Menu
Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Οι τρεις συλληφθέντες  πο...

Έγιναν απόψε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης Πέτρου Φιάκκα

Έγιναν απόψε τα εγκαίνια της φωτογρ…

* Αμμόχωστος - Η πορεία κ...

Καλωσορίστε «τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» (του «Τρούμαν»)!

Καλωσορίστε «τα ναυτάκια τα ζουμπου…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών απ…

* Απειλούν οι ΗΠΑ, οι οπ...

Δύο βασικά ερωτήματα προς τους εν δυνάμει επενδυτές στον Συνεργατισμό

Δύο βασικά ερωτήματα προς τους εν δ…

• Πολύπλοκες και χρονοβόρ...

…Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!

…Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει…

Γράφει Γεράσιμος Χολέβας*...

Η αμερικανική αυτοκρατορία και το πιόνι της

Η αμερικανική αυτοκρατορία και το π…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Έφυγε από τη ζωή ο δημοφι...

Ελλάδα: “Έτσι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο”…

Ελλάδα: “Έτσι θα μας βγάλουν από το…

• Σύμφωνα με τις πρώτες ε...

Φεστιβάλ Καννών: Στην ιαπωνική ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» ο Χρυσός Φοίνικας

Φεστιβάλ Καννών: Στην ιαπωνική ταιν…

Γράφει: Νίνο Φένεκ Μικελί...

Prev Next

Ελλάδα: Έκρηξη μερικής απασχόλησης...

Ελλάδα: Έκρηξη μερικής απασχόλησης...

• ...Με μισθούς πείνας για… «μερική ζωή»

 

Γράφει: Παναγιώτης Θεοδωρόπουλος*

Η εργασιακή «ζούγκλα» της Ελλάδας είναι εδώ . Ολοένα και περισσότεροι εργαζόμενοι της χώρας, δουλεύουν, αμείβονται και ζουν …μερικώς. Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ», από το σύνολο των νέων θέσεων εργασίας που δημιουργήθηκαν το 2017, το 54,87% ήταν για μερική απασχόληση!! Αντίθετη ήταν η πορεία των θέσεων πλήρους απασχόλησης που περιορίστηκαν στο 45,13%.

Ειδικότερα από τα 2. 400.000 προσλήψεις που έγιναν το 2017, οι 1.083.418 αφορούν θέσεις πλήρους απασχόλησης ( 45,13%), οι 981.758 αφορούν θέσεις μερικής απασχόλησης (40,90%) και οι 335.222 (13,97%) αφορούν θέσεις εκ περιτροπής απασχόλησης.

Τα στοιχεία επιβεβαιώνουν την τραγική πραγματικότητα. Στο σύνολο των νέων θέσεων που δημιουργούνται, οι συμβάσεις μερικής απασχόλησης έχουν την πρωτοκαθεδρία. Μετά από οκτώ χρόνια μνημονιακών πολιτικών και αντεργατικών νόμων στο όνομα της εξόδου της χώρας από την κρίση και με την …προσμονή της ανάπτυξης, η εργατική τάξη της χώρας γίνεται «θύμα» άγρια εκμετάλλευσης από τα αφεντικά. 

Μόνο το μήνα Δεκέμβριο του 2017, οι προσλήψεις για θέσεις μερικής απασχόλησης και εκ περιτροπής εργασίας έφτασαν στο 57,39% των συνολικών! Την ίδια στιγμή οι θέσεις πλήρους απασχόλησης συρρικνώθηκαν στο 42,61%.

Με την κυβέρνηση της «πρώτης και δεύτερης φοράς Αριστερά» που ήρθε δήθεν για …αποκαταστήσει τις εργασιακές σχέσεις οι προσλήψεις μερικής απασχόλησης συνεχίζουν την ανοδική πορεία τους. 

Η μερική απασχόληση από το 53,05% που ήταν το 2015, ανήλθε στο 54,74% το 2016 και έκλεισε στο 55,07% το 2017. Αντίστοιχα, για το ίδιο διάστημα, η πλήρης απασχόληση από  46,95% του 2015, υποχώρησε σε 45,26% το 2016 και έφτασε το 44,93% το 2017 

 Όσο για τις μισθούς και τα μεροκάματα. Στη μερική απασχόληση, σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία του ΕΦΚΑ, το μέσο μεροκάματο ανέρχεται σε 23,59 ευρώ και ο μηνιαίες αποδοχές σε 388,56 ευρώ αντίστοιχα! 

Μπορεί βέβαια οι εργαζόμενοι να φυτοζωούν με αυτούς τους μισθούς, αλλά για το μεγάλο κεφάλαιο, η μερική απασχόληση αποτελεί την καλύτερη μορφή εκμετάλλευσης ειδικά όταν την χρησιμοποιεί μαζί με τον «μπαμπούλα» της ανεργίας.

Ο ΣΕΒ, τον περασμένο Νοέμβριο, σε οικονομικό δελτίου του, σημείωνε: Χωρίς τη μερική απασχόληση και τη μείωση του κατώτατου μισθού, καθώς και τη μεγαλύτερη ευελιξία στον καθορισμό των μισθών σε επιχειρησιακό επίπεδο, η ανεργία θα ήταν σήμερα σε ακόμη υψηλότερα επίπεδα, ενώ η ύφεση θα συνεχιζόταν με αμείωτους ρυθμούς. 

Βέβαια πίσω από τις φοβέρες του ΣΕΒ, υπάρχουν τα κέρδη των επιχειρηματιών που χρόνο με το χρόνο διευρύνονται, αφού  περιορίζουν συνεχώς την τιμή της εργατικής δύναμης. 

* Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top