Menu
Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένα στο ΓΝ Λεμεσού

Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρ…

Γράφει: Σταύρος Κονιώτης*...

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κυριακής

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κ…

• Μια ώρα οι δεικτές μπρο...

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρα…

Γράφει:Κώστας Πελετίδης* ...

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνοίο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνο…

• Ξεκινά τη Δευτέρα η λει...

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας;

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα…

Γράφει: Μαίρη ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ*...

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθεί στην Κύπρο η κινεζική βοήθεια κατά COVID-19

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθε…

Γράφει: Αντώνης Γκιλδάκης...

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, που του αρνήθηκαν νοσηλεία γιατί δεν είχε ασφάλεια…

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, πο…

• Το σάπιο καπιταλιστικό ...

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορων…

• Πρώτες στον παγκόσμιο κ...

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός παγκόσμια

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός π…

• Οι διεθνές εξελίξεις απ...

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα…

• Νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ το...

Prev Next

Η ύβρις της ανισότητας

Η ύβρις της ανισότητας

Το πολύ ενδιαφέρον βιβλίο «Η ύβρις της ανισότητας - μέσα από την παγκόσμια ιστορία», έκδοση Γενάρης 2020, του Ικαριώτη Γιάννη  Λομβαρδά, κυκλοφορεί  από τις εκδόσεις ΕΝΤΟΣ. Παρά τις 944 σελίδες του, το πρώτο, έξω από το επιστημονικό του πεδίο, βιβλίο είναι ένα εύστοχο και ευκολοδιάβαστο βιβλίο.

«Γιατί το διαχρονικό αίτημα για κατάργηση των κάθε λογής κοινωνικών ανισοτήτων παραμένει ανεκπλήρωτο; Ερώτημα που μας συνοδεύει ενδόμυχα ή και πιο εκδηλωτικά από τότε που αρχίζουμε να αποκτούμε κοινωνική συνείδηση. Τόσο απλοϊκό, τόσο πεισματάρικο, αλλά και τόσο δυσπρόσιτο συνάμα.

Γιατί 20 μόλις άνθρωποι έχουν περιουσία όση το ετήσιο εισόδημα του 47% του πλανήτη; Πώς το 80% του πλανήτη καρπώνεται μόλις το 12% του παγκόσμιου πλούτου; Είναι λογικό το 45% της γης να επιβιώνει με κάτω από δύο δολάρια την ημέρα; Αποτελεί φυσική επιταγή, κάποιον ίσως σιδερένιο φυσικό νόμο ή πρόκειται για μια κοινωνική “ύβριν”; Και γιατί αυτή η πολυεπίπεδη ανισότητα διευρύνεται αντί να αμβλύνεται στο διάβα του 21ου αιώνα; Μάταιοι οι μακραίωνοι κοινωνικοί και πολιτικοί αγώνες για την υπέρβασή της ή προοίμιο της οριστικής κατάργησής της;

Στα ερωτήματα αυτά επιχειρεί να απαντήσει ο Γιάννης Λομβαρδάς με μια ιστορική πραγματεία, καρπό πολύχρονης κοπιώδους μελέτης. Μια εντυπωσιακά ευσύνοπτη, εύληπτη αλλά και εξόχως αποδεικτική αποτύπωση της ιστορικής πορείας της ανθρωπότητας από τις απαρχές της εκμετάλλευσης μέχρι την… έφοδο στο μέλλον!»

 (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

Ο Γιάννης Λομβαρδάς, παιδί του Πελοπίδα και της Ειρήνης, γεννήθηκε το 1935 στην Ικαρία. «Η ύβρις της Ανισότητας», είναι το πρώτο του βιβλίο που δεν αφορά την επιστημονική συγγραφική του δραστηριότητα της ειδικότητάς του. Η συγγραφή του ιστορικού και κοινωνιολογικού αυτού βιβλίου, το οποίο έχει θέμα την οικονομική και κοινωνική ανισότητα, αλλά και τους διαχρονικούς λαϊκούς αγώνες για έναν κόσμο πιο δίκαιο, όπως αυτοί τεκμηριώνονται μέσα από την παγκόσμια ιστορία, δεν υπήρξε κεραυνός εν αιθρία για τον ίδιο και για όσους τον γνωρίζουν. Διατηρώντας μνήμες από την δικτατορία του Μεταξά και έχοντας βιώσει τη φρίκη του Β΄  Παγκοσμίου Πολέμου, τη γερμανική και ιταλική κατοχή της πατρίδας του, την Εθνική Αντίσταση, τον εμφύλιο πόλεμο, αλλά και τις διώξεις και την εξορία του οδοντίατρου πατέρα του κατά τα πέτρινα εμφυλιακά και μετεμφυλιακά χρόνια μέσα στα οποία ανδρώθηκε, εμποτίστηκε βαθιά από τις φιλοσοφικές, ανθρωπιστικές και πολιτικές ιδέες της εποχής του για έναν πιο δίκαιο κόσμο.

Ο Γιάννης Λομβαρδάς σπούδασε Οδοντιατρική στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και άσκησε μάχιμη Οδοντιατρική για 57 χρόνια. Η επιστημονική συγγραφική του δραστηριότητα περιλαμβάνει τα έργα: Κλινική Οδοντιατρική (1976), Προσθετική (1987), Παθολογία της Σύγκλεισης (1990), Σύγκλιση και Ορθοδοντική (1995) Σύγκλειση και Στοματική Αποκατάσταση (1999) και Σύγκλειση και Περιδόντιο (2005).

πηγή: Ημεροδρόμος

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top