Menu
Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”…

Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάν…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. γίνεται ευκαιρία πλουτισμού των ενεργειακών ομίλων

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σ…

Γράφει: Νίκος Παπαναστάση...

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

• Συνέντευξη της πρέσβειρ...

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλύπτει τη γύμνια της Κυβέρνησης

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλ…

• Γιατί δεν εφαρμόζεται η...

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τ…

• «Να προετοιμαστεί η κοι...

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδ…

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμα...

Θλιβερή κατάντια

Θλιβερή κατάντια

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Κουμάσια

Κουμάσια

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ -…

• Ερωήσεις και απαντήσεις...

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα” στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα”…

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδη...

Prev Next

Και... νεο-Οθωμανός τώρα ο “αριστερός” Τουφάν Ερχιουρμάν;

Και... νεο-Οθωμανός τώρα ο “αριστερός” Τουφάν Ερχιουρμάν;
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεν είμαι εξ αυτών που πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μιλούν επί παντός θέματος όπως οι Ελληνοκύπριοι. Ούτε  βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί αι το αντίθετο. Είμαι, ωστόσο, εξ αυτών που -ταξικά συνειδητοποιημένος ο ίδιος και ταγμένος στην πλευρά της εργατικής τάξης και τη ιδεολογίας της- αναμένω ότι οι Αριστεροί  Ε/κ και Τ/κ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιου θα μιλούν την ίδια γλώσσα. Με κάποιες παραλλαγές, βέβαια, ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες, αλλά επί της ουσίας θα μιλούν την ίδια γλώσσα... Γλώσσα αρχών!

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συμβαίνει στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να αναφερόμαστε στην ουσία της ύπαρξής του. Στο πραγματικό αίτιο που οδήγησε την Κύπρο και το λαό μας στη σημερινή τραγική κατάσταση. Μια κατάσταση, η σταδιακή κορύφωση της οποίας ξεκίνησε από τα πρώτα-πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Ξεκινώντας, λοιπόν, από αυτή την αφετηρία, το πρώτο που αναμένω από τους Κύπριους Αριστερούς, τους Κύπριους κομμουνιστές, να συνειδητοποιούν και να διακηρύττουν είναι πως στο νησί μας λαός είναι ένας, ο κυπριακός λαός. Και να πάψουν να πιππιλούν αυτό που οι εθνικιστικοί κύκλοι και στις δύο κοινότητες σερβίρουν, διαχωρίζοντας Ε/κ και Τ/κ ως κάτι ξεχωριστό. Δημιοιυργώντας, εν συνεχεία, συνειρμικά την εικόνα της μεταξύ τους αντιπαλότητας. Την εικόνα της επιβολής -τάχαμου- του ενός “λαού” επί του άλλου...

Υπάρχουν στο νησί μας Ελλνοκύπριοι; Ασφαλώς και υπάρχουν, όχι όμως, μόνο αυτοί! Υπάρχουν στο νησί μας Τουρκοκύπριοι; Ασφαλώς και υπάρχουν, όχι όμως -και πάλιν- μόνο αυτοί! Και οι μεν και οι δε, όμως, δεν είναι τίποτε λιγότερο και τίποτε περισσότερο από Κύπριοι. Μαζί με τους Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους της Κύπρου. Τελεία! Και ξέρετε κάτι; Το -πέρα για πέρα σωστό, βέβαια- σύνθημα “Μια χώρα -μια πατρίδα- ένας λαός” ξεκίνησε από τους προοδευτικούς Τουρκοκύπριους. Οι οποίοι έβλεπαν, όπως και οι πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων, την τουρκική εισβολή και κατοχή σαν την κύρια απειλή για την ύπαρξή μας σαν Κύπρος και σαν λαός.

Κάθε αριστερό, λοιπόν, κάθε κομμουνιστή στο νησί μας, από οποιαδήπτε κοινότητα ή θρησκευτική ομάδα και να προέρχεται, πρέπει να τον ενοχλεί όταν ακούει από την μια να μιλά για “ελληνικό κυπριακό λαό” και από την άλλη για “τουρκοκυπριακό λαό”. Κάθε αριστερό και κάθε κομμουνιστή στο νησί μας θα πρέπει επίσης να τον ενοχλεί όταν ακούει από την μια ή την άλλη πλευρά να διεκδικούν, λένε, τα δικαιώματά τους ως -ξέχωρος- λαός, αλλά στο αφήγημα που ποβάλλονται αυτά τα δικαιώματα, τούτα διεκδικούνται σε βάρος άλλης κοινότητας. Και να ξακαθαρίσουμε, επί τούτου, και κάτι ουσιαστικό: Κανέα δικαίωμα -πέρα από αυτό της ύπαρξης σαν εθνοτική ή θρησκευτική ομάδα- καμίας κοινότητας στο νησί δεν μπορεί να παραχωρείται σε βάρος οποιουδήποτε πολίτη αυτού του τόπου, σε οποιαδήποτε κοινότητα και να ανήκει. Ξεκάθαρα πράγματα!

