Menu
“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντίον των Παλαιστινίων!

“Δικαίωμα” τα πραγματικά πυρά εναντ…

* Αποφάνθηκε το Ανώτατο Δ...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητορεύεις...

Χαρά να σε γιαούρτωνα εκεί που ρητο…

Γράφουν: Ν. Μπογιόπουλος ...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήματα προς τους επενδυτές και το δικό μου διπλό ερώτημα...

Συνεργατισμός: Τα δύο βασικά ερωτήμ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσπάθειες για δίκαιη λύση Κυπριακού...

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε προσ…

• Στη βάση της διαπραγμάτ...

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

Μήνυμα Αναστασιάδη προς Ακιντζί

• Μέσω της Δικοινοτικής Π...

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσία της στην κυπριακή ΑΟΖ

Στόχος της Τουρκίας είναι η παρουσί…

* Δηλώνει ο Έλληνας υφυπο...

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινές δηλώσεις Αναστασιάδη

Αντιδράσεις ΠΕΟ στις χθεσινοβραδινέ…

* Δεν θα δεχθούμε ο συνδι...

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογιατζής

Απέσυρε την πρόταση του ο Ρόης Πογι…

* Για ανάληψη της διαχείρ...

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος... συνδικαλιστικό φέουδο!

Ο θυμός του προέδρου και το κράτος.…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Και φασίστες και θρασύδειλοι!

Οι τρεις συλληφθέντες  πο...

Prev Next

Το Πάφος 2017 παρουσιάζει τις “Απαγορευμένες Ιστορίες”

Το Πάφος 2017 παρουσιάζει τις “Απαγορευμένες Ιστορίες”

* Σήμερα Τρίτη και αύριο Τετάρτη, στο Μαρκίδειο Θέατρο, στις 20:30 • Eγκαίνια απόψε της έκθεσης «Salon d’automne, Πάφος 2017»

 

Γράφει: Κική Περικλέους*

Το Πάφος 2017 παρουσιάζει τις "Απαγορευμένες Ιστορίες", μέσω της ομάδας Ludens Ensemble. Η παράσταση θα παρουσιαστεί σε ευρωπαϊκή πρώτη και αναμένεται με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Το έργο είναι ήδη προγραμματισμένο να ανεβεί και στην Αθήνα στο Ίδρυμα «Μιχάλης Κακογιάννης», καθώς και στο Εδιμβούργο, στο Traverse Theatre και το North Edinburgh Arts Centre, σε συνεργασία με το Edinburgh Syn Festival 2018.

Η παράσταση πραγματεύεται την έννοια των συνόρων μέσα από μαρτυρίες φιλίας και αλληλεγγύης μεταξύ μελών των δύο μεγαλύτερων εθνικών κοινοτήτων στην Κύπρο. Οι έξι ηθοποιοί υποδύονται επί σκηνής διαφορετικούς χαρακτήρες και αφηγούνται ιστορίες, ενώ ενσωματώνουν στην ερμηνεία τους μαριονέτες και αντικείμενα, με τη συνοδεία video mapping προβολών και μουσικής. 

Το πρωτότυπο έργο «Απαγορευμένες Ιστορίες»  βασίζεται σε μαρτυρίες και αφηγήσεις από μέλη και των δυο κοινοτήτων, που συγκέντρωσε η Ludens Ensemble τα τελευταία δύο χρόνια. Η παράσταση, με μάτια στραμμένα στο παρελθόν, μιλά για το παρόν και το μέλλον.

Εξετάζει κυρίαρχες αντιλήψεις αναφορικά με τον ‘Άλλο’ θέτοντας υπό αμφισβήτηση παγιωμένους εθνικούς, θρησκευτικούς και φυλετικούς  διαχωρισμούς. Στόχος του έργου είναι να συμβάλει στη δημιουργία μιας πλατφόρμας, που θα λειτουργήσει ως γέφυρα μεταξύ των δύο κοινοτήτων, με σκοπό να δημιουργηθεί σταδιακά μια κοινή αφήγηση για τη ζωή στη Κύπρο. 

Η ομάδα Ludens Ensemble, με έδρα το Εδιμβούργο, εξειδικεύεται στο είδος των εναλλακτικών παραστάσεων ενσωματώνοντας στην πλοκή των έργων της προβολές, μάσκες, κινούμενα σχέδια και μαριονέτες.

Οι συντελεστές

Στη σκηνοθεσία/συλλογή ιστοριών ο Φίλιππος Φιλίππου, στη σκηνοθεσία/δραματουργική επεξεργασία ο Βαγγέλης Μακρυγιαννάκης, στη συγγραφή του έργου ο  Ludens Ensemble, στη μουσική η Ισιδώρα Μπουζιούρη, στα σκηνικά ο Rubén San Roman, στα κοστούμια Marta Aspe. Visuals: Φίλιππος Φιλίππου, Βαγγέλης Μακρυγιαννάκης.

Επίσης, στο σχεδιασμό φωτισμών ο Brian Holt. Τεχνικός βίντεο και ήχου ο Πέτρος Τσαφταρίδης.

Παίζουν οι ηθοποιοί,Adam Tompa, Περσεφόνη Γεράγγελου, Jenny Logan,  Ισιδώρα Μπουζιούρη, Φίλιππος Φιλίππου, Βαγγέλης Μακρυγιαννάκης. Directed by/Interviews Philippos Philippou| Co-Director/Dramaturg Vangelis Makriyannakis |Writer Ludens Ensemble | Music Designer Isidora Bouziouri | Cast: Adam Tompa, Persefoni Gerangelou, Jenny Logan,  Isidora Bouziouri, Philippos Philippou, Vangelis Makriyannakis | Stage Designer Rubén San Roman| Costume Designer Marta Aspe | Visuals Philippos Philippou Vangelis Makriyannakis | Lighting Designer Brian Holt | AV and Sound Designer Petros Tsaftaridis. 

Οι παραστάσεις θα δοθούν στο Μαρκίδειο Θέατρο τις 20:30 την Τρίτη και την Τετάρτη.

Απόψε και εγκαίνια της έκθεσης «Salon d’automne, Πάφος 2017»

Στο μεταξύ,πραγματοποιούνται απόψε τα εγκαίνια της έκθεσης «Salon d’automne, Πάφος 2017». Ανακοίνωση της Πρεσβείας της Γαλλίας αναφέρει ότι η  εκδήλωση αυτή, στην οποία συμμετέχουν 100 Γάλλοι, ξένοι και Κύπριοι καλλιτέχνες πραγματοποιείται στα πλαίσια της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας Πάφος 2017 σε συνεργασία με το Γαλλικό Ινστιτούτο Κύπρου.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, η έκθεση Salon d`Automne έχει μια εντυπωσιακή ιστορία, καθώς άνοιξε τις πόρτες της το 1903 στο Παρίσι, στη Λεωφόρο των Ηλυσίων Πεδίων και από τότε παραμένει ανοικτή για ολόκληρο τον κόσμο.

Η μεταφορά της σήμερα στην Πάφο, Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2017, αποτελεί μια νέα εμπειρία. Η έκθεση "Salon d`Automne, Πάφος 2017" αποτελεί μέρος της λαμπρής αυτής παράδοσης και εμπλουτίζεται στην Κύπρο με την ποικιλομορφία απόψεων και πολιτισμών".

Η έκθεση αποτελείται από 70 έργα από τη Γαλλία, 20 έργα Ελληνοκυπρίων καλλιτεχνών και 10 έργα Τουρκοκυπρίων καλλιτεχνών.

 

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top