Menu
Λίβανος: Η ασταμάτητη η οργή των πολιτών οδήγησε τον πρωθυπουργό να μιλήσει για πρόωρες εκλογές

Λίβανος: Η ασταμάτητη η οργή των πο…

Ασταμάτητη η οργή των πολ...

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 χιλ. νεκροί στη Βραζιλία, αλλά ο Μπολσονάρου έχει... «ήσυχη συνείδηση»!

Κορωνοϊός: Σχεδόν 100 χιλ. νεκροί σ…

Ο πρόεδρος της Βραζιλίας ...

Ταμείο Ανάκαμψης: Πακτωλός που… δεν υπάρχει για τις λαϊκές ανάγκες

Ταμείο Ανάκαμψης: Πακτωλός που… δεν…

Οι πανηγυρισμοί της κυβέρ...

Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθνές δίκαιο και το κακοποίησε

Πώς ο Δένδιας έκανε σημαία το διεθν…

Γράφει: Γιώργος Μαργαρίτη...

Διαφωνίες Γαλλίας - Τουρκίας: Παζάρι που περιπλέκει επικίνδυνα τους κινδύνους και στη γειτονιά μας

Διαφωνίες Γαλλίας - Τουρκίας: Παζάρ…

Όσο εντείνονται οι διεργα...

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 19,5 εκ. τα κρούσματα

Κορωνοϊός: Ξεπέρασαν τα 19,5 εκ. τα…

• Στις 725 χιλιάδες οι θά...

Ελλάδα: Το κράτος της Novartis, τα κόμματα της Ζήμενς, επέβαλλαν πρόστιμο στο ΚΚΕ…

Ελλάδα: Το κράτος της Novartis, τα …

• ...διότι "δεν συνεμορφώ...

Ελληνοτουρκικός διάλογος, για το σύνολο των τουρκικών απαιτήσεων, με το πιστόλι στον κρόταφο

Ελληνοτουρκικός διάλογος, για το σύ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Βηρυτός: Το μέγεθος της καταστροφής και της τραγωδίας σε τέσσερα βίντεο...

Βηρυτός: Το μέγεθος της καταστροφής…

Ασύλληπτο φαντάζει το μέγ...

Λιβύη: Ένταση των παζαριών Τουρκίας με χώρες της ΕΕ

Λιβύη: Ένταση των παζαριών Τουρκίας…

Εντείνονται οι διεργασίες...

Prev Next
Κύπρος Κουρτελλάρης

Κύπρος Κουρτελλάρης

«...Κι εγώ ας βλέπω, πίσω από τα σίδερα της φυλακής, να καίγεται η Λευκωσία»!

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στο εν τύποις πόνημά μου της 24η Ιουλίου, υπό τον τίτλο « Από τα σπλάχνα της ΕΟΚΑ η ΕΟΚΑ Β’ - Σώμα από το σώμα της και αίμα από το αίμα της!» ανέφερα ένα αφήγημα από ημέτερους της λεγόμενης ενωτικής παράταξης για την ίδρυση της ΕΟΚΑ Β’. Αφήγημα το οποίο, διευκρινίζω, δεν αφίσταται -ως προς τα της ίδρυσης- πραγματικών γεγονότων, έστω και αν συνειδητά γίνεται προσπάθεια ωραιοποίησης της οργανωσης, ντύνοντάς την με ένα αγνό εθνικό περίβλημα. Σύμφωνα, λοιπόν, με την πηγή που άντλησα εκείνο το αφήγημα, «η Οργάνωσις δημιουργήθηκε από τον Γρίβα κατά το πρώτυπο του ανταρτοπολέμου της ΕΟΚΑ. Διορίζει δύο Στρατιωτικούς Διοικητές (τον Σύρο και τον Καρούσο) και σε κάθε πόλη και κωμόπολη Τομεάρχες και Υποτομεάρχες και τοπικικούς ομαδάρχες. Τομεάρχες, Υποτομεάρχες και μέλη της οργάνωσης ήταν κατά κανόναν τα πρώην μέλη της ΕΟΚΑ αλλά και πιο νέοι και ένθερμοι πατρώτες»...

