Menu
Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στην ΑΣΟΕΕ!

Ελλάδα: Αστυνομικός τράβηξε όπλο στ…

• Η Ελληνιή Αστυνομία επι...

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις για τη διαμόρφωση ενιαίας αθλητικής νομοθεσίας

ΑΚΕΛ: Στη δημοσιότητα 21 εισηγήσεις…

Γράφει: Έμιλη Λάμπρου* Σ...

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέλιδα…

Όταν ο Μητσοτάκης συζητά με πρωτοσέ…

• …(και μας δίνει χρόνο γ...

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να αρχίσει η επιστροφή των περιουσιών στο Βαρώσι

Τ/κ δικηγόρος δηλώνει ότι πρέπει να…

Υπάρχει ο οδικός χάρτης μ...

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της ταυτότητας και το Κυπριακό

Ο Φουκουγιάμα για τη σημασία της τα…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»;

«Προστατευόμενοι» ή «κουκουλοφόροι»…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικασία για το αίτημα έκδοσης του Ασάντζ στις ΗΠΑ

Βρετανία: Άρχισε η δικαστική διαδικ…

Γράφει: Θανάσης Γκαβός* ...

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην ατζέντα της συνάντησης Γκουτέρες - Χριστοδουλίδη

Κυπριακό, Αμμόχωστος και ΑΟΖ στην α…

• Ετοιμότητα ΓΓ του ΟΗΕ γ...

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε για τον κορονοϊό

Γιατροί Χωρίς Σύνορα: Όλα όσα πρέπε…

1. Ποια είναι η νόσος; Η...

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλη ΣΑ και ΕΕ για Αμμόχωστο

Επιστολές Αναστασιάδη σε μόνιμα μέλ…

Γράφει: Μαρία Κονιώτου* ...

Prev Next

Νικόλας Λεβέντης: Με καθαρή ψυχή και πυξίδα τον ήλιο...

Νικόλας Λεβέντης: Με καθαρή ψυχή και πυξίδα τον ήλιο...

• Σημείο αναφοράς στο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι της Αθήνας • Συνέντευξη στο ΚΥΠΕ

 

Γράφει: Αργυρώ Αγγελίδου*

Γεννημένος για να διαλύει κατεστημένα και στημένα, για να γκρεμίζει στερεότυπα και να δημιουργεί πρότυπα, για να ξεχωρίζει και ποτέ να περιορίζει, είναι ο «άρρεν υψίφωνος/σοπράνο», Νικόλας Λεβέντης, όπως ο ίδιος αυτοσυστήνεται. Γεννημένος στη Λευκωσία το 1975, εδώ και 12 χρόνια συνθέτει ο ίδιος όπερες, στις οποίες ως επί το πλείστον πρωταγωνιστεί, γράφοντας μάλιστα και το λιμπρέτο, δίνοντας γενναία μάχη στα δύο πρόσωπα της ελληνικής πρωτεύουσας, το φιλόξενο και το σκληρό, καταφέρνοντας τελικά να αφήσει το δικό του καλλιτεχνικό στίγμα.

Αυτή τη στιγμή και μέχρι τις 25 Ιανουαρίου «τρέχει» στην Αθήνα το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Opera Theatre Evolution» στο οποίο, όπως ο κ. Λεβέντης εξηγεί σε συνέντευξή του στο Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) «η Μητέρα Αρχαία Τραγωδία συναντά τη Θυγατέρα Όπερα με πρωταρχικό στόχο την ένωση των δύο τεχνών στο πρόσωπο ενός ολοκληρωμένου καλλιτέχνη».

Πρόσθεσε ότι «η πρόταση και δέσμευση μας, είναι να γίνει μετά από ακρόαση η επιλογή του καλλιτεχνικού δυναμικού της ΑΠΟΛΛΩΝΙΑ ΩΔΗ LTD, μετά την παρακολούθηση εκπαιδευτικού εξάμηνου προγράμματος, στην υποκριτική και το αρχαίο δράμα».

