Menu
Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Λύκος παρίστανε τον φύλακα…

Γράφει: Μάκης Παπαδημητρί...

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγειος: Νέα ορμή στις εκκλήσεις για διάλογο μετά τις επαφές Μπορέλ

Ελληνοτουρκικά - Αιγαίο -ΝΑ Μεσόγει…

Καθημερινά είναι τα μηνύμ...

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

ΗΠΑ και Κύπρος. Το κύριο ζητούμενο

Γράφει: Νίκος Κατσουρίδης...

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με τις μηχανές σε μπλοκ διαδηλωτών!

Ελλάδα 2020: Αστυνομικοί πέφτουν με…

Στο προχθεσινό ντελίριο κ...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρατίας: Καλεσμένοι στα «γενέθλια» οι επιχειρηματικοί όμιλοι και όχι ο λαός...

Ένας χρόνος κυβέρνησης Νέας Δημοκρα…

Με «καλεσμένους» τους επι...

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλούν σε απεργία στις 20 Ιούλη

ΗΠΑ: Συνδικάτα και οργανώσεις καλού…

Απεργία για τις 20 Ιούλη ...

Η ανατομία της εισβολής και οι προεκτάσεις

Η ανατομία της εισβολής και οι προε…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτύπησαν διαδήλωση χιλιάδων!

Ελλάδα: Οι αλήτες του Χρυσοχοΐδη χτ…

• Η τρομοκρατία δεν πέρασ...

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργασίες για Ελληνοτουρκικά - Κυπριακό

Ν.Α. Μεσόγειος: Επιταχύνονται διεργ…

• Η «διαφορετική αντίληψη...

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστρα παίζει…

Ο «Τιτανικός» προσέκρουσε, η ορχήστ…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Prev Next

Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρωας καταδρομέας, Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου...

Ο Αναστασιάδης, ο Συλλούρης κι ο ήρωας καταδρομέας, Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Χθες βράδυ (Τρίτη, 16 Ιουλίου 2019) παρευρέθηκα στην εκδήλωση - πολιτικό μνημόσυνο, που διοργάνωσε το σωματείο ΕΑΣ Αγίου Δομετίου για τον Αηδεμετίτη ήρωα καταδρομέα -και ποδοσφαιριστή του σωματείου- Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου. Το θεώρησα χρέος μου να παραστώ, όπως παρευρίσκομαι από το 2008 σε κάθε εκδήλωση ή εθνικό/θρησκευτικό μνημόσυνο για τον ήρωα καταδρομέα.

Μάλιστα ως φίλος της οικογένειας συμπορεύθηκα μαζί της στον τεράστιο αγώνα για αποκατάσταση του ονόματος του ήρωα καταδρομέα, που συνειδητά το εοκαβήτικο και πραξικοπηματικό συνάφι, με επικεφαλής της ηγεσία του παγκύπριου συνδέσμου εφέδρων καταδρομέων, τον κατέταξε στον κατάλογο των νεκρών καταδρομένων που έλαβαν μέρος στο προδοτικό πραξικόπημα τον Ιoύλη του 1974. Προσωπικά δε, στο βιβλίο του ΕΑΣ Αγίου Δομετίου για τα 50χρονα του σωματείου -το 1998, δέκα χρόνια πριν την δικαίωση από την ίδια την πολιτεία της θυσίας του ήρωα- έγραψα γι’ αυτόν και τη θυσία του και ότι άδικα ο Σωτήρης συγκαταλέγετο στους πραξικοπηματίες.

Θέλω δε ταπεινά να αναφέρω πως η οικογένεια του ήρωα καταδρομέα μού έκανε την μέγιστη τιμή να μου ζητήσει το 2009 να εκφωνήσω εγώ τον επιμνημόσυνο λόγο στο δεύτερο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο για τον συντοπίτη μου ήρωα. Ίδια τιμή στο πρόσωπό μου έγινε και σχεδόν ένα χρόνο αργότερα, όταν έφυγε από τη ζωή η χαροκαμένη ηρωομάνα Μάρθα Αδάμου Κωνσταντίνου, και μου ανατέθηκε να της απευθύνω το ύστατο χαίρε στο ατελεύτητο ταξίδι στην αιωνιότητα.

