Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Την Τετάρτη η κηδεία του δημοφιλούς καλλιτέχνη και τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Την Τετάρτη η κηδεία του δημοφιλούς καλλιτέχνη και τραγουδοποιού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

• Συλλυπητήρια και φόρος τιμής στον μεγάλο τραγουδοποιό από ΑΚΕΛ και ΕΔΟΝ

 

Την Τετάρτη θα γίνει η κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε νωρίς σήμερα σε ηλικία 63 χρόνων. Τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανακοίνωσε η οικογένειά του με ανάρτηση στο facebook: “Η οικογένεια του λατρεμένου και χιλιοτραγουδισμένου Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ανακοινώνει με οδύνη την απώλειά του. Οι εκδηλώσεις αγάπης και συμπαράστασης μας συγκινούν. Ο ίδιος θα επιθυμούσε διακριτικότητα και απλότητα. Η αναγγελία για την εξόδιο ακολουθία θα ανακοινωθεί”, αναφέρει η πρώτη ανάρτηση της οικογένειας.

Λίγο αργότερα, η οικογένεια του μεγάλου τραγουδοποιού μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook ενημέρωσε ότι η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 11/9/19 στις 15:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Επιπλέον, η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση “Μαζί για το παιδί”.

Θυμίζουμε ότι ο Λαυρέντης Μαχαιρίτσας πέθανε σε ηλικία 63 ετών στο σπίτι του στον Πτελεό Μαγνησίας. Ο άτυχος τραγουδοποιός, διέμενε τις τελευταίες ημέρες στον Βόλο, στο σπίτι που διατηρούσε.

Μεταφέρθηκε με ασθενοφόρο του ΕΚΑΒ στο Νοσοκομείο του Βόλου στις 6:45 το πρωί αλλά ήταν ήδη νεκρός. Οι γιατροί έκαναν προσπάθειες ανάταξης αλλά δυστυχώς δεν κατάφεραν να τον επαναφέρουν. Για αύριο ήταν προγραμματισμένη μάλιστα συναυλία στο Ηρώδειο με τον Νίκο Πορτοκάλογλου.  Οι δύο καλλιτέχνες πραγματοποίησαν μεγάλη καλοκαιρινή περιοδεία η οποία θα ολοκληρωνόταν αύριο στο Ηρώδειο.

Η οικογένειά του μέσα από το λογαριασμό του στο Facebook ενημέρωσε ότι η εξόδιος ακολουθία θα τελεστεί την Τετάρτη 11/9/19 στις 15:30 στο Κοιμητήριο Ζωγράφου. Επιπλέον, η οικογένεια παρακαλεί, αντί στεφάνων, να ενισχυθεί η πρωτοβουλία Ένωση “Μαζί για το παιδί”.

Το ΑΚΕΛ και η ΕΔΟΝγια τον θάνατο του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα

Με ανακοίνωση της Κ.Ε. του κόμματος, το ΑΚΕΛ εκφράζει το συγκλονισμό και τη βαθύτατη του οδύνη για τον αδόκητο θάνατο του κορυφαίου πνευματικού δημιουργού Λαυρέντη Μαχαιρίτσα.

Ο Λαυρέντης -αναφέρεται στην ανακοίνωση- ήταν ένας σπουδαίος ερμηνευτής και τραγουδοποιός με συνεχή έμπνευση, πάθος για τη δουλειά του και με αστείρευτο ταλέντο. Τα τραγούδια του άφησαν εποχή και τραγουδήθηκαν από εκατομμύρια μουσικόφιλους. Ήταν επίσης ένας πολιτικοποιημένος δημιουργός με ευαισθησίες και έγνοιες για τον πολιτισμό, την κοινωνία και τους απλούς ανθρώπους. Ήταν όμως και ένας σπουδαίος άνθρωπος, προσιτός, πάντα με καλή διάθεση, με απίστευτο χιούμορ, ένας καλλιτέχνης βγαλμένος από τα σπλάχνα του λαού, παραμένοντας έτσι μέχρι την τελευταία του στιγμή.

Πραιτέρω σημειώνεται πως η σχέση του ΑΚΕΛ και του Λαϊκού Κινήματος με τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα ήταν κάτι περισσότερο από αδελφική. Ποτέ δεν αρνήθηκε πρόσκληση του ΑΚΕΛ, συμμετέχοντας σε σημαντικά πολιτιστικά και πολιτικά γεγονότα του κόμματος μας. Όλες οι συναυλίες και οι εκδηλώσεις με τη συμμετοχή του Λαυρέντη σημείωναν ανεπανάληπτη επιτυχία, απότοκο της αγάπης που έτρεφε ο κόσμος της Αριστεράς, ευρύτερα ο κυπριακός λαός προς το πρόσωπό του. Θα τον θυμόμαστε πάντα ως έναν αγαπημένο και εκλεχτό φίλο, ως έναν άνθρωπο που είτε συνομιλούσες μαζί του, είτε τον παρακολουθούσες να τραγουδά σου μετέδιδε τα ίδια αισθήματα χαράς, απόλαυσης και ανάτασης ψυχής.

Καταλήγοντας η ανακοίνωση του ΑΚΕΛ αναφέρει: Αιωνία σου η μνήμη Λαυρέντη, αγαπημένε μας φίλε και συναγωνιστή. Τα τραγούδια, η αγάπη και η ανθρωπιά σου θα μας συντροφεύουν για πάντα.

Εκφράζουμε τα βαθιά μας συλλυπητήρια στη σύζυγό του Ελένη και στην κόρη σου Μαρία-Κλάρα, καθώς και σε όλους του οικείους του. Στην κηδεία του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα εκ μέρους του ΑΚΕΛ θα παρευρεθεί ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του Κόμματος Γιώργος Λουκαΐδης”.

