Menu
Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάναμε ό,τι ήταν ανθρωπίνως δυνατό”…

Ελληνική κυβέρνηση - Πανδημία: «Κάν…

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ν.μ. γίνεται ευκαιρία πλουτισμού των ενεργειακών ομίλων

Πώς η επέκταση των χωρικών υδάτων σ…

Γράφει: Νίκος Παπαναστάση...

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

Τι ισχύει για τα εμβόλια της Κούβας

• Συνέντευξη της πρέσβειρ...

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλύπτει τη γύμνια της Κυβέρνησης

Η αλήθεια για τις εκποιήσεις αποκαλ…

• Γιατί δεν εφαρμόζεται η...

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τις αξιώσεις στο τραπέζι

Τουρκία: Επαφές με την ΕΕ με όλες τ…

• «Να προετοιμαστεί η κοι...

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδρος

ΗΠΑ: Ο Τζο Μπάιντεν ορκίστηκε πρόεδ…

Ο Τζο Μπάιντεν και η Κάμα...

Θλιβερή κατάντια

Θλιβερή κατάντια

Γράφει: Γιαννάκης Λ. Ομήρ...

Κουμάσια

Κουμάσια

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ και με τη σφραγίδα ενεργειακών ομίλων

Διερευνητικές επαφές: Made in ΗΠΑ -…

• Ερωήσεις και απαντήσεις...

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα” στην ενεργειακή ανεξαρτησία»

«Κύπρος - Από το “οικονοµικό θαύµα”…

Γράφει: Ιωάννης Κασουλίδη...

Prev Next

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στις Συμφωνίες -και τις συνθήκες- του 1960...

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στις Συμφωνίες -και τις συνθήκες- του 1960...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ώστε έτσι, λοιπόν: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας και η στάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, που έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960. Κι αυτό ποιος το λέει, παρακαλώ; Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Χαμί Άκσοϊ. Ο οποίος επίσης -επαναλαμβάνοντας εαυτόν και το γνωστό τουρκικό αφήγημα- δήλωσε πως οι Ε/κ, που δεν εκπροσωπούν -λέει- ολόκληρο το νησί και τους Τ/κ, δεν έχουν αρμοδιότητα και δικαιοδοσία να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. Προχωρώντας δε ένα βήμα πάρα κάτω ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως: Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με την ισορροπία που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 και εμπεριέχει τον κίνδυνο διακοπής των προσπαθειών για διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο!

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά. Ξεκαθαρίζοντας ότι και σε μένανε δεν αρέσει να σέρνεται η Κύπρος πίσω από το άρμα του ΝΑΤΟ και των συνιστώντων μερών του. Είτε αυτό λέγεται ΗΠΑ, είτε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ή άλλως πως. Κι αν με ρωτάτε, αυτό που εγώ θέλω -και στο μέτρο των μικρών μου δυνάμεων, μαζί με όλους τους φιλειρηνιστές, αγωνίστηκα- είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού μας. Πιστός στο σύνθημα "Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί!"... Το τι λέω εγώ, όμως, είναι άλλο θέμα. Εκείνο που παίζει ρόλο είναι η ισχύουσα πραγματικότητα σήμερα και οι ισορροπίες του 1960. Μαζί δε και οι Συνθήκες -και συνθήκες, χωρίς κεφαλαίο “σ”- του 1960. Τις οποίες σήμερα επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Παρατήρηση πρώτη: Οι συμφωνίες του 1960, με τις οποίες εγκαθιδρύθηκε η Κυπριακή Δημοκρατία, προέβλεπε ένα και μόνο κράτος στην Κύπρο με νόμιμους κατοίκους του τους Κύπριους. Είτε αυτοί ήσαν  Ελληνοκύπριοι, είτε Τουρκοκύπριοι, Αρμένηδεςε, Μαρωνίτες ή Λατίνοι.

Παρατήρηση δεύτερη: Η ισορρροπία που δημιούργησαν οι Συμφωνίες του 1960, δηλαδή το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος, εδράζετο, πέρα από τη σύνθεση του πληθυσμού του νησιού -με συγκεκριμένη μάλιστα ποσοστιαία αναλογία- και στην εδαφική κατανομή του. Η οποία διασφαλίζει και οριοθετεί και το ενωμένο του υπό ίδρυση κράτους. Με άλλα λόγια: Η ισορροπία αυτή το 1960 καταδεικνύται από το γεγονός ότι Ελληνοκύπρειοι, Τουρκοκύπριοι και λοιποί πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας ήσαν κατάσπαρτοι στο σύνολο της κυπριακής επικράτειας. Είτε σε αμιγείς, είτε σε μικτές περιοχές ανά την Κύπρο. Και αποδεικνύεται τούτο από τον δημογραφικό -στη βάση της κοινοτικής προέλευσης- χάρτη της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πρώτα χρόνια του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους (φωτογραφία με τον χάρτη και τους πραγματικούς βιαστές της ισορροπίας του 1960 στο νησί μας). Όπως, βέβαια και όλα τα προηγούμενα χρόνια τόσο επί αγγλικής αποικιακής διακυβέρνησης όσο και επί οθωμανικής κατοχής του νησιού.

