμερα του Συνεργατισμού», πρόσθεσε.

Ο κ. Ορφανίδης σημείωσε ακόμη πως οι ίδιες παραδοχές που χρησιμοποιήθηκαν στην άσκηση της Pimco «έμειναν εκεί» και χρησιμοποιήθηκαν από τον Ενιαίο Εποπτικό Μηχανισμό (SSM) στην περίπτωση του Συνεργατισμού. «Ποιος ήταν ο υπεύθυνος της εποπτείας στην ΚΤΚ τον Γενάρη του 2013; μήπως είναι τα ίδια άτομα που είναι στον SSM τώρα; Τα άτομα τα οποία δέχθηκαν τις παραδοχές της Pimco, είναι τα ίδια αυτά άτομα που έριξαν τις τράπεζες τότε και έριξαν και τον Συνεργατισμό», είπε.

Διαφώνησε με την παραδοχή για μηδενισμό της αξίας των προσωπικών εγγυήσεων αλλά και των αξιών των ακινήτων που είχαν τεθεί ως εξασφάλιση. «Γιατί επέτρεψε η ΚΤΚ με την Pimco να μηδενιστεί αυτή η αξία;. Δεν γνωρίζω; Είναι ένα πράγμα να λέμε υπήρχαν ελλείμματα της τάξης των μερικών εκατομμυρίων. Είναι άλλο να λέμε δημιουργήθηκε μια τρύπα πολλών δις. Αυτή η τρύπα δημιουργήθηκε με λανθασμένες υποθέσεις και δημιουργήθηκε από τις αρχές της Δημοκρατίας, από την ΚΤΚ», είπε.

Ο Χριστόφιας φταίει για τα κεφαλαιακά κενά

Ερωτηθείς για επιστολή που απέστειλε το 2012 στον τότε Γενικό Διευθυντή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας (ΣΚΤ) Ερωτόκριτο Χλωρακιώτη για κεφαλαιακό έλλειμμα ύψους €816 εκατομμυρίων, ο κ. Ορφανίδης είπε ότι το έλλειμμα αυτό ήταν συνέπεια των αποφάσεων που έλαβε στις 26 Οκτωβρίου 2011 στη Σύνοδο Κορυφής ο τότε Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και οι ομόλογοί του για την τήρηση κεφαλαίων προκειμένου να καλυφθεί η ονομαστική και λογιστική αξία των κρατικών ομολόγων που διακρατούσαν οι τράπεζες.

«Αυτό ήταν τρελό, ήταν κάτι με το οποίο δεν έπρεπε να συμφωνήσει η Δημοκρατία», είπε.

Λέγοντας πως το κεφαλαιακό έλλειμμα του Συνεργατισμού δεν προέκυψε λόγω μη εξυπηρετούμενων δανείων, ο κ. Ορφανίδης εξήγησε πως η ΣΚΤ διακρατούσε αρκετά ελληνικά ομόλογα και πάρα πολλά κυπριακά ομόλογα, που ήταν αξιολογούνταν ως σκουπίδια.

«Την απόφαση την πήρε ο Χριστόφιας με τους ομολόγους του. Αύξηση τα κεφαλαιακής επάρκειας στο 9%. Αποφάσισαν οι ηγέτες της ΕΕ να ανεβάσουν τα κεφάλαια και επίσης να ζητήσουν προβλέψεις για τα ομόλογα, το οποίο δεν ήταν συμβατό με τους κανονισμούς που υπήρχαν προηγουμένως», είπε

Θα έπρεπε να παρέμβει η Κυβέρνηση

Ο κ. Ορφανίδης είπε πως στην ίδια απόφαση υπήρχε πρόνοια που επέτρεπε στις κυβερνήσεις των κρατών – μελών να παρέμβουν για να στηρίξουν τραπεζικά ιδρύματα που αντιμετώπιζαν προβλήματα ή αν δεν ήταν αυτό εφικτό να δοθεί στήριξη από την Ευρωπαϊκή Διευκόλυνση Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF, ο προάγγελος του ESM).

Όπως είπε, στην επιστολή προς τον κ. Χλωρακιώτη, ζητούσε όπως συνεννοηθεί με την Κυβέρνηση και να δουλέψουν για να λύσουν αυτό το πρόβλημα. «Η κυπριακή κυβέρνηση είχε πάρει τις αποφάσεις στις Βρυξέλλες και έτσι έπρεπε η Κυβέρνηση να δουλέψει μαζί με την ΣΚΤ», συμπλήρωσε.

