Menu
ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του ανταγωνισμού ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων

ΝΑ Μεσόγειος: Στο στόχαστρο του αντ…

• Οι τελευταίες εξελίξεις...

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρουσία τους στον Περσικό Κόλπο

Οι ΗΠΑ αυξάνουν την στρατιωτική παρ…

Η βρετανική κυβέρνηση κατ...

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Οι νέες προκλήσεις στην Ευρώπη

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Μεσογείου

Οι εξελίξεις στην περιοχή της ΝΑ Με…

• Αποσπάσματα από το Άρθρ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβει» πυρηνικά το ΝΑΤΟ...

Σε αυτές τις ευρωπαϊκές χώρες «κρύβ…

• Το ΝΑΤΟ αποθηκεύει περί...

Από πενταμερή σε πεντμερή

Από πενταμερή σε πεντμερή

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Μια... απλή κανονικότητα!

Μια... απλή κανονικότητα!

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Δ...

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσοκομεία της Γερμανίας!

Πρόταση για «λουκέτο» στα μισά νοσο…

• Πανηγυρίζουν οι ασφαλισ...

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο δρόμος για την εισβολή

Το Κυπριακό ζήτημα και πώς άνοιξε ο…

• 45 χρόνια από την τουρκ...

Χαρίλαος Φλωράκης

Χαρίλαος Φλωράκης

• Εκατόν πέντε χρόνια από...

Prev Next

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

• ...Από την Κατερίνα Φουκαρά και τους μαθητές της

 

Γράφει: Κική Περικλέους*

Κιμωλίες και πλαστικές φιάλες που συνέλλεξαν μαθητές, αλλά και ενήλικες περιβαλλοντικά ευαισθητοποιημένοι, μετατράπηκαν σε έργο τέχνης. Έναν πελεκάνο, που στέλνει τα δικά του μηνύματα για προστασία του περιβάλλοντος από την αλόγιστη απόρριψη πλαστικών.

Η πρωτοβουλία ανήκει στο εργαστήρι Art Studio της Κατερίνας Φουκαρά και του Artenty Lyseknov και στόχος είναι να βοηθηθούν οι μαθητές να κατασκευάσουν εικαστικά έργα με τη χρήση άχρηστων υλικών της καθημερινότητας.

Σε δηλώσεις της στο ΚΥΠΕ η καλλιτέχνης Κατερίνα Φουκαρά ανέφερε πως η εγκατάσταση δημιουργήθηκε χθες, με κιμωλίες και πλαστικές φιάλες, που συγκεντρώθηκαν ωστόσο μέρες πριν, και απεικονίζει έναν πελεκάνο που περιβάλλεται από πλαστικά υλικά και ένα δακτύλιο έξι πακέτων που έχει κολλήσει γύρω από το λαιμό του. Στόχος είναι να δείξει πόσο μεγάλη ζημιά μπορεί να δημιουργηθεί και να καταστρέψει τη χλωρίδα και την πανίδα του τόπου μας. Για το έργο συγκεντρώθηκαν, όπως είπε, 100 σακούλια με μικρές πλαστικές μπουκάλες και περίπου 100 μεγάλες μπουκάλες σε διάστημα μιας εβδομάδας. 

Στο project, σημείωσε, ενεπλάκησαν μαθητές και ενήλικες φτιάχνοντας με τα χέρια τους τον “πελεκάνο” από ανακυκλώσιμα υλικά. Όλα αυτά τα υλικά, επεσήμανε, θα κατέληγαν σε σκουπιδότοπους.

Στην όλη προσπάθεια, όπως ανέφερε η κ. Φουκαρά, συνέδραμαν οι μαθητές του Art Studio Ντανίλης Γεωργίου, Κατερίνα Βιτίουκ, Αρίνα Γεωργίου, Θέα Γεωργίου, Δήμα Ντουλσεύφ, Σάββα Ζυγιάνοφ, Σόνια Ζυρυάνοβα, Λίζα Βιναγκράντοβα, Θορστέν Σουλτέζ, Έρια Χριστοδούλου, Αλέξανδρος Μπαρβένκο, Μαξ Αμπράμοφ αλλά και επισκέπτες και εθελοντές που βοήθησαν στην υλοποίηση αυτού του πρότζεκτ, τους οποίους ευχαρίστησε θερμά.

Η κ. Φουκαρά είπε πως οι συμμετέχοντες ξεκίνησαν από τις 08:30 χθες, με το έργο να ολοκληρώνεται στις 18:00. Η εντατική δουλειά, όπως εξήγησε, διήρκεσε τέσσερις περίπου ώρες, ωστόσο λόγω της ζέστης γίνονταν και διαλείμματα.

Στέλνει το μήνυμα της οικολογικής συνείδησης

Ερωτηθείσα για την ιδέα της κατασκευής η καλλιτέχνης είπε πως η κατασκευή στέλνει το μήνυμα της οικολογικής συνείδησης και αυτό που θέλει να περάσει στο κόσμο είναι μια διαμαρτυρία, έτσι ώστε να αρχίσουν οι πολίτες να σκέφτονται ότι η εκδίκηση της φύσης θα είναι πολύ σκληρή για εμάς. Παρόμοια έργα με ανακυκλώσιμα υλικά, σημείωσε, έχουν δημιουργήσει και στο παρελθόν , ώστε οι μαθητές να αντιληφθούν λίγο διαφορετικά τη φύση και να απεγκλωβιστούν από το άγχος αλλά και για να αποκτήσουν οικολογική συνείδηση.

Τόσο η Κατερίνα Φουκαρά όσο και ο Artenty Lyseknov έστειλαν το μήνυμα ότι πρέπει να « αγαπάμε την κοινή μας κατοικία, διαφορετικά δεν θα έχουμε ένα καθαρό και όμορφο μέρος για να ζήσουμε». Επιπρόσθετα, συνέχισαν, θα πρέπει να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα της αύξησης της ρύπανσης από πλαστικό. Το δεύτερο βήμα, σημειώνουν, είναι η εκπαίδευση και η συμμετοχή όλων σε μια συζήτηση για την επαναχρησιμοποίηση πλαστικών.

Σημειώνεται πως το έργο εγκαταστάθηκε στην Κάτω Πάφο, ενώ για την κατασκευή του project η κ. Φουκαρά ανέφερε πως συνέδραμε και η εταιρεία Thanos Hotels με την προσφορά του χώρου στο παραλιακό σημείο της Κάτω Πάφου όπου έγινε η κατασκευή αλλά και τη συγκέντρωση ανακυκλώσιμων υλικών, κυρίως πλαστικών μπουκαλιών.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top