Menu
Στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας το τουρκικό Oruc Reis

Στα 52 ναυτικά μίλια εντός της ελλη…

Σύμφωνα με πληροφορίες πο...

Άμεση και μαχητική απάντηση ενάντια στον απαράδεκτο νόμο και το πρόστιμο σε βάρος του ΚΚΕ

Άμεση και μαχητική απάντηση ενάντια…

Άμεση και μαχητική απάντη...

Τα τελευταία 30 λεπτά της ζωής του Τζορτζ Φλόιντ...

Τα τελευταία 30 λεπτά της ζωής του …

• Το βίντεο περιέχει σκλη...

“Έφυγε” σήμερα από το ζωή ο ποιητής Ντίνος Χριστιανόπουλος

“Έφυγε” σήμερα από το ζωή ο ποιητής…

• Σε ηλικία 89 χρόνων • Τ...

Η πλασματική ελληνο/αιγυπτιακή Συμφωνία οδηγεί σε συρρίκνωση την Ελλάδα και την Κύπρο στην καταστροφή

Η πλασματική ελληνο/αιγυπτιακή Συμφ…

Γράφει: Κύρα Αδάμ* Η Συμ...

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: «Στρώνουν το τραπέζι» της συνεκμετάλλευσης και κάνουν πλάτες στην τουρκική επιθετικότητα

ΗΠΑ - ΝΑΤΟ - ΕΕ: «Στρώνουν το τραπέ…

• «Η κατάσταση πρέπει να ...

Κορωνοϊός: Ο Πούτιν ανακοίνωσε την εγγραφή πρώτου εμβολίου στη Ρωσία

Κορωνοϊός: Ο Πούτιν ανακοίνωσε την …

• Κοντά στις 740 χιλιάδες...

Τον κακό τους τον καιρό!

Τον κακό τους τον καιρό!

• Η ελληνική κυβέρνηση δι...

Μελετώντας τα συμπεράσματα από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο

Μελετώντας τα συμπεράσματα από τον …

Με αφορμή τα 75 χρόνια απ...

Κορωνοϊός: Οριακά πάνω από τα 20 εκ. σκαρφάλωσαν τα κρούσματα διεθνώς

Κορωνοϊός: Οριακά πάνω από τα 20 εκ…

• Στους 734 χιλ. άνθρωποι...

Prev Next

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!

Ψηφίζουμε στις ευρωεκλογές, αλλά για μια άλλη Ευρώπη!
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης*

Μόλις τέσσερα μερόνυχτα μας χωρίζουν από τις ευρωεκλογές της 26 του Μάη. Και σίγουρα ο κάθε ένας και η κάθε μια από εμάς σχηματοποιεί μέσα του τις τελευταίες πινελιές για το πως ψηφίζει στις ευρωεκλογές της Κυριακής. Όχι αν θα ψηφίσουμε -γιατί πρέπει να ψηφίσουμε- αλλά τι και -πρωτίστως- γιατί θα ψηφίσουμε. Αυτό είναι κατά τη δική μου ταπεινή άποψη το κύριο ζητούμενο των ευρωεκλογών. Κι ακριβώς αυτό το κύριο ζητούμενο δεν καθορίζεται από εθνικά -κατά χώρα μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης- κριτήρια, αλλά γενικά κριτήρια. Κριτήρια ευρωπαϊκά και πανευρωπαϊκά.

Συνεπώς όσοι επιχειρούν να αλιεύσουν ψήφους, προτάσσοντας το Κυπριακό, άδικος κόπος. Γιατί το Κυπριακό ολίγον έως καθόλου απασχολεί τις Βρυξέλλες. Βλέπετε, αν τις απασχολούσε σοβαρά και αν η κατά καιρούς εκφραζόμενη στήριξη των Βρυξελλών και των κρατών μελών της στα δίκαια της Κύπρου και του λαούς της, στη δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, στηριγμένη στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, τα ψηφίσματα και αποφάσεις του ΟΗΕ αλλά και της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το Κυπριακό θα είχε λυθεί προ καιρού. Φευ, όμως, δεκαπέντε ολόκληρα χρόνια μετά την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την οποία οι τότε και σήμερα ευρωλάγνοι διαφήμιζαν ως καταλύτη για τη λύση του Κυπριακού, αυτό στο τέλος παραμένει μόλις μια ανάσα όχι από τη λύση, αλλά από την διχοτόμηση... Με άρωμα ευρωδιχοτόμησης, μάλιστα!