Λίγο πάρα κάτω δε, διαβάζουμε: «Παράλληλα δημιουργείται η ΕΣΕΑ για την προβολή και την διαφώτιση των πολιτικών θέσεων του Στρατηγού. (Για τον ίδιο λόγο είχε και το ΄55-΄59  δημιουργηθεί η ΠΕΚΑ). Στην ΕΣΕΑ εντάχθηκαν υπουργοί του Μακαρίου, βουλευτές, επιχειρηματίες, ιερείς, στρατιωτικοί, αστυνομικοί, εκπαιδευτικοί, δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, νέοι και νέες από κάθε περιοχή της Κύπρου.»...

Δεν γνωρίζω ούτε αριθμό -πόσοι, δηλαδή- ούτε πρόσωπα -ποιοι συγεκριμένα, δηλαδή- εντάχθκαν στην ΕΣΕΑ. Γνωρίζω, όμως ότι η αναφορά της πιο πάνω παραγράφου σε υπουργούς, βουλευτές, επιχειρηματίες, στρατιωτικούς, αστυνομικούς εκπαιδευτικούς, ιερείς, δημόσιους υπαλλήλους και πάει λέγοντας, είναι ιστορικά ακριβής. Και από 'δω φαίνεται ότι αυτό το δύσμοιρο ανεξάρτητο κράτος ήταν καταδικασμένο να υποστεί τα χειρότερα. Και τα υπέστη, τα δέχτηκε, δηλαδή!

Εμ πως, δηλαδή, άμα πολιτειακοί αξιωματούχοι ενός κράτους εντάσσονται σε παράνομη οργάνωση και/ή στην πολιτική της έκφραση -που συστήνεται για να νομιμοποιήσει τις παράνομες ενέργειες και δράση της εν λόγω οργάνωσης- με στόχο να διαλύσουν το κράτος, ποια περιθώρια αφήνουν αυτοί οι ίδιο στο κράτος να προχωρήσει μπροστά; Κι είδαμε τα χαΐρκα τους σχεδόν τρία χρόνια μετά, στην κορύφωση της δράσης της ΕΟΚΑ Β’: Πραξικόπημα - εισβολή· όλεθρος, θάνατος, πόνος και απόλυτη καταστορφή. Τζιαι πουπανωπροίτζιν: κατοχή και διχοτόμηση... Κι όλα αυτά στο όνομα της Ένωσης, πανάθεμά τα!

Βρισκόμενος, λοιπόν, στο σημείο αυτό, με την αναφορά στην ΕΣΕΑ, θέλω να ανοίξω ένα μικρό και συνάμα εκκωφαντνικά μεγάλο παράθυρο. Που δείχνει ακριβώς ο ποιόν της ΕΣΕΑ. Ανοίγω, λοιπόν, το παράθυρο αυτό με ένα απόσπασμα από το βιβλίο του Μακάριου Δρουσιώτη “ΕΟΚΑ Β & CIA”. Η αναφορά που ακολουθεί, μας τοποθετεί στο δεύτερο μισό του 1972, όταν στην Κύπρο διορίζεται -στις 9 Αυγούστου- πρέσβης της Ελλάδας -στη θέση του αποχωρήσαντος προ εξαμήνου Παναγιωτάκου- ο Ευστάθιος Λαγάκος.

Διαβάζουμε, λοιπόν, από το βιβλίο αυτό [σελίδα 223]: «Οι οδηγίες που είχε πάρει ο Λαγάκος από την Αθήνα ήταν να προσπαθήσει να χαλιναγωγήσει τους τρεις μητροπολίτες και να τους καταστήσει σαφές ότι η ελληνική κυβέρνηση στηρίζει πλήρως τον Μακάριο». Λίγο πάρα κάτω, από τη σελίδα 224, διαβάζουμε:

