Menu
Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να αλλάξουμε τον κόσμο

Ζοζέ Σαραμάγκου:- Είναι ανάγκη να α…

Σαν σήμερα, 18 Ιουνίου  2...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υλικά...

Ένας “πελεκάνος” από ανακυκλώσιμα υ…

• ...Από την Κατερίνα Φου...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά δεν έχουν διλήμματα και μοιράζουν εύσημα...

Ελλάδα: Όταν τα πραγματικά αφεντικά…

Ο καβγάς ΣΥΡΙΖΑ - ΝΔ για ...

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψευδοπρωθυπουργό στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη

Νέες εθνικιστικές κορώνες από τον ψ…

• Μιλά για «μπλε πατρίδα»...

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη Νικολαΐδη

Νέα ποιητική συλλογή του Παναγιώτη …

• «Η νύφη του Ιούλη»   ...

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

Με τη «βοήθεια» των «συμμάχων»…

• Ο πρέσβης των ΗΠΑ καλεί...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριους για να τους υπερασπιστείτε;”...

Σενέρ Ελτζίλ: “Αφήσατε Τουρκοκύπριο…

• Ερώτημα του ΓΓ της συντ...

Τα δικά μας παιδιά…

Τα δικά μας παιδιά…

Γράφει: Σοφία Χουδαλάκη* ...

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκατομμύρια παράτυπους μετανάστες

Οι ΗΠΑ θα αρχίσουν να απελαύνουν εκ…

• Από την ερχόμενη εβδομά...

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» και οι αιθεροβάμονες των Αθηνών

Τα πετρέλαια, το Διεθνές «δίκαιο» κ…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Prev Next

Τελευταίος μήνας εκδηλώσεων για την ΠΠΕ Πάφος 2017

Τελευταίος μήνας εκδηλώσεων για την ΠΠΕ Πάφος 2017

• Με πλούσιες εκδηλώσεις με εκθέσεις, μουσικές συναυλίες και μια θεατρική παράσταση

 

Γράφει: Κική Περικλέους*

Μπορεί το όμορφο ταξίδι της Πάφου ως Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης 2017 να μπαίνει στην τελική ευθεία, όμως παρουσιάζει και τον Δεκέμβριο πλούσιες εκδηλώσεις με εκθέσεις, μουσικές συναυλίες και μια θεατρική παράσταση.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του οργανισμού ΠΠΕ Πάφος 2017, σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η  δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου.

Με ξεχωριστό ενδιαφέρον αναμένεται και η εκδήλωση παράδοσης του τίτλου στις Πολιτιστικές Πρωτεύουσες της Ευρώπης  για το 2018,  Valletta  (Μάλτα) και Leeuwarden (Ολλανδία) , όπως επίσης και η τελετή λήξης με ένα πολυθέαμα.

Salon d’Automne

Χθες άνοιξε τις πύλες της η έκθεση Salon d’Automne στην Πάφο στην Γκαλερί Εν Πλω στην Παλιά Ηλεκτρική και στις 5 Δεκεμβρίου στην Παλιά Ηλεκτρική.

Το Salon d’Automne είναι η γνωστή, ιστορικής σημασίας, καλλιτεχνική έκθεση που πραγματοποιείται κάθε χρόνο στο Παρίσι. Με αφορμή την Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης Πάφος 2017, η Michele Julie Ansermet Papadopoulos συνδέει την εικαστική παραγωγή της Κύπρου,  με το Παρίσι. 

Απόψε ένα μουσικό ταξίδι με τον Γιώργο Νταλάρα

Ένα συναρπαστικό μουσικό ταξίδι με τον Γιώργο Νταλάρα, που εκκινεί από την Ελλάδα και τα σημαντικότερα τραγούδια των μεγάλων Ελλήνων συνθετών και μεταφέρεται από τον Ιταλό τραγουδοποιό Eddy Napoli και τους μουσικούς στις χώρες της Μεσογείου, με εμβληματικά τραγούδια, με εξαίσιες και έντονα συναισθηματικές μουσικές, είναι η συναυλία που δόθηκε χθες και θα δοθεί και απόψε με τίτλο η « Θάλασσα που μας ενώνει»στο Μαρκίδειο Θέατρο.

Εξάλλου σήμερα  παρουσιάστηκε  το Peace 2 Peace στο  Χάνι του Ιμπραήμ. Ολοκληρώνοντας τη δράση Peace 2 Peace του προγράμματος της Κοινωνικής Συμμετοχής , η  ομώνυμη ομάδα γυναικών  από όλες τις κοινότητες της Κύπρου, συναντάται, προστίθεται στην ανακοίνωση,  αυτή τη  φορά στο Χάνι του Ιμπραήμ, για να γιορτάσει τη φιλία και την ειρήνη. 

Οι Απαγορευμένες Ιστορίες

Τη Δευτέρα 4 και την Τρίτη 5 Δεκεμβρίου παρουσιάζονται οι Απαγορευμένες Ιστορίες στο Μαρκίδειο Θέατρο στις  20:30

Οι Απαγορευμένες Ιστορίες είναι το τρίτο μέρος της θεματικής τριλογίας ’Εξουσία και Συλλογική Μνήμη’, της ομάδας Ludens Ensemble με έδρα το Εδιμβούργο, που περιλαμβάνεται στο πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης Πάφος 2017.

Ένα τριήμερο με βραβευμένες σύγχρονες ταινίες Κυπρίων δημιουργών, συναντήσεις με τους σκηνοθέτες και συζητήσεις για το σύγχρονο κυπριακό κινηματογράφο ξεκινά στις 6 Δεκεμβρίου και ολοκληρώνεται στις 8 του μήνα στο Μαρκίδειο θέατρο .