Του πιο πάνω, λοιπόν, λεχθέντος -και ξεκαθαρισθέντος- το κυρίαρχο που πρέπει να απασχολεί όλους μας, πριν δρασκελίσουμε  την Κυριακή το κατώφλι του εκλογικού κέντρου και... "κρυδτούμε" πίσω από το παραβάν για να ψηφίσουμε, είναι ένα και μοναδικό: Ποια Ευρώπη θέλουμε; Θέλουμε την ίδια Ευρώπη που σήμερα έχουμε και διαφημίζουν οι κυρίαρχοι κύκλοι της στις Βρυξέλλες και στα κράτη μέλη της -στην Κύπρο το ρόλο αυτό έχει αναλάβει μετά πάθους περισσού το Συναγερμός- ή θέλουμε μια άλλη Ευρώπη;

Η απάντηση σ’ αυτό το ερώτημα θα καθορίσει εν πολλοίς και την ψήφο μας. Πού, δηλαδή, θα την δώσουμε, ή -αν θέλετε- σε πρώτο στάδιο, πού δεν πρέπει να τη δώσουμε. Εκ της φύσης μας εμείς οι κομμουνιστές, δεν μπορούμε να συμβιβαστούμε με την Ευρώπη που σήμερα έχουμε. Γιατί η Ευρώπη που σήμερα έχουμε είναι η Ευρώπη της ανεργίας, της κατάργησης λαϊκών δικαιωμάτων και ελευθεριών, της κερδοφορίας των ολίγων και εκμεταλλευτών και της ολοένα και μεγαλύτερης φτωχοποίησης των εργαζομένων και ευρύτερων λαϊκών στρωμάτων και συνταξιούχων. Είναι η Ευρώπη του καπιταλισμού και της ολιγαρχίας. Η Ευρώπη των πολυεθνικών και της λιτότητας. Η Ευρώπη όπου Παιδεία, Υγεία, Αθλητισμός και Πολιτισμός μπαίνουν στο ζύγι του κέρδους. Η Ευρώπη της άναρχης καπιταλιστικής ανάπτυξης και της συσσώρευσης του πλούτου σε μια χούφτα ολιγάρχες. Είναι, ακόμη, η Ευρώπη -μαζί με τις ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ- των ιμπεριαλιστικών πολέμων για το ξαναμοίρασμα του κόσμου στη βάση των δικών τους γεωστρατηγικών συμφερόντων.

Θέλουμε, λοιπόν, αυτή την Ευρώπη; Εμείς οι κομμουνιστές απαντούμε: ΟΧΙ, δεν θέλουμε αυτή την Ευρώπη! Θέλουμε την Ευρώπη των λαών, όχι των καπιταλιστών. Θέλουμε την Ευρώπη που θα διασφαλίζει στην πράξη το δικαίωμα για όλους -και πρωτίστως για τους νέους και νέες- για σταθερή δουλειά. Δουλειά με δικαιώματα, δημόσια και δωρεάν Παιδεία, Υγεία, Πρόνοια. Για το δικαίωμα στον Αθλητισμό, στον Πολιτισμό, τον ελεύθερο και δημιουργικό χρόνο. Και ΝΑΙ, θέλουμε την Ευρώπη του σοσιαλισμού!