Η Κυβέρνηση μπορούσε να παρέμβει για διόρθωση των προβλημάτων εποπτείας

Ερωτηθείς για το κατά πόσον οι Υπουργοί Εμπορίου μπορούσαν να διορθώσουν τα κακώς έχοντας στον Συνεργατισμό, ο κ. Ορφανίδης είπε πως η Κυβέρνηση μαζί με τη Βουλή διαμορφώνουν τις νομοθεσίες στην Κύπρο.

Εφόσον είχε γίνει επισήμανση ότι το εποπτικό πλαίσιο των ΣΠΙ ήταν ελαττωματικό, είπε, θα έπρεπε να διορθωθεί κάτι το οποίο μόνο η Κυβέρνηση μπορούσε να το κάνει. Ούτε η ΚΤΚ μπορούσε να το κάνει, ούτε ένας Υπουργός από μόνος του.

«Ακόμη και μέσα στα πλαίσια της υφιστάμενης νομοθεσίας θα μπορούσαν να φροντίζουν να διορίζονται άτομα στην Υπηρεσία Ελέγχου και Ανάπτυξης Συνεργατικών Εταιρειών (ΥΕΑΣΕ) που να κάνουν ό,τι μπορούσαν για να βελτιωθεί η εποπτεία του συστήματος. Η κυβέρνηση τους διόριζε, οπότε είχε πολλές εξουσίες η κυβέρνηση για να λύσει το πρόβλημα», είπε.

Η ΣΠΕ Στροβόλου η «πιο επικίνδυνη τράπεζα»

Σε ερώτηση για την επιστολή του προς τον κ. Χλωρακιώτη για τερματισμό της σύνδεσης της ΣΠΕ Στροβόλου με τον Συνεργατικό Πιστωτικό Φορέα, ο κ. Ορφανίδης είπε πως η επιστολή είχε στόχο να υποδείξει στην ΣΚΤ ότι είχε την εξουσία να πάρει μέτρα για να βελτιώσει τη κατάσταση της ΣΠΕ Στροβόλου «η οποία τότε ήταν η πιο επικίνδυνη τράπεζα στην Κύπρο».

«Αν η ΣΚΤ λειτουργούσε σωστά θα έπρεπε να απειλήσει την ΣΠΕ Στροβόλου να διορθώσει την κατάσταση», είπε για να προσθέσει ωστόσο ότι «το άτομο που έλεγχε την ΣΠΕ Στροβόλου ήταν ο Πρόεδρος της Επιτροπείας της ΣΚΤ», είπε.

Αλληλοσυνεννόηση κυβέρνησης - ΣΚΤ «όχι για το καλό του τόπου»

Ο κ. Ορφανίδης αναφέρθηκε και στα όσα κατέθεσε ο κ. Χλωρακιώτης ενώπιον της Επιτροπής περί συνάντησής του στο Προεδρικό Μέγαρο, τον Μάιο του 2011, με το τότε Πρόεδρο Χριστόφια και τον Υπουργό Οικονομικών και ότι ο Συνεργατισμός δάνεισε το κράτος με €677 εκατομμύρια μέσω αγοράς κυβερνητικού ομολόγου.

«Αυτό ήταν το πιο εκπληκτικό στοιχείο που δεν γνώριζα. Ενώ το Συνεργατικό Κίνημα χρειαζόταν γύρω στα €300 εκατομμύρια βοήθεια από το κράτους, αντί η κυβέρνηση να κάνει κινήσεις για να λυθεί το πρόβλημα του Συνεργατισμού, δημιούργησε περαιτέρω πρόβλημα, τον Μάιο του 2011 όταν (το κράτος) βγήκε από τις αγορές. Με αυτή την δήλωση του κ. Χλωρακιώτη καταλαβαίνω τώρα ότι υπήρξε συνεννόηση με την Κυβέρνηση για αλληλοβοήθεια όχι για το καλό του τόπου. Τώρα αντιλαμβάνομαι γιατί ήταν δύσκολο να γίνουν διορθώσεις», κατέληξε

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top