Οι συνεργάτες που θα επιλεχθούν μετά από ακρόαση, θα μονιμοποιηθούν στο καλλιτεχνικό δυναμικό της εταιρείας, εφόσον έχουν παρακολουθήσει το πλήρες  εξαμηνιαίο πρόγραμμα.

Η ιδέα συνύπαρξης τραγωδίας και όπερας

Ερωτηθείς για το πώς γεννήθηκε η ιδέα συνύπαρξης τραγωδίας και όπερας μέσα από αυτό το φιλόδοξο και πρωτοποριακό project  ο κ. Λεβέντης είπε ότι «η όπερα είναι η εξέλιξη της αρχαίας τραγωδίας ενώ η υποκριτική προϋπήρχε και συνεχίζει ως θεμέλιος λίθος για την όπερα».

«Η Μαρία Κάλλας πρωτοστατεί ως πομπός της νέας ερμηνευτικής απόδοσης της εποχής της και βλέπουμε για πρώτη φορά τολμώ να πω, στην όπερα την ποιητική του Αριστοτέλη στην υποκριτική και βεβαίως αναφέρομαι στις τρεις ορχήστρες του Ηθοποιού», εξήγησε περαιτέρω.

Η επιλογή των συνεργατών του

Απαντώντας σε ερώτηση για τα κριτήρια με τα οποία επιλέγει τους συνεργάτες του ο Κύπριος καλλιτέχνης δήλωσε ως πρώτο στοιχείο «την καθαρή ψυχή με ευγένεια χωρίς δεύτερες αρνητικές σκέψεις διότι  είναι αυτές που πάντα λόγω απαισιοδοξίας, προσωπικής φοβίας και ανασφάλειας για τον ίδιο, τις δυνατότητες του αλλά και την ανασφάλεια που νοιώθει για τους άλλους, δηλητηριάζουν πρωτίστως τον ίδιο και κατά δεύτερο καθυστερούν την εξέλιξη του, μιλώντας βέβαια σε ανθρώπινο επίπεδο».

Για την επιλογή ηθοποιού, συνέχισε, «εξίσου σημαντικά είναι η αμεσότητα του με τον σκηνοθέτη και πόσο γρήγορα αντιλαμβάνεται τα πάντα γύρω του και εκτελεί άμεσα οδηγίες».

Ο κ. Λεβέντης εξήγησε ότι «αυτό έχει να κάνει με τον βαθμό αντίληψης του κάθε ανθρώπου – ηθοποιού διότι ειδικά στους τραγουδιστές, πέραν από το ταλέντο και το χάρισμα του ηχοχρώματος και την σπανιότητα του, σημασία έχει αυτοί να γνωρίζουν το σώμα τους και να αισθάνονται την κάθε συμμετοχή αυτού του ζωντανού μηχανισμού ώστε να μπορεί να διαγνώσει την αιτία ενός κακού ήχου πρωτίστως για τον εαυτό του μα και για τους άλλους».

Αναφορικά με τους μόνιμους συνεργάτες που σήμερα έχει ο Νικόλας Λεβέντης είναι η σκηνοθέτης Γιώτα Κουνδουράκη.

Οι συνθήκες που τον έφεραν στην Αθήνα

Ερωτηθείς για τις συνθήκες που τον έφεραν στην Αθήνα, σε ένα πιο ανταγωνιστικό και δύσκολο περιβάλλον για ένα καλλιτέχνη, ο Νικόλας Λεβέντης εξέφρασε την άποψη ότι «όλες οι πρωτεύουσες έχουν το φιλόξενο αλλά και το σκληρό τους πρόσωπο».