Όλες αυτές οι σκέψεις στροφογύριζαν στο μυαλό μου στη διάρκεια της εκδήλωσης. Με σφήνα, ανάμεσά τους, τα όσα συνέβησαν την προηγούμενη μέρα: τις 15 Ιούλη 2019. Και την τέλεση -μετά το επίσημο μνημόσυνο των ηρώων της Αντίστασης, που θυσιάστηκαν υπερασπιζομενοι ακριβώς της δημοκρατία, τη συνταγματική τάξη και νομιμότητα, τον ίδιο τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, αρχιεπίσκοπο Μακάριο- και σε αντιδιαστολή του “επίσημουμνημοσύνου/τρισαγίου των καταδρομέων που τάχαμου έπεσαν “ευρισκόμενοι σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος”, όπως μετέδωσε το ΚΥΠΕ.

Προσέξτε: Εδώ δεν μιλούμε για μια θρησκευτική τελετή, την οποία ο κάθε νεκρός δικαιούται. Κι ας λέγει ο αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος Β’ ό,τι θέλει... Εδώ μιλούμε για απροκάλυπτη δικαίωση του πραξικοπήματος -και συνακόλουθα της ΕΟΚΑ Β’- για άλλη μια φορά, από τους ύψιστους θεσμούς της κυπριακής πολιτείας: τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη και τον πρόεδρο της βουλής, Δημήτρη Συλλούρη! Οι οποίοι και κατέθεσαν δια αντιπροσώπων -γιατι άραγε όχι οι ίδιοι αυτοπροσώπως;- δάφνινο στεφάνι τιμώντας ως ήρωες αυτούς που επιτέθηκαν στο προεδρικό και αλλού. Με στόχο τη φυσική εξόντωση -διαβάζετε δολοφονία- του προέδρου της χώρας και κατάλυση της δημοκρατίας και της συνταγματικής και έννομης τάξης. Τίμησαν ως ήρωες αυτούς που με το πραξικόπημα σκότωσαν αυτούς που αντιστάθηκαν σ’ αυτό και οι ίδιοι τίμησαν μόλις λίγα λεπτά νωρίτερα!!! Τίμησαν ως ήρωες αυτούς που επιχείρησαν να δολοφονήσουν τον πρόεδρο του κράτους!!! Τίμησαν ως ήρωες αυτούς που με το πραξικόπημα έφεραν τον Αττίλα και την κατοχή!!!

Μοναδικό και απίστευτο; Σίγουρα, αφού συνιστά παγκόσμια -αρνητική, ασφαλώς- πρωτοτυπία...
Τραγικό; Όχι!
Ειρωνία; Ούτε!
Τραγελαφικό; Ναι...
Πρόκληση; Και πάλιν ναι!
Επαίσχυντη πράξη; Ασφαλώς!
Ανήθικο; Βεβαίως!
Κατάπτυστη ενέργεια; Οπωσδήποτε!
Αισχρό (πολιτικά ομιλούντες); Αναντίλεκτα! Κι όποιου αρέσει...
Βιασμός της ιστορίας και της δημοκρατίας; Σίγουρα!

Τι να πει, λοιπόν, κάποιος μπροστά σ’ αυτό; Να αρκεί, άραγε, ένα ΑΙΣΧΟΣ; Και λίγο θα είναι...

Ακούς εκεί η ίδια η πολιτεία δια των ύψιστων  θεσμών της να τιμά ως ήρωες αυτούς που αποπειράθηκαν -και σκοτώθηκαν- να καταλύσουν τη δημοκρατία και να δολοφονήσουν τον νόμιμο πρόεδρο του κράτους! Μα επιτέλους -κ. Αναστασιάδη και κ. Συλλούρη- δεν έχετε ίχνος τσίππας πάνω σας; Ντροπή σας!

Αν αναζητάτε να τιμήσετε κάποιο ήρωα -πραγματικό, όχι ψεύτικο- ο τόπος αυτός έχει πολλούς. Εγώ σας αναφέρω μόνο ένα: Σωτήρης Αδάμου Κωνσταντίνου... Ο ήρωας καταδρομέας. Και προσέξτε μια λεπτομέρεια: Κι αυτός βρισκόταν σε διατεταγμένη υπηρεσία την ημέρα του πραξικοπήματος, αλλά ΑΡΝΗΘΗΚΕ τις παράνομες εντολές των αξιωματικών του. Και πότισε με το αίμα και τη ζωή του το δέντρο της δημοκρατίας και ελευθερίας. Την οποία -δημοκρατία- υποτίθεται ότι υπηρετείτε εσείς, κύριε Αναστασιάδη και κύριε Συλλούρη, τρομάρα μας...

Αίσχος και πάλιν αίσχος!

