Menu
Ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό από τις διακοπές τους στην Κύπρο οι πλείστοι περιηγητές

Ικανοποιημένοι σε μεγάλο βαθμό από …

• Σύμφωνα με τα αποτελέσμ...

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις ενάντια στο «νόμο της σκλαβιάς» του Όρμπαν

Νέες μεγάλες διαδηλώσεις ενάντι…

• Την Κυριακή, στην Ουγγα...

Ας ξυπνήσουν αυτοί που ονειρεύονται μηδέν εγγυήσεις, μηδέν στρατό στην Κύπρο!

Ας ξυπνήσουν αυτοί που ονειρεύονται…

• “Εγερτήριο” από τον Τού...

Για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα είναι ο λαός της!

Για μια Κύπρο στην οποία αφέντης θα…

Γράφει: Ελισαίος Βαγενάς*...

Προδρόμου: Δεν κομίζει μηνύματα η Λουτ

Προδρόμου: Δεν κομίζει μηνύματα η Λ…

• Θα επανέλθει στις αρχές...

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ πραγματοποιήθηκε στη Λευκωσία

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια του ΚΚΕ …

Εκδήλωση για τα 100 χρόνι...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Η θλίψη ενός Κύπριου Κομμουνιστή...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση των Γάλλων

Η έκρηξη της οργής και η απόγνωση τ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Η πορεία προς τον πάτο ξεκίνησε...

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Απ' την παλέτα στη μουτζούρα;

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Τ...

Prev Next

Η σύγχρονη αρχαιολογία δεν περιορίζεται στις ανασκαφές

Η σύγχρονη αρχαιολογία δεν περιορίζεται στις ανασκαφές

• Δηλώσεις του Καθηγητή Τίλο Ρέρεν στο ΚΥΠΕ

 

Γράφει: Αθηνά Αρσαλίδου*

Η σύγχρονη αρχαιολογία δεν περιορίζεται στις ανασκαφές, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Καθηγητής Τίλο Ρέρεν του Ινστιτούτου Κύπρου (ΙΚυ) στον οποίο απονεμήθηκε πρόσφατα η  Έδρα Α. Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες. Η Έδρα αυτή φιλοδοξεί, μεταξύ άλλων, να συμβάλει στην κατανόηση των δεξιοτήτων που είχαν στα αρχαία χρόνια οι βιοτέχνες που επεξεργάζονταν το χαλκό και οι οποίοι με το έργο τους έκαναν την Κύπρο γνωστή σε όλο τον αρχαίο κόσμο.

Σημειώνεται ότι η Έδρα Α. Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες, που δημιουργήθηκε με τη γενναιόδωρη χορηγία του Ιδρύματος Α.Γ. Λεβέντη, έχει ως σκοπό την υποστήριξη ερευνητικών δραστηριοτήτων στους τομείς της επιστήμης και της τεχνολογίας για την αρχαιολογία και τον πολιτισμό στην Κύπρο και την Ανατολική Μεσόγειο.

Το ΚΥΠΕ συνομίλησε με τον διεθνούς φήμης Καθηγητή Ρέρεν και Διευθυντή του Ερευνητικού Κέντρου Επιστήμης και Τεχνολογίας στην Αρχαιολογία και τον Πολιτισμό (ΕΚΕΤΑΠ/STARC) για την αρχαιολογία, την νεοσύστατη  Έδρα, και το πώς αυτή θα ωφελήσει ολόκληρη την αρχαιολογική και ακαδημαϊκή κοινότητα της Κύπρου αλλά και την ευρύτερη περιοχή και να ενισχύσει την περαιτέρω καθιέρωση του ΙΚυ ως ηγετικού Κέντρου Έρευνας στην κυπριακή αρχαιολογία για την Ανατολική Μεσόγειο και τη Μέση Ανατολή.

Κάτι πολύ περισσότερο από ανασκαφές...

Ερωτηθείς για την Έδρα Α.Γ. Λεβέντη στις Αρχαιολογικές Επιστήμες, ο Καθηγητής είπε στο ΚΥΠΕ ότι θα χρησιμοποιεί μεθόδους επιστήμης και τεχνολογίας για να μελετήσει τον τρόπο ζωής αλλά και τα επιτεύγματα των ανθρώπων στο παρελθόν.

Υπογράμμισε ότι η σύγχρονη αρχαιολογία είναι κάτι πολύ περισσότερο από ανασκαφές, προσθέτοντας ότι πολλοί διαφορετικοί κλάδοι συμβάλλουν σε αυτό το είδος έρευνας.

Ως εκ τούτου, είπε, «θα συνεργαζόμαστε με άλλα ιδρύματα, όπως το Τμήμα Αρχαιοτήτων ή τη Μονάδα Αρχαιολογικών Ερευνών του Πανεπιστημίου Κύπρου, για να μοιραζόμαστε τις γνώσεις και την υποδομή μας».

Ο Καθηγητής είπε ότι είναι σημαντικό να έχουμε υπόψη μας ότι όλα τα επιτεύγματα ενός πολιτισμού, όλη η οικονομική ανάπτυξη, βασίζονται  στην παραγωγικότητα των ανθρώπων, στο παρελθόν και το σήμερα.

