Menu
Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Οι τρεις συλληφθέντες  πο...

Έγιναν απόψε τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης Πέτρου Φιάκκα

Έγιναν απόψε τα εγκαίνια της φωτογρ…

* Αμμόχωστος - Η πορεία κ...

Καλωσορίστε «τα ναυτάκια τα ζουμπουρλούδικα» (του «Τρούμαν»)!

Καλωσορίστε «τα ναυτάκια τα ζουμπου…

Γράφει: Γεράσιμος Χολέβας...

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών από τη Βενεζουέλα

Απέλαση Αμερικανών διπλωματών απ…

* Απειλούν οι ΗΠΑ, οι οπ...

Δύο βασικά ερωτήματα προς τους εν δυνάμει επενδυτές στον Συνεργατισμό

Δύο βασικά ερωτήματα προς τους εν δ…

• Πολύπλοκες και χρονοβόρ...

…Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει ελπίδα!

…Γιατί αν γλιτώσει το παιδί υπάρχει…

Γράφει Γεράσιμος Χολέβας*...

Η αμερικανική αυτοκρατορία και το πιόνι της

Η αμερικανική αυτοκρατορία και το π…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Έφυγε από τη ζωή ο Χάρρυ Κλυνν

Έφυγε από τη ζωή ο δημοφι...

Ελλάδα: “Έτσι θα μας βγάλουν από το μνημόνιο”…

Ελλάδα: “Έτσι θα μας βγάλουν από το…

• Σύμφωνα με τις πρώτες ε...

Φεστιβάλ Καννών: Στην ιαπωνική ταινία «Κλέφτες καταστημάτων» ο Χρυσός Φοίνικας

Φεστιβάλ Καννών: Στην ιαπωνική ταιν…

Γράφει: Νίνο Φένεκ Μικελί...

Prev Next

Έλλειψη καταρτισμένου εγχώριου εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία

Έλλειψη καταρτισμένου εγχώριου εργατικού δυναμικού στα ξενοδοχεία

Θετικές προοπτικές για την τουριστική βιομηχανία για το 2017, εντυπωσιακές επιδόσεις το 2016

Σημαντική έλλειψη εγχώριου καταρτισμένου εργατικού δυναμικού αντιμετωπίζει η ξενοδοχειακή βιομηχανία, όπως ανέφερε ο Πρόεδρος του Παγκυπρίου Συνδέσμου Ξενοδόχων (ΠΑΣΥΞΕ) Χάρης Λοϊζίδης στην διάσκεψη Τύπου κατά την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου.

Ερωτηθείς αν για το συγκεκριμένο πρόβλημα ευθύνονται οι χαμηλοί μισθοί, ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ότι αυτή είναι η εύκολη και απλουστευμένη ανάλυση της πραγματικότητας. Όπως είπε, η ξενοδοχειακή βιομηχανία έχει τις δικές της ιδιαιτερότητες, αφού ένα ξενοδοχείο λειτουργεί για 365 μέρες, ολόκληρο το 24ωρο και είναι γεγονός ότι κάποιοι δεν επιθυμούν να δουλεύουν βάρδιες. Πρόσθεσε ότι το θέμα των χαμηλών μισθών δεν υφίσταται, αφού πολλοί Ευρωπαίοι επιλέγουν την Κύπρο για να εργαστούν και όχι μόνο από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ένωσης, αλλά και από πιο προηγμένες χώρες στις οποίες αναγνωρίζεται η σεβαστή μισθοδοσία που προσφέρεται στα Κυπριακά ξενοδοχεία.

Ο ΠΑΣΥΞΕ, πρόσθεσε, μιλά διαρκώς με το Υπουργείο και έχει επιλέξει διάφορες δράσεις που θα αναλάβει στο επόμενο διάστημα για να μπορέσει να λύσει και αυτό το θέμα. Πρόσθεσε ότι είναι γεγονός πως πάρα πολλοί προτιμούν ίσως και το ανεργιακό επίδομα πολλές φορές αντί της εργασίας, κάτι που -όπως είπε- μετέφεραν και στο Υπουργείου Εργασίας και στις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Ο Σύνδεσμος προτείνει την κατάρτιση ως έναν τρόπο προσέλκυσης περισσότερων νέων ανέργων, ενώ δηλώνουν στη διάθεση και των αρχών και του Υπουργείου Εργασίας για εξεύρεση κι άλλων τρόπων προσέλκυσης εργατικού δυναμικού στη βιομηχανία.

Ανέφερε επίσης ότι θα καλέσουν σε μαζικές συνεντεύξεις κόσμο που είναι λήπτης του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ), με την ελπίδα ότι θα πεισθούν να εργαστούν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία. Σημείωσε παράλληλα ότι αυτά που λέγονται για μισθούς πείνας δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, αφού αυτή τη στιγμή υπάρχει και ανταγωνισμός από προσωπικό που μετακινείται από το ένα ξενοδοχείο στο άλλο για να βελτιώσει τις απολαβές του. Πρόσθεσε ότι ήδη τρέχει ένα σχέδιο για τους λήπτες ΕΕΕ το οποίο στηρίζει και ο ΠΑΣΥΞΕ και ελπίζουν να υπάρξει ανταπόκριση.

Εξέφρασε παράλληλα ικανοποίηση γιατί όπως είπε, ο ΠΑΣΥΞΕ συνέβαλε τα μέγιστα στην προσπάθεια μείωσης της ανεργίας, αφού το δεύτερο τρίμηνο του 2016, σύμφωνα με στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας, το σύνολο των εργαζομένων στην Κύπρο αυξήθηκε κατά 3% σε σχέση με το αντίστοιχο τρίμηνο του 2015, ενώ η αύξηση στην τουριστική και ξενοδοχειακή βιομηχανία ήταν 16%.