Του πιο πάνω λεχθέντως, εξυπακούεται πως: Κανέα δικαίωμα δεν μπορεί να αναγνωριστεί και να παραχωρηθεί στην μια ή την άλλη κοινότητα, στηριγμένα σε τετελεσμένα της βάρβαρης εισβολής και κατοχής, ωσάν αυτή να νομιμοποιείται και επιπλέον να δημιουργεί νέο δίκαιο και εξ αυτού δικαιώματα. Και για να το κάνω πιο λιανά: Η δημιουργία επί του κυπριακού εδάφους πρακτικά αμιγούς χώρου διαμονής των Τουρκοκπρίων δεν ήταν αποτέλεσμα μακρόχρονων κοινωνικο-οικονομικών και άλλων πολιτικών και φυσιολογικών δημογραφικών αλλαγών και εξελίξεων, αλλά αποτέλεσμα παράνομης στρατιωτικής εισβολής τρίτης χώρας, παράνομης κατοχής μέρους του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας και μιας συνειδητής πολιτικής εθνοκάθαρσης.

Ε, το λοιπόν, όλα αυτά δεν δημιουργούν δίκαιο, ούτε και δικαιώματα σ’ αυτούς που λόγω των πιο πάνω σήμερα μένουν στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη, σε βάρος αυτών που εκδιώχθηκαν με την βία των όπλων και μέσα από μια διαδικασία εθνοκάθαρσης. Της βίαιης, δηλαδή και παρά φύση αλλαγής του δημογραφικού, ιστορικού, γεωγραφικού, θρησκευτικού και πολιτιστικούς χαρακτήρα των κατεχομένων κυπριακών εδαφών.

Εκεί, λοιπόν, και όπου αυτό διεκδικείται ως λεγόμενο δίκαιο και δικαιώματα, πρώτοι που θα έπρεπε να το στηλιτεύουν και να αντιτάσσονται είναι οι αριστεροί και ακόμη περισσότερο οι κομμουνιστές αυτού του τόπου. Αλλά -και έρχομαι με τούτο στο δια ταύτα που σχετίζεται με τον τίτλο του σημερινού εν τύποις πονήματος- τι παρατηρούμε να συμβαίνει στην Κύπρο; Όχι μόνο μια παθητική στάση, μια ανοχή απέναντι στην κατοχή και τα συνεπακόλουθά της, αλλά και αποδοχή τους. Προσθέτοντας και επαυξάνοντας επί των απαιτήσεων των εθνικιστικών κύκλων -εξ αντιθέτου, βέβαια- και στις δύο κοινότητες. Για να φτάσουμε στο σημείο ν’ ακούμε τον ηγέτη του κόμματος της τ/κ Αριστεράς, του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος (CTP) -και «υποψήφιο» στις επικείμενες «προεδρικές εκλογές»- Τουφάν Ερχιουρμάν, όχι μόνο να μιλά για “τουρκοκυπριακό λαό”, αλλά και να ισχυρίζεται πως: ο αγώνας για ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων διεξάγεται από το 1878! Και να προσθέτει ότι σήμερα βρίσκονται στο οικονομικό σκέλος αυτού του αγώνα. Δηλαδή, με άλλα λόγια, τον αγώνα για ύπραξη των Τουρκοκυπρίων που ξεκίνησαν το 1878 τον κέριδσαν -αλήθεια, πως τον κερδίσατε σύντροφε Ερχιουρμάν, μήπως με την τουρκική εισβολή και κατοχή;- και τώρα απομένει να κεδίσουν και το οικονομικό σκέλος αυτού του αγώνα!

Και το (ξανα)κάνω πιο λιανά, μεταφράζοντας πολιτικά τα λόγια του -κατά τα άλλα- αριστερού Τουφάν Ερχιουρμάν: Η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων μέχρι το 1878, που η Κύπρος βρισκόταν υπό την κατοχή της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, ήταν -προφανώς- διασφαλισμένη, ενώ μετά την πώληση της Κύπρου -από τον ίδιο τον σουλτάνο- στην Βρεττανική Αυτοκρατορία, η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων βρισκόταν υπό κίνδυνο. Κι άρχισε από τότε -το 1878- ο αγώνας για ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων... Ίσαμε πότε, όμως, αυτός ο αγώναςδικαιώθηκε” κ. Ερχιουρμάν; Λάτρης της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας -εγγυήτρια της “ύπαρξης των Τουρκοκυπρίων”- ο κ. Ερχιουρμάν, ή μας προκύπτει σήμερα, εν έτει 2020, νεο-Οθωμανός, πιο... Οθωμανός και από το νεοσουλτάνο Ρετσέπ Ταγίπ Ερντογάν;

ΥΓ: Το σημερινό εν τύποις πόνημα συνοδεύεται από μια σύνθεση φωτογραφιών. Πάνω αριστερά είναι ο Τουφάν Ερχιουρμάν, “υποψήφιος πρόεδρος” του παράνομου και υποτελούς στην Άγκυρα μορφώματος, στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη. Δεξιά και κάτω απεικόνιση από την ίδια την τουρκική προπαγάνδα εκείνο το μαύρο καλοκαίρι του 1974, με ποιο τρόποδιασφαλίστηκε” η ύπαρξη των Τουρκοκυπρίων στο νησί. Για την οποία, κατά τον “αριστερό” κ. Ερχιουρμάν "οι Τ/κύπριοι αγωνίζονταν από το... 1878"! Λίγο σκληρές, βέβαια οι εικόνες, αλλά αυτή είναι και η σκληρή πικρή και συνάμα τραγική πραγματικότητα. Για το σύνολο του κυπριακού λαού, βεβαίως - βεβαίως...

Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top