Στο μεταξύ, τον Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αποχαιρετά και η ΕΔΟΝ με σχετική ανακοίνωση.

“Η ΕΔΟΝ αποχαιρετά τον καλλιτέχνη Λαυρέντη Μαχαιρίτσα που έφυγε νωρίς, αφήνοντας πίσω του μια βαρυσήμαντη κληρονομιά στα μουσικά πράγματα”, αναφέρει η ανακοίνωση Πολιτιστικού Γραφείου του Κ.Σ. ΕΔΟΝ και συνεχίζει: “Όπως δήλωνε ο ίδιος, η πορεία του ήταν συνυφασμένη στην Κύπρο με τα Παγκύπρια Φεστιβάλ Νεολαίας και Φοιτητών της ΕΔΟΝ. Τον ευχαριστούμε για τις στιγμές που μας χάρισε στις επανειλημμένες εμφανίσεις του στα Φεστιβάλ μας και όχι μόνο. Τα τραγούδια του θα συνεχίσουν να συντροφεύουν τους καθημερινούς μας αγώνες για τον εργαζόμενο λαό και τη νεολαία.

Εκφράζουμε τα θερμά συλλυπητήρια μας στην οικογένεια και τους συνεργάτες του. Ας είναι ελαφρύ το χώμα που θα τον σκεπάσει.”

Η ζωή και το έργο του

Ο Μαχαιρίτσας γεννήθηκε στις 5 Νοεμβρίου 1956 στη Νέα Ιωνία του Βόλου. Από πολύ μικρή ηλικία ήρθε σε επαφή με την μουσική. Αργότερα θα εργαστεί χειρωνακτικά στην αποθήκη κάποιας δισκογραφικής εταιρείας, στην οποία αργότερα κατά σύμπτωση θα κυκλοφορήσει το πρώτο του άλμπουμ το 1978 με αγγλικό στίχο με τους “P.L.J. Band” με τίτλο ‘Gaspar’, ένας δίσκος extended play 45’ στροφών. Ακολουθούν διάφορες δουλειές, ενώ μετά τη στρατιωτική του θητεία αρχίζει να τραγουδάει αντάρτικα με τον Πάνο Τζαβέλα στη «Συντροφιά». Στα 20 του χρόνια δημιουργεί με τον Παύλο Κικριλή και τον Τάκη Βασαλάκη το συγκρότημα P.L.J. Το 1983 οπότε και κυκλοφορεί ο δεύτερος δίσκος του συγκροτήματος, το τελευταίο μετονομάζεται σε «Τερμίτες», όνομα που παραπέμπει στους Beatles (σκαθάρια). Το 1989 ξεκινά η προσωπική του σταδιοδρομία ως συνθέτης και ερμηνευτής.

Έχει συνεργαστεί δισκογραφικά και έχουν τραγουδήσει τραγούδια του οι: Μαρία Φαραντούρη, Γιώργος Νταλάρας, Διονύσης Σαββόπουλος, Δήμητρα Γαλάνη, Δημήτρης Μητροπάνος, Βασίλης Παπακωνσταντίνου, Ελευθερία Αρβανιτάκη, Πυξ Λαξ, Γιάννης Κότσιρας, Γιώργος Μαργαρίτης, Βαγγέλης Κονιτόπουλος, Αναστασία Μουτσάτσου, Μίλτος Πασχαλίδης, Κατερίνα Στανίση[1], Χαρούλα Αλεξίου, Γιάννης Βαρδής, Δήμητρα Γαλάνη, Γιάννης Ζουγανέλης, Ελεωνόρα Ζουγανέλη, “Émigré”, Χάρης & Πάνος Κατσιμίχας, Ελισσάβετ Καρατζόλη, “Κίτρινα Ποδήλατα”, Αλκιβιάδης Κωνσταντόπουλος, “Μagic De Spell”, Γιώργος Μαργαρίτης, Νότης Μαυρουδής, Παναγιώτης Μάργαρης, Αντώνης Μιτζέλος, Σάκης Μπουλάς, Δημήτρης Μπάσης, Φλέρυ Νταντωνάκη, Φίλ.Πλιάτσικας, Δημήτρης Σταρόβας, Μπάμπης Στόκας, Διονύσης Τσακνής, “W.C.” κ.α. Επίσης, έχει συνεργαστεί επί σκηνής με την Ελευθερία Αρβανιτάκη, τη Χαρούλα Αλεξίου, το Δημήτρη Μητροπάνο, τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου, το Νότη Μαυρουδή, την Αναστασία Μουτσάτσου, τον Κώστα Μακεδόνα κ.ά. 

Τα τραγούδια του Λαυρέντη Μαχαιρίτσα αγαπήθηκαν και τραγουδήθηκαν από εκατοντάδες χιλιάδες κόσμου.  «Διδυμότειχο μπλουζ», «Να δεις τι σου έχω για μετά», «Ρίξε κόκκινο στη νύχτα»,«Ένας Τούρκος στο Παρίσι», «Και τι ζητάω» είναι μερικά μόνο από όσα έγιναν πασίγνωστα στο πανελλήνιο. 

 

Διδυμοτειχο Blues - Μαχαιρίτσας Νταλάρας

 

 

Να δεις τι σου χω για μετά Παπακωνσταντίνου Μαχαιρίτσας

 

 

Κίτρινα βράδια | Λαυρέντης Μαχαιρίτσας | Δημήτρης Μητροπάνος (Official Lyric Video)

 

 

Lavrenths Maxairitsas Rixe Kokkino Sth Nixta

 

Με πληροφορίες και στοιχεία και από τον Ημεροδρόμο

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top