Αναβάθμιση και επέκταση του τουριστικού προϊόντος

Σε σχέση με την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος, ανέφερε ότι τα πολεοδομικά κίνητρα που εξήγγειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον Απρίλιο του 2013, έχουν αγκαλιαστεί από μεγάλη μερίδα ξενοδόχων και έχει επενδυθεί σχεδόν μισό δισεκατομμύριο για αναβάθμιση και εμπλουτισμό των ξενοδοχειακών μονάδων. Όπως είπε, στην πρόσφατη τουριστική έκθεση στο Λονδίνο έλαβε πολύ εγκωμιαστικά σχόλια από τους μεγάλους οργανωτές ταξιδίων για την πρόοδο αναβάθμισης και εμπλουτισμού των ξενοδοχείων στην Κύπρο.

Αυτή η πορεία, είπε, θα συνεχιστεί, εξ’ ου και ζητήθηκε από το κράτος να παρατείνει τη διάρκεια των κινήτρων τα οποία εκπνέουν τέλος του 2016. Εξέφρασε την αισιοδοξία ότι θα δοθεί παράταση για ακόμα ένα με δύο χρόνια, γιατί όπως είπε τα χρειάζεται η ξενοδοχειακή βιομηχανία, που έχει να ανταγωνιστεί με νεότερους προορισμούς ακόμα και με τα κατεχόμενα. Είπε επίσης ότι είναι θετικό ότι ανεγείρονται πλέον και νέες ξενοδοχειακές μονάδες, κάτι που δεν γινόταν εδώ και πολλά χρόνια.

Ανέφερε επίσης ότι έχουν προστεθεί και πέραν των 5-6 χιλιάδων τουριστικών κλινών στο διάστημα που έγιναν οι πιο πάνω επενδύσεις.

Χαρακτήρισε επίσης θετικό το ξένο επενδυτικό ενδιαφέρον που υπάρχει στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και τις επενδύσεις που έχουν γίνει.

Θετικές προοπτικές για το 2017

Σε σχέση με τις προοπτικές για το 2017, ο ΠΑΣΥΞΕ δηλώνει συγκρατημένα αισιόδοξος, με βάση και τις προκαταρκτικές εκτιμήσεις της μεγαλύτερης τουριστικής έκθεσης World Travel Market που έγινε στο Λονδίνο.

Ο κ. Λοϊζίδης ανέφερε ωστόσο ότι οι προκλήσεις παραμένουν αρκούντως σοβαρές, όπως οι επιπτώσεις της εξόδου της Βρετανίας από την ΕΕ και η εξασθένισης της στερλίνας έναντι του ευρώ και η προσπάθεια δυναμικής επανόδου σημαντικών μεσογειακών τουριστικών προορισμών.

Σε σχέση με την εποχικότητα, ανέφερε ότι οι καλά στοχευμένες συνεργασίες τριετούς διάρκειας με τις αεροπορικές εταιρείες και τους διοργανωτές ταξιδίων, συνέβαλαν στην συλλογική προσπάθεια για επιμήκυνση της καλοκαιρινής περιόδου και άμβλυνσης του προβλήματος. Ανέφερε ότι την περασμένη χειμερινή περίοδο υπήρξε αύξηση 30% του τουριστικού ρεύματος στην Κύπρο, ενώ ανάλογη αύξηση αναμένεται και κατά την τρέχουσα χειμερινή περίοδο κρίνοντας από τα αποτελέσματα του Οκτωβρίου (+33%) και του Νοεμβρίου (+15%) και από την πρόωρη έναρξη αρκετών ναυλωμένων πτήσεων από τον Μάρτιο 2017.

Ως σημαντικές θετικές εξελίξεις χαρακτήρισε επίσης τη δημιουργία υφυπουργείου Τουρισμού και την επίσπευση όλων των μεταρρυθμίσεων και διαρθρωτικών αλλαγών που θα καταστήσουν το κράτος πιο αποτελεσματικό, ανταγωνιστικό και φιλικό προς τις επιχειρήσεις και τις ξένες επενδύσεις. Εξέφρασε παράλληλα προβληματισμό και ανησυχία για τη μη ψήφιση από τη Βουλή των νομοσχεδίων για τη μεταρρύθμιση της δημόσιας υπηρεσίας.

Ανέφερε ακόμα ότι τεράστιας σημασίας παράμετρο για την περαιτέρω ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας αποτελεί η προοπτική επίλυσης του Κυπριακού.

Εντυπωσιακές επιδόσεις το 2016

Το 2016 με τις εντυπωσιακές επιδόσεις του, ανέφερε ο Πρόεδρος του ΠΑΣΥΞΕ, καθίσταται ο νέος πήχης για την τουριστική βιομηχανία, αφού ξεπέρασε αισθητά την προηγούμενη χρονιά ρεκόρ που ήταν το 2001. Μέχρι τον Νοέμβριο οι αφίξεις κατέγραψαν αύξηση 20%, φέροντας των αριθμό των επισκεπτών στο νησί να ξεπερνά ήδη από το ενδεκάμηνο τα τρία εκατομμύρια.

Τα έσοδα, πρόσθεσε υπολογίζεται ότι μέχρι το τέλος του 2016 θα αγγίξουν τα €2,4 δισ. σημειώνοντας αύξηση περίπου 14% σε σχέση με το 2015.

Ανέφερε ακόμα ότι το 50% των εσόδων από τον τουρισμό κατανέμονται σε όλο το φάσμα της οικονομίας, στη γεωργία, τη μεταποίηση, το εμπόριο και τις υπηρεσίες.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top