«Η στήριξη που είχε o Μακάριος από το “εθνικό κέντρο” προκάλεσε αμηχανία στην γριβική παράταξη. Ο πρόεδρος της ΕΣΕΑ Γεώργιος Βασιλειάδης ζήτησε συνάντηση με τον Λαγάκο για να του εξηγήσει τις θέσεις της παράταξης. Ο Λαγάκος, σύμφωνα με όσα γράφει ο ίδιος, του υπέδειξε τους κινδύνους που εγκυμονούσε η στροφή προς την ένωση, λόγω της πιθανότητας τουρκικής επέμβασης. Μετά από έντονη συζήτηση, “ο συνομιλητής μου έχασε εντελώς την ψυχραιμία του και έξαλλος φώναζε με πάθος αυτά τα φοβερά και ασυνάρτητα λόγια: ‘Να φύγει αυτός (ο Μακάριος) κι εγώ ας βλέπω, πίσω από τα σίδερα της φυλακής, να καίγεται η Λευκωσία. Η φράση αυτή, γεμάτη μίσος και εμπάθεια, που χαράχτηκε στη μνήμη μου, ήταν το απότομο τέλος ενός διαλόγου χωρίς νόημα. Και την ώρα που αποχωρούσε από το γραφείο μου ο πρώην ανώτατος Δικαστής της Κύπρου, σκεφτόμουνα με λύπη και κατήφεια. “Ώστε αυτό είναι! Να φυγει ο Μακάριος. Και η Ένωση;”»...

Θεωρώ ότι οποιοδήποτε δικό μου σχόλιο περιττεύει. Απλά επαναλαμβάνω ότι αυτός που έξαλλος φώναζε αυτά τα ασυνάρτητα δεν ήταν ο πρώτο τυχαίος: Ήταν πρόεδρος της πολιτικής έκφρασης της ΕΟΚΑ Β’ -της ΕΣΕΑ- ο οποίος όχι πολύ καιρό πριν το πιο πάνω επεισόδιο ήταν και ο πρόεδρος του Ανωτάτου Δικαστηρίου της Κυπριακής Δημοκρατίας!!!

Και ξανα-επαναλαμβάνω: Με τέτοιους ανθρώπους και τέτοια μυαλά, που η έγνοι και όλης δράσης τους ήταν να φύγει -στην πράξη βέβαια αυτό που προσπαθούσαν να κάνουν ήταν να τον “διώξουν”, να τον δολοφονήουν- ο Μακάριος κι ο ίδιος “ας βλέπω, πίσω από τα σίδερα της φυλακής, να καίγεται η Λευκωσία”, είχε αυτό ο τόπος, αυτός ο λαός κι αυτό το κράτος προοπτική και μέλλον; Όχι βέβαια...

Και ξέρετε κάτι; Ούτε και σήμερα, σαράντα έξι ολόκληρα χρόνια μετά τον όλεθρο και την απόλυτη καταστροφή, με μια διακυβέρνηση και μια κυβερνητική παράταξη που ερωτοτροπεί με τους επιγόνους της ΕΟΚΑ Β’, που δικαιώνει και νομιμοποιεί τους πραξικοπηματίες και την παράνομη δράση τους, που διαγράφει και καταπίνει την μέγιστη προδοσία τους, ο τόπος αυτός έχει προοπτική και μέλλον. Έτσι απλά και σταράτα...

Φωτογραφία: Είναι άγνωστο και -46 χρόνια μετά- μάλλον και αδιάφορο,
αν ο πρόεδρος της ΕΣΕΑ είδε ποτέ πίσω από α σίδερα της φυλακής
τη Λευκωσία να φλέγεται. Το σίγουρο είναι πως παρά το πραξικόπημα
ο Μακάριος δεν "έφυγε" -όπως θέλανε και για χρόνια βίαια προσπαθούσαν-
ωστόσο αυτός και οι όμοιοί του παρέδωσαν στις φλόγες των τουρκικών
πολεμικών αεροπλάνων και τη Λευκωσία και την Αμμόχωστο και την Κερύνεια
και την Κύπρο όλη... Έφεραν τον Αττίλα και την κατοχή, στο όνομα -ταχαμου-
της ένωσης. Και παραμένουν -οι πλείστοι- αμετανόητοι και περήφανοι
για τους... “εθνικούς” τους αγώνες!