"Κάποιος πρέπει να καλλιεργήσει την τροφή που τρώμε, να δημιουργήσει τα κεραμικά, τα μέταλλα, το γυαλί κλπ. που χρησιμοποιούμε καθημερινά. Θέλουμε να επικεντρωθούμε στην κατανόηση του τρόπου παραγωγής αυτών των σημαντικών υλικών και του τρόπου με τον οποίο ήταν οργανωμένη τότε αυτή η παραγωγή.  Πώς έμαθαν οι άνθρωποι να φτιάχνουν το μέταλλο του χαλκού από κάποιες ειδικές πέτρες στα βουνά του Τροόδους; Πώς αυτή η τεχνογνωσία διαδόθηκε σε όλη την Ανατολική Μεσόγειο;  Είναι ακριβώς αυτές τις βασικές πρώτες βιομηχανίες που θέλουμε να ανακαλύψουμε, να τεκμηριώσουμε και να μελετήσουμε».

Η σημασία που έχει η Έδρα

Ερωτηθείς για τη σημασία που έχει η Έδρα τόσο για την Κύπρο, όσο και για το Ινστιτούτο Κύπρου και την ευρύτερη περιοχή, είπε αρχικά ότι με την Έδρα αυτή εκφράζεται η ισχυρή θέληση του Ιδρύματος Λεβέντη για υποστήριξη της ανάπτυξης της έρευνας στην Κύπρο.

Πρόσθεσε ότι εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Κύπρος είναι μία από τις χώρες που αναπτύσσουν ακόμη την ερευνητική τους βάση και σημείωσε πως το Ινστιτούτο Κύπρου αποτελεί το κύριο ινστιτούτο της χώρας  για  έρευνα αιχμής σε διάφορους σημαντικούς τομείς.

«Ειδικά για την Κύπρο και την ευρύτερη περιοχή, η αρχαιολογία και η πολιτιστική κληρονομιά είναι ιδιαίτερα σημαντικές ως κινητήρια δύναμη της οικονομικής ανάπτυξης μέσω του τουρισμού. Ωστόσο, μέχρι στιγμής υπάρχουν πολύ λίγα ιδρύματα που αφιερώνουν την έρευνά τους στην αρχαιολογία, χρησιμοποιώντας την επιστήμη και την τεχνολογία και η Έδρα μας θα είναι μια από λίγες ομάδες εξειδικευμένων εργαστηρίων στην Ανατολική Μεσόγειο», τόνισε.

Υπάρχει μεγάλο έργο να επιτευχθεί

Σημειώνοντας ότι, δεδομένου του τεράστιου όγκου της αρχαιολογίας και της πολιτιστικής κληρονομιάς στην περιοχή αυτή υπάρχει μεγάλο έργο να επιτευχθεί,  είπε ότι «η Έδρα θα μας επιτρέψει να συσσωρεύουμε γνώσεις για τα επόμενα χρόνια και να συμβάλουμε στην οικοδόμηση μιας επαγγελματικής προσέγγισης σε αυτόν τον τομέα».

Συνέχισε λέγοντας ότι αυτή η έρευνα γινόταν στο παρελθόν από έναν ή δύο μεμονωμένους μελετητές, αλλά όχι με την υποστήριξη ενός ινστιτούτου, ενώ όταν αποσύρονταν αυτοί οι μελετητές, έπαιρναν συχνά αυτή τη γνώση μαζί τους.  

"Μπορούμε τώρα να κτίσουμε αυτή την τεχνογνωσία και να την μεταβιβάσουμε στην επόμενη γενιά μελετητών", είπε ο Καθηγητής.

Επιπρόσθετα, ανέφερε,  η μελέτη των υλικών από τις ανασκαφές και τα αρχαία μνημεία ωθεί τις σύγχρονες τεχνολογίες, λόγω των μοναδικών προκλήσεων που έχουν τα υλικά αυτά.

"Η ανάπτυξη ενός ισχυρού ερευνητικού κέντρου στον τομέα αυτό θα είναι προς όφελος της ανάπτυξης της Κύπρου σε κόμβο έρευνας  στην περιοχή γενικότερα και θα μας φέρει σε ένα δρόμο στον οποίο θα είμαστε ίσοι με τους μεγαλύτερους Ευρωπαίους εταίρους μας", συνέχισε.

Οι πρώτες προτεραιότητες

Κληθείς να αναφερθεί στις πρώτες προτεραιότητες στις οποίες θα επικεντρωθεί η Έδρα, ο Καθηγητής είπε ότι πρώτα θα δημιουργηθεί εργαστήριο αρχαιολογικών υλικών για τη μελέτη αρχαίων μετάλλων, όπως χαλκός, χρυσός, ασήμι και σίδερο, αλλά και κεραμικά και γυαλί.

Εξήγησε ότι αυτό θα συμβάλει στην κατανόηση των δεξιοτήτων που είχαν οι βιοτέχνες στο παρελθόν οι οποίοι επεξεργάζονταν το χαλκό που έκανε την Κύπρο γνωστή, που κατασκεύαζαν τα κεραμικά που ήταν απαραίτητα για κάθε νοικοκυριό, το γυαλί και άλλα υλικά που κοσμούσαν εκκλησίες, σπίτια και δημόσια κτίρια.

«Θα ενισχύσουμε επίσης τη διάδοση των ερευνητικών δεξιοτήτων: με την εκπαίδευση νέων ερευνητών στο διδακτορικό μας πρόγραμμα σπουδών και με την πρόσκληση μελετητών από άλλα ινστιτούτα της περιοχής να έρθουν στην Κύπρο και να εργαστούν μαζί μας για μερικές εβδομάδες ή μήνες. Όλοι θα μάθουμε κάτι από αυτή την κοινή εμπειρία και θα αναπτύξουμε ισχυρά δίκτυα συνεργασίας», κατέληξε ο Καθηγητής Ρέρεν.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top