Menu
Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότητες και ιστορίας βιασμός...

Κυβερνώντων -και όχι μόνο- αχρειότη…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητσοτάκης

Οι Αμερικανοί το Κυπριακό και ο Μητ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προδοσία...

Και το όνομα αυτού: έγκλημα και προ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Το νερό είναι το ελιξίριο της ζωής

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλικό σύστημα στην περιοχή, εκτός από τους S-400...

Θα εμφανιστεί και πιο προηγμένο οπλ…

• Σύμφωνα με τον επικεφαλ...

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γεωτρήσεις αν οι Ε/κ δεν αποδεχτούν τις προτάσεις Ακιντζί

Τσαβούσογλου: Θα συνεχίσουμε τις γε…

• Στα χέρια του προέδρου ...

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο στόχαστρο τους πρόσφυγες!

Ελλάδα: Η Νέα Δημοκρατία θέτει στο …

• Με απόφαση του Γ. Βρούτ...

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ευρωπαίους ομολόγους του

Ο ΥΠΕΞ ενημερώνει τη Δευτέρα τους Ε…

• Για εξελίξεις με ενέργε...

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι βάζουν ακόμα ψηλότερα τον αντιλαϊκό πήχη

Ελλάδα: Οι επιχειρηματικοί ομίλοι β…

• Οι εργοδοτικές ενώσεις ...

Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε πακέτο κυρώσεων κατά Τουρκίας για τους S-400

Οι ΗΠΑ κατέληξαν σε πακέτο κυρώσεων…

• Αυτό μεταδίδει το Bloom...

Prev Next

Αποφασισμένη η Τρ. Κύπρου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις

Αποφασισμένη η Τρ. Κύπρου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις

• Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος Τζόσεφ Άκκερμαν στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας

 

Γράφει: Κώστας Σταυρινός*

Την αποφασιστικότητα της Τράπεζας Κύπρου να συνεχίσει να αντιμετωπίζει τις σημαντικές προκλήσεις, εξέφρασε ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου Τζόσεφ Άκκερμαν, υπογραμμίζοντας ότι αυτές οι προκλήσεις περιλαμβάνουν την ανάγκη μείωσης ακόμη περισσότερο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (ΜΕΔ) μέσω οργανικής αναδιάρθρωσης και άλλων μέσων, την ανάγκη βελτίωσης περαιτέρω του επιχειρησιακού μοντέλου, τη συγκράτηση της δομής του κόστους, τη βελτίωση της δομής χρηματοδότησης και τον εκσυγχρονισμό περαιτέρω των δραστηριοτήτων της τράπεζας.

Σε ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση των μετόχων της Τράπεζας, ο κ. Άκκερμαν τόνισε ότι «η μείωση των ΜΕΔ και η διατήρηση και περαιτέρω ενίσχυση της σταθερότητας του χρηματοπιστωτικού τομέα αποτελούν κοινό στόχο, όχι μόνο της Τράπεζας Κύπρου, αλλά και του τραπεζικού τομέα στο σύνολό του, των Αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας καθώς και των ρυθμιστικών Αρχών».

Ανέφερε ότι πολλά έχουν επιτευχθεί στο Συγκρότημα της Τράπεζας Κύπρου από την τελευταία ΕΓΣ και υπογράμμισε ότι η πρόοδος αυτή είναι καλός οιωνός ως προς τις δυνατότητες του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου να εξυπηρετεί καλύτερα τους πελάτες του και για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις εναπομείνασες προκλήσεις και άλλα ανοικτά ακόμα ζητήματα.

Ταυτόχρονα, ο κ. Άκκερμαν ανακοίνωσε την πρόθεσή του - σε περίπτωση επανεκλογής του στη σημερινή ΕΓΣ – να αποχωρήσει από τη θέση του στα Διοικητικά Συμβούλια της  BOC Holdings και του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου κατά την επόμενη ΕΓΣ του 2019.

«Μετά από σχεδόν τέσσερα χρόνια και μαζί με ένα δυνατό Διοικητικό Συμβούλιο και μία δυνατή εκτελεστική διευθυντική ομάδα, έχουν γίνει σημαντικά βήματα για την αναδιάρθρωση της Τράπεζας και τη διατύπωση της κατάλληλης στρατηγικής αναμόρφωσής της», ανέφερε και πρόσθεσε ότι αισθάνεται ιδιαίτερα προνομιούχος που είχε την πολύ ευχάριστη ευκαιρία να υπηρετήσει στο Διοικητικό Συμβούλιο της Τράπεζας Κύπρου «σε μια κρίσιμη χρονική περίοδο γεμάτη προκλήσεις».