Είπε ότι «η σκληρή μεταχείριση του κάθε καθεστώτος δεν διαφέρει και πολύ από κράτος σε κράτος σε ευρωπαϊκά πάντα μιλώντας επίπεδα, απλά έχει πάνω στον κάθε άνθρωπο, διαφορετικό αντίκτυπο, ανάλογα με το σθένος, τον ψυχισμό του την θέληση του να παλέψει και να ενταχθεί στην άγρια κοινωνία οποίας χώρας. Με την προσωπική του εργασία φυσικά να μην αφεθεί στην τοξικότητα των καιρών, που παράγουν βέβαια για μένα οι ανεπαρκής σε ποιότητα άνθρωποι. Μια τοξικότητα καταστρεπτική που δημιουργεί διάβρωση του χαρακτήρα μας».

“Με δυσκόλεψαν οι άνθρωποι και όχι η φωνή μου”...

Σε σχόλιο ότι δεν συναντούμε συχνά περιπτώσεις ανδρών, σοπράνο και κατά πόσον αυτό του το χάρισμα τον διευκολύνει ή δυσκολεύει, ο κ. Λεβέντης δήλωσε στο ΚΥΠΕ «πως με δυσκόλεψαν οι άνθρωποι και όχι η φωνή μου, η προίκα μου από τις Μούσες, ωστόσο, στα χέρια της δασκάλας μου, Ντίνας Γουδιώτη, η οποία σωστά με οδήγησε στα ουράνια του υψίφωνου, τελικά βρήκα τον δρόμο μου».

Πρόσθεσε ότι μετά βρέθηκε στη Βιέννη και ο εκεί δάσκαλός του, Αγγελος Φωτιάδης, του άνοιξε ένα άλλο ορίζοντα.

«Ηταν μια εκπαίδευση ηθικής, ένα ιερατείο για την μουσική, για το ήθος προς τον συνθέτη που ερμηνεύω ήταν η διακονία μου για την μουσική, κάτι που έπραξα πολύ πιο μετά και καθιέρωσα στην ζωή μου έως σήμερα», είπε ο Νικόλας Λεβέντης.

Σημείωσε ότι «τώρα, μετά από χρόνια και αφού πέρασα από μια διαδικασία εξέλιξης σε πνευματικό και ψυχικό επίπεδο, μπορώ να δεχτώ το αυθεντικό φωνητικό μου DNA που δεν έχει καμία σχέση με το μπαρόκ ηχόχρωμα και δεν θα έλεγα πως κατατάσσω την φωνή μου στον verismo η στο Belcanto αλλά ακούγοντας με νιώθω την αισθητική της γερμανικής ρομαντικής σχολής και που μου αρέσει βεβαίως γιατί είμαι και εγώ λάτρης των γερμανικών απαιτήσεων που είναι η απόλυτη ευκρίνεια και καθαρότητα της μελωδίας και σε πολύ καλοκαρδισμένη  συχνότητα, πάντα βέβαια με την ψυχική κατάθεση και βίωμα του κάθε ερμηνευτή».

Έχει εξελιχθεί χάρη σε μια μεγάλη φωνή...

Ο Νικόλας Λεβέντης ομολογεί ότι «τα τρία τελευταία χρόνια η αντιμέτωπη μου στο τραγούδι και η τεχνική μου υποστήριξη ως λυρικός τραγουδιστής έχει εξελιχθεί χάρη σε μια μεγάλη φωνή με τεράστιο και ποικιλόμορφο ταλέντο μα κυρίως μεγάλο απόθεμα ψυχής ενώ έχει καταρριφθεί κάθε δυσκολία εμπόδιο και ανασφάλεια σε σχέση με το τραγούδι μου, χάρη στην έμπειρη διδασκαλία και την άμεση αποτελεσματική μεταδοτικότητα της μεγάλης αυτής φωνής».

Ερωτηθείς για την εσωτερική διαδικασία που συντελείται κατά τις πρόβες αλλά και στις παραστάσεις ενός έργου, με παράδειγμα την τελευταία του δουλειά, «Ηλέκτρα Υποχείριο των Θεών»,  αναφέρθηκε «στο βύθισμα των συναισθημάτων που σε κάποιες περιπτώσεις είναι συνταρακτικό συγκλονίζει και σε ρίχνει έξω από τον ρεαλισμό της επαγγελματικής θεατρικής στιγμής, συγκέντρωσης και ευθύνης κάτι άκρως επικίνδυνο για την παράσταση και για τον ηθοποιό».