Εξάλλου το Περί Πόλεως κάνει τον τελευταίο του σταθμό για το 2017,στα  Αρχοντικά  της  Πάφου, ανοίγοντας για πρώτη  φορά, μετά από  δεκαετίες, το περίφημο Αρχοντικό του Λοϊζου Φιλίππου.

Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο

Επίσης, η ΠΠΕ Πάφος 2017 προσκαλεί, στο πλαίσιο του προγράμματος “Η Ιαπωνική Ματιά στην Κύπρο ”, τον Ιάπωνα φωτογράφο Masahiro Usami στην Κύπρο για να παρατηρήσει τη ζωή των  ανθρώπων της  Κύπρου και να δημιουργήσει φωτογραφίες μεγάλης κλίμακας που αντιπροσωπεύουν τις ελπίδες, αλλά και τη σημερινή κοινωνικοπολιτική κατάσταση της Κύπρου μέσω της καλλιτεχνικής  προοπτικής του καλλιτέχνη. Συγκεκριμένα, θα επικεντρωθεί σε ανθρώπους που έχουν άμεση σχέση με τα γεγονότα του 1974, συμβολίζοντας την ελπίδα τους για επανένωση.

Με το έργο “Παγκόσμιον Άσμα” αποχαιρετά το έτος 2017

Το πρόγραμμα της Πολιτιστικής Πρωτεύουσας της Ευρώπης στην Πάφο, αποχαιρετά το έτος 2017 με μια θεατρική παράσταση. Σε παγκόσμια πρώτη θα παρουσιασθεί η  δραματοποίηση του κορυφαίου έργου “Παγκόσμιον Άσμα” του ποιητή, πνευματικού ανθρώπου και πρώην Δημάρχου της Πάφου, Χριστόδουλου Γαλατόπουλου (1902–1953), από το Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου. 

Άλλες δράσεις

Επίσης το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου η Πάφος αποκτά επιπλέον σημεία αναφοράς με εικαστική αξία που θα χαρακτηρίζουν το δημόσιο χώρο στο κέντρο της πόλης. Μια σειρά από τσιμεντογραφίες που έχουν δημιουργηθεί από αναγνωρισμένους και ανερχόμενους καλλιτέχνες στην Πάφο, θα εκτίθενται μόνιμα στους εμπορικούς δρόμους της πόλης, δημιουργώντας μια ενδιαφέρουσα οπτική βόλτα, με αναφορές σε μια  μορφή τέχνης που φέρει κυπριακή ταυτότητα διεθνούς καλλιτεχνικού ενδιαφέροντος.

Η πολυδιάστατη έννοια Home (Εστία-Σπίτι) αποτελεί κεντρικό θέμα στο ομώνυμο αυτό έργο. Δύο εκπαιδευτές και 12 φωτογράφοι από την Κύπρο, την Ελλάδα, τη Ρουμανία, τη Σουηδία και τις Η.Π.Α. συμβίωσαν για 6 μέρες στη Δρούσια,όπου διαμέσου της δημιουργικής διαδικασίας της αλληλεπίδρασης, της σύνθεσης ιδεών, των εμπειριών και των ιδιοσυγκρασιών τους, δημιουργήθηκαν οι προϋποθέσεις για καλλιτεχνική παραγωγή. Οι καλλιτέχνες παρουσιάζουν τη δική τους μοναδική προσέγγιση και ερμηνεία μέσα από την έκθεση και τη σχετική  έκδοση στη Γκαλερί Εν Πλω 17 Δεκεμβρίου .

Οι εκδηλώσεις συνεχίζονται την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου με την Κυρά της Θάλασσας του ΘΟΚ στο Μαρκίδειο Θέατρο στις  20:30

Επίσης την Τρίτη 19 Δεκεμβρίου και την Πέμπτη 21 Δεκεμβρίου, ο Δήμος της Λιέγης παρουσιάζει ένα πολυετές έργο με θέμα τις ΠΠΕ. Ο Jim Sumkay συμμετέχει σε αυτό, φωτογραφίζοντας τις εκάστοτε ΠΠΕ από το 2013. Οι φωτογραφίες του έχουν ήδη εγκατασταθεί  ή προβληθεί  στις πόλεις Marseille, Cracow, Riga, Plzen, Kosice και  Mons. 

Μετά την έκθεση φωτογραφίας των φωτογράφων Νίκου Οικονομόπουλου (Ελλάδα) , AntoineD’Agata (Γαλλία), BiekeDepoorter (Βέλγιο ) και Νικόλα Ιορδάνου (Κύπρος), τον περασμένο Σεπτέμβριο, το έργο Στα Χνάρια των Ξένων, ολοκληρώνεται με την πρώτη επίσημη προβολή του ντοκιμαντέρ που ακολούθησε όλη τη  διαδρομή των φωτογράφων με τη συμμετοχή των παιδιών στην παραγωγή της ταινίας. 

Η έκθεση με τον τίτλο Αυλαία, στον περιβάλλοντα χώρο του καινούργιου Μαρκίδειου θεάτρου, υπομνηματίζει το τέλος ή την αρχή μετά από ένα χρόνο δράσεων, παραγωγής σκέψης, ιδεών και  συναισθημάτων στην  Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης.

Η τελετή λήξης των εκδηλώσεων θα γίνει το Σάββατο 30 Δεκεμβρίου στην Πλατεία 28ης Οκτωβρίου στις 1900. Θα τραγουδήσουν οι Γιάννης Κότσιρας, Ελένη Τσαλιγοπούλου, Yasmin Levy, Κύρος Πατσαλίδης, Μάριος Ανδρέου, Τασούλα Βορκά, Μαρίζα Αναστασιάδη και ο Πανικός Πιστέντης.

* ΚΥΠΕ

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top