Χούρικαν: Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ και έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα

Παράλληλα, ο Διευθύνων Σύμβουλος της τράπεζας Τζον Πάτρικ Χούρικαν τόνισε ότι “η πώληση €2,8 δις δανείων σε ένα ιδιαίτερα αξιόπιστο”, όπως σημείωσε, “διεθνή αγοραστή επιταχύνει σημαντικά τη βελτίωση του ισολογισμού και ενισχύει περαιτέρω τη στρατηγική μείωσης των κινδύνων την οποία επιδιώξαμε μετά την κρίση το 2013”.

«Έχουμε μειώσει σημαντικά το επίπεδο των ΜΕΔ. Έχουμε πλεονάζουσα ρευστότητα. Έχουμε ικανοποιητικά κεφάλαια παρ` όλες τις αυξημένες κεφαλαιακές απαιτήσεις για τον τομέα μας. Έχουμε ικανοποιητικά επίπεδα κερδοφορίας στις κύριες εργασίες και έχουμε σε εξέλιξη σχέδια για τον εκμοντερνισμό του προϊόντος που προσφέρουμε στους πελάτες μας, υπογράμμισε.

Αναγνωρίζουμε ότι υπάρχουν πολλά ακόμα που πρέπει να γίνουν πριν να θεωρήσουμε ότι πετύχαμε την ολοκλήρωση της ανάκαμψης της Τράπεζας, τόνισε ο κ. Χούρικαν.

Για ιδιαίτερα θετικές εξελίξεις μίλησε ο Άκκερμαν

Ο πρόεδρος του Δ.Σ. Τζ. Άκκερμαν εξέφρασε ικανοποίηση γιατί τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό, οι εξελίξεις σχετικά με την παραγωγική δραστηριότητα ήταν ιδιαίτερα θετικές κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, παρόλο που οι εμπορικές εντάσεις σε παγκόσμιο επίπεδο κλιμακώθηκαν, αυξάνοντας τους κινδύνους.

«Χαίρομαι για το γεγονός ότι οι αρχές και το Κοινοβούλιο έλαβαν τις απαραίτητες εκείνες πολιτικές αποφάσεις για την αποκατάσταση της ηρεμίας και της σταθερότητας, ενισχύοντας ταυτόχρονα και το νομικό πλαίσιο εκποιήσεων και αφερεγγυότητας καθώς και της τιτλοποίησης δανείων», υπογράμμισε.

Επίσης, αναφέρθηκε στο ότι το χρηματοπιστωτικό σύστημα της Κύπρου γνώρισε μια μεγάλη δοκιμασία κατά τη διάρκεια των πρώτων επτά μηνών του 2018, που απείλησε, όπως είπε, όχι μόνο όλους τους εμπλεκόμενους φορείς στη δεύτερη μεγαλύτερη εμπορική τράπεζα της χώρας, αλλά επίσης, τολμώ να πω, και τη σταθερότητα του κυπριακού τραπεζικού συστήματος ως συνόλου.

Ο κ. Άκκερμαν είπε ότι η επίλυση της κρίσης στην Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα συνοδεύτηκε με σημαντική ενίσχυση του υφιστάμενου νομοθετικού πλαισίου εκποιήσεων και αφερεγγυότητας καθώς και πωλήσεων δανείων, και με την εισαγωγή νέας νομοθεσίας για τιτλοποίηση δανείων.

«Αυτές οι αλλαγές έτυχαν της υποστήριξης, όχι μόνο από την κυβέρνηση και την κοινοβουλευτική πλειοψηφία, αλλά και από την ΕΚΤ, την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, το ΔΝΤ και όλες τις τράπεζες στην Κύπρο. Οι αλλαγές αυτές είναι ευπρόσδεκτες καθώς φέρνουν το κυπριακό νομικό πλαίσιο πιο κοντά στις βέλτιστες πρακτικές στην Ευρώπη, ενισχύοντας με ισορροπημένο τρόπο τα κίνητρα, τόσο για τους δανειολήπτες όσο και για τους δανειστές, να επιτύχουν αμοιβαία επωφελείς ρυθμίσεις αναδιάρθρωσης, επιτρέποντας παράλληλα την αύξηση της αποτελεσματικότητας και την ταχύτερη μείωση των μη εξυπηρετούμενων δανείων μέσω της πώλησης δανείων», υπογράμμισε.

Δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δανειοληπτών

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Τράπεζας Κύπρου, αυτές οι νομικές μεταρρυθμίσεις δεν θα θέσουν σε κίνδυνο τα δικαιώματα των δανειοληπτών, ενώ συνοδεύονται από νέες πρωτοβουλίες της κυβέρνησης στο πλαίσιο του Σχεδίου ΕΣΤΙΑ για την στήριξη ευάλωτων δανειοληπτών χαμηλού εισοδήματος με ισχύ από τον Ιανουάριο 2019.

Επιπλέον, εξέφρασε ικανοποίηση για το ότι οι αρχές προτίθενται να εισαγάγουν τις από καιρό αναμενόμενες μεταρρυθμίσεις στο δικαστικό σύστημα με στόχο την επιτάχυνση των διαδικασιών εκδίκασης νομικών διαφορών μέσω περισσότερων πόρων και με αλλαγές στις απαιτούμενες διαδικασίες.

Προσβλέπουμε στη πιο γρήγορη επίλυση όλων των νομικών διαφορών σχετικών με τραπεζικά δάνεια, προς αμοιβαίο όφελος όλων των εμπλεκομένων μερών και της οικονομίας στο σύνολό της.

Πρόκειται για μια από πολλού αναμενόμενη ρύθμιση, η οποία είναι κρίσιμης σημασίας τόσο για την αποτελεσματική εφαρμογή των οικονομικών συμβάσεων και την προστασία των δικαιωμάτων ιδιοκτησίας, όσο και για την προσέλκυση άμεσων ξένων επενδύσεων.

Κυπριακή οικονομία

Ο Πρόεδρος της Τράπεζας Κύπρου εξέφρασε ικανοποίηση από τη συνεχιζόμενη ανάκαμψη και επιτάχυνση της παραγωγικής δραστηριότητας στην κυπριακή οικονομία, σημειώνοντας ότι ο ρυθμός μεγέθυνσης του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκε σταθερά από τις αρχές του 2015 και έφτασε περίπου το 4% κατά μέσο όρο κατά το 2017 και κατά το πρώτο εξάμηνο του 2018, ενώ σύμφωνα με το ΔΝΤ προβλέπεται στο 4% συνολικά για το 2018 και στο 4,2% το 2019.

Πρόσθεσε ότι το ονομαστικό ΑΕΠ το 2017 ανήλθε σε επίπεδα πολύ κοντά στα επίπεδα που βρισκόταν πριν από την κρίση.

«Η εν λόγω κυκλική ανάκαμψη έχει ξεπεράσει κατά πολύ προηγούμενες προβλέψεις των αρχών της Κυπριακής Δημοκρατίας και των διεθνών οργανισμών, και παρέμεινε σημαντικά πάνω από τις εκτιμήσεις του δυνητικού ρυθμού μεγέθυνσης του ΑΕΠ και συνέπεσε επίσης με την αύξηση της απασχόλησης, τη μείωση των ποσοστών ανεργίας από τα ιστορικά υψηλά επίπεδα, και την ανάκαμψη του πληθωρισμού από τα αρνητικά επίπεδα των προηγούμενων χρόνων σε οριακά θετικά επίπεδα το 2018", πρόσθεσε.

Ανέφερε επίσης ότι τα δημόσια οικονομικά συνέχισαν να βελτιώνονται με σταθερά υψηλά και αυξανόμενα πρωτογενή πλεονάσματα και το δημόσιο χρέος, αν και εξακολουθεί να είναι πολύ υψηλό, αναμένεται να επανέλθει σε πτωτική πορεία σε μεσοπρόθεσμο ορίζοντα, μετά από αύξηση του το 2018 συνεπεία των κυβερνητικών ενεργειών αναφορικά με την ΚΣΤ.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι «η αύξηση πρόσφατα, των γεωπολιτικών εντάσεων και κινδύνων δημιουργούν κάποια σύννεφα αβεβαιότητας, που δυνητικά μπορούν να προκαλέσουν αρνητικές πιέσεις στην κυπριακή οικονομία και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Η ψήφιση πακέτου νομοθετικών τροποποιήσεων αναφορικά με το πλαίσιο εκποιήσεων και ανάκτησης

Εξάλλου, από την πλευρά του, ο κ. Χούρικαν επικρότησε την κυβέρνηση και το κοινοβούλιο για την ψήφιση πρόσφατου πακέτου νομοθετικών τροποποιήσεων αναφορικά με το πλαίσιο εκποιήσεων και ανάκτησης.

Ανέφερε ότι «αυτές οι αλλαγές θα βοηθήσουν όλες τις τράπεζες στην Κύπρο, περιλαμβανομένης και της πρόσφατα δημιουργηθείσας κυβερνητικής Κακής Τράπεζας, να επιταχύνουν την ανάκτηση των προβληματικών δανείων».