"Για αυτό και στόχος μας είναι αυτό το ψυχολογικό βύθισμα να μεταφέρεται στηριγμένο τεχνικά σε κάθε πρόβα στην προετοιμασία ενός ρόλου και να γίνεται σωματοποίηση αυτής της απόκοσμης έκφρασής μας", συνέχισε.

Πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ελεύθερο θέατρο στην Αθήνα;

Για το πόσο δύσκολο είναι να κάνεις ελεύθερο θέατρο στην Αθήνα ο κ. Λεβέντης απάντησε περιγράφοντας μια εικόνα λέγοντας πως «δεν έχω το κουράγιο να το πω με πιο ρεαλιστικό τρόπο, οπότε προτιμώ να το πω έτσι με σενάριο National Geographic ενώ ως  καλλιτέχνης πολλές φορές κλείνω τα μάτια μου στην θλιβερή πραγματικότητα γιατί δεν θέλω να θυσιαστεί η δημιουργική μου υπόσταση».

«Φανταστείτε ένα κομμάτι πάγο να επιπλέει στον ανοικτό αφιλόξενο ωκεανό, πάνω του να υπάρχει ένα κοπάδι από φώκιες (ελεύθερο θέατρο) και γύρω του ένα άλλο κοπάδι από Ορκες να κολυμπά τάχα αμέριμνα (κρατική αδιαφορία και περιφρόνηση  για τους ελεύθερους επαγγελματίες) που τις περισσότερες φορές παράγουν ισάξιο η και μεγαλύτερο έργο από κάποιους κρατικούς η μεγάλους ιδιωτικούς θεατρικούς  οργανισμούς)

Ο Ήλιος πλησιάζει και αυτός (ένα μέρος κοινού που ακολουθεί απλά την γκλαμουριά της εύκολης και επιφανειακή κουλτούρας και φοβισμένο να ακολουθήσει το άγνωστο μικρό θέατρο που άπειρες φορές κρύβεται εκεί η ουσιαστική τέχνη σε όλες τις τις μορφές ) και ταυτόχρονα με τον φόβο της όρκας λιώνει αργά βέβαια και βασανιστικά τον πάγο και ο Ήλιος» είναι η εικόνα που περιέγραψε στο ΚΥΠΕ ο κ. Λεβέντης.

“Έμαθα να λέω ποτέ μην λες ποτέ”...

Απαντώντας σε ερώτηση για το εάν υπάρχει το ενδεχόμενο επαναπατρισμού του στην Κύπρο είπε πως «έμαθα να λέω ποτέ μην λες ποτέ» για να προσθέσει, αστειευόμενος ότι «δεν είμαι βέβαια ακόμα συνταξιούχος για να σκεφτώ κάτι τέτοιο, όταν έρθει αυτή η ώρα ίσως επιστρέψω, βέβαια και η Βιέννη γλυκιά είναι...»

Γιος του Ανδρέα Καραγιάν, ενός από τους κορυφαίους εικαστικούς της Κύπρου, ρωτήθηκε για την συνύπαρξη δύο καλλιτεχνών σε μία οικογένεια.

Απαντώντας ο Νικόλας Λεβέντης είπε ότι «η τέχνη ως όρος είναι πολυδιάστατη έτσι και με τον πατέρα μου έχουμε για όλες τις τέχνες έναν έρωτα και μια συσχέτιση  με αυτές, είναι πιστεύω οι γέφυρες  επικοινωνίας μας».

Επίσης, «είμαστε και οι δύο παιδιά του Γενάρη, καθαρόαιμοι απόγονοι της Αμάλθειας ξέρουμε να στοχεύουμε πάντα ψηλά και να σκαρφαλώνουμε μόνο σε βουνοκορφές εκεί που το Φως αναβλύζει από το βλέμμα του Θεού», είπε κλείνοντας τη συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top