Κι αυτό γιατί, όπως είπε κι ο σ. Δημήτρης Κουτσούμπας, Γ.Γ. της Κ.Ε. του ΚΚΕ, στον χαιρετισμό του στην εκδήλωση του Κ.Κ. Ιταλίας ενόψει ευρωεκλογών, εμείς οι κομμουνιστές στην πράξη “παλεύουμε ενάντια στη φτώχεια, στην εκμετάλλευση, στην ανεργία, στις ελαστικές μορφές απασχόλησης, στην αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, στην εμπορευματοποίηση της Υγείας, της Πρόνοιας, της Παιδείας, στην απαγόρευση των απεργιών, στην καταστολή, στον εθνικισμό, στο φασισμό και στο ρατσισμό”. Γιατί εμείς οι κομμουνιστές αποδεδειγμένα και διαχρονικά “είμαστε ενάντια στο ΝΑΤΟ, στις αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις, στο να γίνονται οι χώρες μας εφαλτήριο για νέους ιμπεριαλιστικούς πολέμους, που σπέρνουν στους λαούς το θάνατο και την προσφυγιά”.

Για να προχωρήσω, όμως, ένα βήμα πάρα κάτω, θέλω να δανειστώ κι ένα συλλογισμό του γνωστού και καταξιωμένου Έλληνα μουσικοσυνθέτη Θάνου Μικρούτσικου. Τον βρήκα στον “Ριζοσπάστη” του περασμένου Σαββατοκυρίακου. Το σημείωμα, όπως αναφέρει ο ίδιος ο Μικρούτσικος, απευθύνεται “στις φίλες και στους φίλους, που πιστεύουν ότι το ΚΚΕ είναι το μόνο κόμμα που υπερασπίζεται τα συμφέροντα της πλειοψηφίας του Ελληνικού Λαού ανεξάρτητα από διαφωνίες που μπορούν να έχουν για επιμέρους ζητήματα”. Αναφέρει, λοιπόν, ο Θάνος Μικρούτσικος:

Βρισκόμαστε στο 2019 και δεν είναι δυνατόν να ανεχόμαστε 20% να είναι άνεργοι, 40% να ζουν στα όρια και κάτω από τα όρια της φτώχειας και τη μεγάλη πλειοψηφία των νέων να ζει με part time εργασία των 300 ευρώ. Δεν είναι δυνατόν να εξακολουθήσουμε να ανεχόμαστε επιδόματα - ψίχουλα των 500 ευρώ το χρόνο που θίγουν την αξιοπρέπεια όλων μας. Η κοροϊδία πρέπει να σταματήσει. Είμαστε υπεύθυνοι όλοι μας. Τέρμα στο «μη χείρον βέλτιστον» και στο «να μην έρθει η Δεξιά». Η Δεξιά μπορεί να μην είναι στην κυβέρνηση τα τελευταία χρόνια, αλλά η πολιτική της εφαρμόζεται από την αρχή μέχρι το τέλος.
Ο Λαός πρέπει να διεκδικήσει δυναμικά να πάρει αυτά που του ανήκουν. Κι αυτό το εγγυάται μόνο το ΚΚΕ. Ανεξάρτητα λοιπόν από επιμέρους διαφωνίες, ψηφίστε ΚΚΕ έτσι ώστε οι αγώνες, οι διεκδικήσεις του Λαού να γίνουν από καλύτερες θέσεις.

Ένα μεγάλο έγκλημα συντελείται εδώ και χρόνια. Δεν έχουμε την πολυτέλεια να το παρακολουθούμε είτε απαθείς, είτε θεωρητικολογώντας, είτε ψάχνοντας ψύλλους στα άχυρα.

Φίλες και φίλοι

Σήμερα ο καιρός μας ορίζει,  αύριο μπορεί να είναι αργά!

Αυτά και καλή ψήφο την ερχόμενη Κυριακή...

* Κείμενο και σκέψεις προβληματισμού, όχι καθοδήγησης και υποβολής συγκεκριμένης πρότασης, συγκεκριμένης ψήφου στην κάλπη...
Κυπ. Κ.

Φωτογραφική σύνθεση: Φωτογραφίες από την συγκέντρωση του Κ.Κ. Ιταλίας στη Ρώμη την περασμένη Κυριακή. Στην ένθετη πάνω δεξιά ο Δημήτρης Κουτσούμπας απευθύνει χαιρετισμό στη συγκέντρωση. Στις ένθετες φωτογραφίες κέντρο αριστερά και κάτω δεξιά Θάνος Μικρούτσικος και το κτίριο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο αντίστοιχα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top