Η ΕΟΚΑ Β’ ο Γρίβας και η απαγωγή του υπουργού Χρίστου Βάκη τον Ιούλη 1973

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Σαν σήμερα, πριν ακριβώς 47 χρόνια, όπου το ημερολόγιο έγραφε Παρασκευή, βράδυ, 27 Ιουλίου 1973, η ΕΟΚΑ Β’ -μια ομάδα από τους περήφανους και σούπερ πατριώτες “αγωνιστές” της παράνομης αυτής οργάνωσης, οργανωτές και εκτελεστές, όχι η ίδια η οργάνωση ως αφηρημένη έννοια- με εντολή του αρχηγού της Γρίβα απήγαγε τον τότε υπουργό Δικαιοσύνης της Κυπριακής Δημοκρατίας Χρίστο Βάκη.

Οι τομεάρχες της ΕΟΚΑ και ο κατά Ρένο Κυριακίδη ορισμός* της ΕΟΚΑ Β’...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Παρατήρηση πρώτη: Σε άρθρο του γνωστού δημοσιογράφου, συγγραφέα και ερευνητή Μακάριου Δρουσιώτη στον “Πολίτη”, στις 28 Οκτωβρίου 2007, διαβάζουμε -και πληροφορούμαστε συνάμα- τα εξής: «Με αφορμή τη συζήτηση για την ΕΟΚΑ Β’, ο Τάσσος Παπαδόπουλος δήλωσε πως όταν το ΑΚΕΛ ήγειρε θέμα των δολοφονημένων ΑΚΕΛικών από την ΕΟΚΑ, αποφάσισε να καλέσει “σύσκεψη τομεαρχών και θα τους παρακαλούσε, ως πρώην αγωνιστής, να πουν έστω εμπιστευτικά αν αυτός που εκτελέστηκε ήταν προδότης ή όχι”. Όταν όμως διαπίστωσε πως ανάμεσα στους τομεάρχες υπήρχαν άτομα που έλαβαν μέρος στο πραξικόπημα και την ΕΟΚΑ Β’, δεν έκανε τη σύσκεψη.
Το ερώτημα είναι:
Υπάρχουν πολλοί τομεάρχες της ΕΟΚΑ που δεν εντάχθηκαν στην ΕΟΚΑ Β; Και περίμενε να δει τον κατάλογο για να το μάθει;»...

Από τα σπλάχνα της ΕΟΚΑ η ΕΟΚΑ Β’ - Σώμα από το σώμα της και αίμα από το αίμα της!

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Στο τελεταίο εν τύποις πόνημα -στις 20 Ιουλίου, έγραψα, ανάμεσα σ’ άλλα πως: Πολιτικός εκφρστής της πολιτικής ενάντια στη λύση ομοσπονδίας, ίσαμε τις ημέρες μας, δεν είναι κανεις άλλος παρά οι επίγονοι της ΕΟΚΑ Β’. Η οποία ΕΟΚΑ Β’, συνέχισα, “όπως καταδικνύουν τα γεγονότα από τότε ίσαμε σήμερα -όσο και να μην φαίνεται στο προσκήνιο- εξακολουθεί να υφίσταται. Και εκφράζεται δημόσια μέχρι και σήμερα μέσα από την ηγεσία των διαφόρων συνδέσμων αγωνιστών της ΕΟΚΑ. Ηγεσία της οποίας τα πλείστα μέλη είναι στελέχη και της ΕΟΚΑ Β’, όπως καταδεικνύουν διάφορα έγγραφα”.

Σημείωνα ακόμη ότι «στη συλλογική μνήμη του λαού μας η ηγεσία των καταστάσεων που προϋπήρχαν -της ΕΟΚΑ Β’-παραλληλιζόταν με την ΕΟΚΑ Β’». Προχωρώντας δε ένα βήμα πάρα κάτω, έγραψα: «Αυτή η ηγεσία [των νέων συνδέσμων μελών και αξιωματούχν της ΕΟΚΑ 1955 - 1959] και πριν και μετά ήταν η ίδια. Όπως κατά τεκμήριο ίδια ήταν και η σύνδεση -σε άλλους άμεσα και σε άλλους έμμεσα- με την ΕΟΚΑ Β’ και τη δράση της και/ή προώθηση των στόχων και/ή επιδιώξεών της κατά τον ουσιώδη χρόνο ύπαρξης της παράνομης αυτής οργάνωσης...»

Subscribe to this RSS feed