Υστερόγραφο 1.: Μήνες μετά τη δικαίωση του ήρωα καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου, συνόδευσα τον αδελφό του ήρωα, Χριστάκη Αδάμου, στον τότε υπουργό Άμυνας, μ. Κώστα Παπακώστα. Στον οποίο ο Χριστάkης Αδάμου επέδωσε σχετικό υπόμνημα γα τον Σωτήρη. Στη συζήτηση που είχαμε, ο μ. Παπακώστας εξάροντας τη θυσία του Σωτήρη, μας είπε ότι ακριβώς η στάση του ήρωα καταδρομέα είναι καταπελτική απάντηση στο νεοφανές -τότε- αφήγημα του Συναγερμού [και της τότε διακυβέρνησης Συναγερμού - Κληριδη] περί διατεταγμένης υπηρεσίας.
Ο Κώστας Παπακώστας μάς ανέφερε ότι ο Σωτήρης με την στάση του απέδειξε ότι υπήρχε και άλλος δρόμος για τους φαντάρους και κατώτερους αξιωματικούς και υπαξιωματικούς. Αυτός της ΜΗ υπακοής στις διαταγές των ανωτέρων τους για το πραξικόπημα και τη δολοφονία -που ήταν και ο κύριος στόχος του πραξικοπήματος- του εκλεγμενου νόμιμου προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, αείμνηστου αρχιεπισκόπου Μακαρίου. Κι αυτό, μας είπε ο τότε υπουργός Άμυνας, ανεξάρτητα από το αναντίρρητο γεγονός ότι ούτως ή άλλως οι διαταγές των σχεδιαστών και εκτελεστών του πραξικοπήματος ήταν έκδηλα παράνομες και έκνομες. Και ως τέτοιες οι υφιστάμενοι των αξιωματικών αυτών είχαν το καθ' όλα νόμιμο δικαίωμα -και υποχρέωση- να μην υπακούσουν σ’ αυτές.

Υστερόγραφο 2.: Ο μακαρίτης Τάσσος Παπαδόπουλος, βρισκόμενος ακόμη στην προεδρία του κράτους, δέχθηκε τον Γενάρη του 2018 την οικογένεια του ήρωα καταδρομέα Σωτήρη Αδάμου Κωνσταντίνου. Αισθάνθηκαν την ανάγκη -όπως μου εκμηστηρεύθηκε ο αδελφός του, Χριστάκης Αδάμου- να ζητήσουν συνάντηση με τον πρόεδρο Παπαδόπουλο, για να του εκφράσουν το “ευχαριστώ” της οικογένειας για το ευήκοον ους που έτεινε στο μακρόχρονο -και συχνά πυκνά επαναλαμβανόμενο- αίτημά τους να γίνει σε βάθος έρευνα για τις συνθήκες θανάτου του Σωτήρη την μαύρη εκείνη μέρα του Ιούλη 1974.
Βλέπετε, τριάντα τρία (33) ολόκληρα χρόνια προηγούμενα, καμία κυβέρνηση, κανένας υπουργός Άμυνας δεν έτεινε ευήκοον ους στο αίτημα της οικογένειας. Μόνον ο Τάσσος Παπαδόπουλος και ο -τότε- υπουργός της Άμυνας μ. Χριστόδουλος Πασιαρδής. Κι η απόφαση αυτή δεν δικαίωσε μόνο την οικογένεια του Σωτήρη και τον ήρωα καταδρομέα. Κατατάσσοντάς τον εκεί που ανήκε -στους ήρωες της Αντίστασης κατά του πραξικοπήματος- και όχι εκεί που τον κατέταξαν οι ίδιο οι πραξικοπηματίες, ως ένα δηλαδή παό αυτούς... Δικαίωσε πρωτίστως  την ιστορική αλήθεια. Και έδωσε μαστιγωτική απάντηση σ’ όλους τους παραχαράκτες της ιστορίας και των πραγματικών γεγονότων γύρω από το χουντοφασιστικό εοκαβήτικο παραξικόπημα.
Ο Τάσσος Παπαδοπουλος, λοιπόν, κατά την συνάντησή του με την οικογένεια του Σωτήρη, τους ανέφερε ότι ο ίδιος θεωρεί τη θυσία του Σωτήρη όχι μόνο ισάξια αλλά -υπό κάποια οπτική γωνιά- ακόμη και μεγαλύτερη από τη θυσία ηρώων της ΕΟΚΑ. Και μένω ίσαμε ’δω...
Κυπ. Κ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top