«Οι τροποποιήσεις που ψηφίστηκαν από το Κυπριακό Κοινοβούλιο τον Ιούλιο, ενισχύουν τους νόμους περί εκποιήσεων και αφερεγγυότητας και μας επιτρέπουν να εντείνουμε την πίεση στους στρατηγικούς κακοπληρωτές και άλλους δανειολήπτες που αθετούν τις υποχρεώσεις τους γενικότερα» ανέφερε και τόνισε ότι «παραμένει εντελώς ανεπίτρεπτη η στάση εκείνων που, ενώ έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν στη διευθέτηση των υποχρεώσεων τους, να συνεχίζουν να τις αθετούν».

Όπως ανέφερε, υπήρξε πίεση στο χρηματοοικονομικό σύστημα της Κύπρου κατά τους πρώτους έξι μήνες του 2018, λόγω της αβεβαιότητας που υπήρχε αναφορικά με την Συνεργατική Κυπριακή Τράπεζα.

Σημείωσε ότι στην Τράπεζα Κύπρου όχι μόνο δεν παρατηρήθηκαν εκροές αυτή την περίοδο αλλά αντίθετα η Τράπεζα είχε εισροές καταθέσεων και αυξημένα αιτήματα για άνοιγμα λογαριασμών.

Αναφερόμενος στις προτεραιότητες της τράπεζας για το μέλλον, ο κ. Χούρικαν είπε ότι «θα παραμείνουμε επικεντρωμένοι στην προσπάθεια για περαιτέρω μείωση των προβληματικών δανείων».

«Θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε ενεργά στο χαρτοφυλάκιο δανεισμού μας για να βρούμε καινοτόμες λύσεις που θα καταστήσουν τις υποχρεώσεις εξυπηρέτησης δανείων των ιδιωτών και των εταιρειών πιο επικαιροποιημένες», πρόσθεσε.

Ο κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν

Ο κ. Χούρικαν τόνισε ότι ένας κύριος στόχος για τα τρίμηνα που ακολουθούν θα είναι η ανάπτυξη ενός αποτελεσματικού επιχειρηματικού μοντέλου, με έμφαση στη διατήρηση των εσόδων με ταυτόχρονη μείωση του κόστους και διαχείριση των εργασιακών σχέσεων.

Ανέφερε ότι οι καταθέσεις της τράπεζας αυξήθηκαν κατά €2 δις ή 12% από το 2016 και στις 30 Ιουνίου 2018 κατέχει το 34,1% των καταθέσεων των μόνιμων κατοίκων και το 38.8% των μη μόνιμων κατοίκων.

Είπε ακόμη ότι ο δείκτης δανείων προς τις καταθέσεις είναι ισχυρός στο 77%, ποσοστό που είναι πέραν από επαρκές για να χρηματοδοτήσει τα υπόλοιπα των δανείων και ψηλότερος από το μέσο όρο ευρωπαϊκών τραπεζών και πρόσθεσε ότι η τράπεζα διαθέτει πλεόνασμα ρευστότητας περίπου €1.4 δις και αυτό αναμένεται να αυξηθεί περαιτέρω.

Αναφέρθηκε στα περισσότερα από €15 δις ΜΕΔ που είχε η τράπεζα και, μέσα σε τέσσερα χρόνια, όπως είπε, έχουμε μειώσει τον όγκο των ΜΕΔ κατά €10 δις σε €5,2 δις» και «έχουμε επιτύχει ουσιαστική οργανική μείωση των ΜΕΔ για 13 συνεχή τρίμηνα».

Η μείωση των ΜΕΔ αντιπροσωπεύει περίπου το 60% του κυπριακού ΑΕΠ και αυτό το έχουμε επιτύχει χωρίς καμία κρατική στήριξη, πρόσθεσε.

Για την κυπριακή οικονομία

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου τόνισε πως η κυπριακή οικονομία παραμένει σταθερά μία από τις ταχύτερα αναπτυσσόμενες οικονομίες της Ευρώπης τα τελευταία χρόνια.

«Παρατηρούμε με ικανοποίηση να συνεχίζεται η ανάπτυξη βασισμένη σε ένα εύρος τομέων, με τις τουριστικές αφίξεις να σημειώνουν ρεκόρ, με αύξηση στις τιμές των ακινήτων και με μείωση της ανεργίας», ανέφερε και τόνισε πως η Τράπεζα παραμένει δεσμευμένη στο να παρέχει χρηματοδότηση στην ανακάμπτουσα κυπριακή οικονομία, με στόχο «νέο βιώσιμο δανεισμό σε επιλεγμένους τομείς».

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top