Παρατήρηση τρίτη: Αυτή ακριβώς η φυσική, κοινοτική, εθνοτική και πληθυσμιακή ισορροπία στο νησί, τότε και μόνο τότε διαταράχθηκε δραματικά όταν η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο στις 20 Ιουλίου 1974. Έτσι, με την βία της στρατιωτικής της δύναμης, αλλά και μέσα από την πολιτική της εθνοκάθαρσης, η Τουρκία -κατακτώντας ένα μεγάλο κομμάτι της κυπριακής γης- επέβαλε τη δική της "ισορροπία" πληθυσμού στο νησί. Δημιουργώντας και παγιώνοντας στην πορεία του χρόνου ένα καθεστώς ντε φάκτο διχοτόμησης του νησιού.

Παρατήρηση τέταρτη: Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως ανεξάρτητο κράτος, πλήρες μέλος του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών από καταβολής του, ουδέποτε έπαψε να υφίσταται. Είτε αυτό αρέσει είτε όχι στην Τουρκία. Και ως τέτοιο το ανεξάρτητο κυπριακό κράτος δικαιούται, δια της νόμιμης και διεθνώς αναγνωρισμένης κυβέρνησής του, να υπογράφει οποιεσδήποτε συμφωνίες θέλει και/ή κρίνει σκόπιμο και/ή επωφελές για τον τόπο και το λαό μας, με όποια άλλα κράτη και/ή ομάδες κρατών επιθυμεί. Κι αυτό επαναλαμβάνω: ανεξάρτητα αν αρέσει ή όχι στην Άγκυρα και το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών.

Παρατήρηση πέμπτη: Η σταθερότητα και ασφάλεια στην περιοχή της ανατολικής Μεσογείου, με άξονα την Κύπρο, ασφαλώς δεν διαταράσσεται από τις όποιες διμερείς ή διεθνείς συμφωνίες συνάπτει η Κυπριακή Δημοκρατία με τρίτες χώρες, ασκώντας τα υπό του διεθνούς δικαίου κατοχυρωμένα κυριαρχικά της δικαιώματα και ασκώντας τη δική της ανεξάρτητη διεθνή πολιτική.

Παρατήρηση έκτη: Ιστορικά, τόσο οι Ελληνοκύπριοι, όσο και οι Τουρκοκύπριοι και οι προερχόμενοι από τις άλλες, μικρότερες θρησκευτικές ομάδες Κύπριοι ΟΥΔΕΠΟΤΕ δρούσαν [μηδέ θεωρούνταν από τους δυνάστες-κατακτητές τής Κύπρου] ως χωριστές οντότητες με δικό τους αμιγή γεωγραφικό - εδαφικό χώρο. Κάποιες αμιγείς κοινότητες -κι αυτές κατάσπαρτες σ’ όλη την Κύπρο- ναι, αλλά όχι μεγάλες γεωγργαφικά περιφέρειες. Βέβαια, στους προ της κατάληψη της Κύπρου από του Οθωμανούς αιώνες, στα χιλιάδες χρόνια κυπριακής ιστορίας, υπήρχαν διάφορα βασίλεια. Φευ, όμως, τότε οι Οθωμανοί -και πολύ περισσότερο το τουρκικό έθνος, όπως το γνωρίζουμε σήμερα- δεν υπήρχαν στην Ευρώπη, στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη σημερινή Μέση Ανατολή. Αυτό κι αν είναι ισορροπία που προϋπήρχε  χιλιάδες χρόνια πριν και διατάραξαν οι ορδές των υπό διαμόρφωση/σύσταση Οθωμανών από τα ενδότερα της Ασίας, δημιουργώντας την μετέπειτα Οθωμανική Αυτοκρατορία. Της οποίας την ανασύσταση προφανώς ονειρεύεται σήμερα ο νεοσουλτάνος της Άγκυρας Ρετζέπ Ταγίπ Ερνογάν. Εξ’ ου και οι διεκδικήσεις του από μια σειρά κράτη τη πάλαι ποτέ Οθωμανικής Ατοκρατορίας.

Αλίμονο, όμως: Αυτή -η πάλαι ποτέ Οθωμανική Αυτοκρατορία- έπαψε δια παντός να υφίσταται και στη θέση της δημιουγήθηκε το σημερινό τουρκικό κράτος, με τα συγκεκριμένα σύνορα... Σε ό,τι δε αφορά την Κύπρο, η Οθωμανική αυτοκρατορία την ΠΩΛΗΣΕ το 1878 στην Βρετανική Αυτοκρατορία και από τη δεκαετία του ’20 του περασμένου αιώνα παραιτήθηκε κάθε δικαιώματος και απαίτησης στο νησί και το λαό μας...

Καταληκτικά: Αλήθεια, θέλει πραγματικά το τουρκικό υπουρείο Εξωτερικών να επανέλθει στην Κύπρο -εγώ λέω και στην ευρύτερη περιοχή και αλλαχού-η ισορροπία που έφεραν οι Συμφωνίες του 1960; Ας επανέλθουμε, λοιπόν και στις Συμφωνίες, αλλά και τις συνθήκες του 1960. Τότε που η Κύπρος ήταν μία και αδιαίρετη και ο λαός μας ένας: ο Κυπριακός λαός. Με σύνθεση που παρέπεμπε σε θρησκευτικές και/ή κοινοτικές ομάδες, αλλά ένα λαός. Κι αυτό ανεξάρτητα αν η σύνθεση αυτού του λαού κατέγραφε, το 1960: 80% Ελληνοκύπριους, 18% Τουρκοκύπριους και 2% Μαρωνίτες, Αρμένιοι και Λατίνοι μαζί. Οι οποίοι με βάση το σύνταγμα του 1960 επέλξαν να πορεύονται με τους Ελληνοκύπριους. Αυτό πραγματικά θέλει η Άγκυρα; Εμπρός, λοιπόν, ας το κάνουμε!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top