Menu
Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απειλούν κανέναν

Στάνισλαβ Οσάτσι: Οι S-400 δεν απει…

• Η αύξηση της έντασης στ...

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξανά διεθνείς συνθήκες

Η τουρκική αστική τάξη αμφισβητεί ξ…

• Στην επικίνδυνη για το ...

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλα πέθανε ενώ ήταν σε κράτηση στο Τέξας

ΗΠΑ: Δεκαεξάχρονος από τη Γουατεμάλ…

• Είναι ο πέμπτος ανήλικο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο...

Τουρκικά οικόπεδα στο Καστελόριζο..…

Γράφει: Δημήτρης Μήλακας*...

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν σύννεφα πολέμου κατά του Ιράν

Τα αμερικανικά γεράκια δημιουργούν …

• Θα αντιμετωπιστεί με "μ...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνει στους επιχειρηματικούς ομίλους...

Ελλάδα: Αρπάζει από το λαό, τα δίνε…

• Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ   ...

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Ψηφοθηρία δια της… «κλοπής»!

Γράφει: Νίκος Μπογιόπουλο...

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ενάντια στο φασισμό

ΚΑΝΝΕΣ 2019: Ο αγώνας ενός ατόμου ε…

Γράφει: Νίνος Φένεκ Μικελ...

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Eurovision: Η κορυφή του παγόβουνου

Γράφει: Νίκος Καψάλης* Η...

Prev Next

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και ο... αριστερός Ερχιουρμάν

Η ουσία της πολιτικής ισότητας και ο... αριστερός Ερχιουρμάν
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ώστε έτσι, λοιπόν... Η ουσία της πολιτικής ισότητας είναι ο διαμοιρασμός εξουσίας και ευθυνών! Τάδε έφη ο λεγόμενο πρωθυπουργός του κατοχικού καθεστώτος και κατά ιδεολογικο-κομματική τοποθέτηση... “αριστερός” Τουφάν Ερχιουρμάν.

Διευκρινίζοντας, λοιπόν, ο “αριστερός” πρωθυπουργός του παράνομου κατοχικού καθεστώτος σε χθεσινή γραπτή του δήλωση -που ανάρτησε και στον προσωπικό του λογαριασμό στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης- ότι “ναι, πολιτική ισότητα δεν σημαίνει αριθμητική ισότητα”, έδωσε τη δική του ερμηνεία για την πολιτική ισότητα:

Η ουσία της πολιτικής ισότητας είναι ο διαμοιρασμός αρμοδιοτήτων και ευθυνών των Τ/κ και Ε/κ, ειδικά στο ομόσπονδο κράτος, να διοικούν μαζί την ομοσπονδία. Γι’ αυτό, είπε, και στις διαπραγματεύσεις έγινε προσπάθεια να επιτευχθεί σε κάποια σημαντικά όργανα του ομόσπονδου κράτους η αριθμητική ισότητα και σε κάποια άλλα (όπου δεν υπάρχει η αριθμητική ισότητα) να λαμβάνονται οι αποφάσεις με πλειοψηφία όπου θα μετέχει και τουλάχιστον μία θετική τ/κ ψήφος...

Είπε κι άλλα, βέβαια, ο “αριστερός” -πλην όμως βραχίονας σήμερα του παράνομου κατοχικού καθεστώτος- Ερχιουρμάν, όπως ότι ο στόχος -για την υιοθέτηση της πολιτικής ισότητας- ήταν να μην λαμβάνονται αποφάσεις χωρίς την βούληση των Τ/κ και να διοικείται από κοινού το κράτος, να μην απομακρυνθούμε από τον διαμοιρασμό της εξουσίας και των ευθυνών. Ταυτόχρονα συστήνει στον πρόεδρο Αναστασιάδη να μην ξεχνά πως μια δομή που θα αφήνει εκτός μηχανισμών λήψης αποφάσεων τους Τ/κ, δεν θα επιτύχει την λειτουργικότητα της ομοσπονδίας που θα δημιουργηθεί. Λες και εισηγήθηκε κάποιος όπως οι Τουρκοκύπριοι μείνουν καθ’ οιονδήποτε τρόπο -με τη λύση του Κυπριακού- εκτός μηχανισμών λήψης αποφάσεων. Κουφά πράματα, δηλαδή...

Όπως “κουφό” είναι και ο ισχυρισμός του κ. Ερχιουρμάν πως “η από κοινού διοίκηση της ομοσπονδίας που θα δημιουργηθεί δεν είναι υποχρεωτική από την άποψη της πολιτικής ισότητας μονάχα, αλλά για την δημιουργία μιας πραγματικά λειτουργικής ομοσπονδίας”!!!

Παρατήρηση πρώτη: Η εξουσία, κύριε Ερχιουρμάν, για εμάς τους Αριστερούς -η λέξη αυτή χωρίς εισαγωγικά- προέρχεται και κατ’ ουσία ανήκει στο λαό και στο λαό καταλήγει -για την ακρίβεια πρέπει να καταλήγει, αφού στον καπιταλισμό τελικά δεν καταλήγει- στο λαό. Συνεπώς αυτά τα περί διαμοιρασμού της εξουσίας μόνο εκ του πονηρού προβάλλονται.

Παρατήρηση δεύτερη: Στην περίπτωση της Κύπρου, όπως και σε κάθε άλλη χώρα, είτε αυτή είναι ομόσπονδη είτε όχι, λαός ένας είναι: Οι Κύπριοι. Είτε αυτοί είναι Τουρκοκύπριοι, είτε Ελληνοκύπριοι, είτε Αρμένιοι, Μαρωνίτες ή Λατίνοι. Για να είμαστε ξεκάθαροι, δηλαδή στις τοποθετήσεις μας. Άλλως πως: αν μιλούμε για διαμοιρασμό της εξουσίας -όπως ασφαλώς τον υπονοεί ο “αριστερός” κ. Ερχιουρμάν- τότε γιατί αυτός ο διαμοιρασμός να μην γίνεται διαιρούμενος στα πέντε -όσες και οι κοινότητες στο νησί- και γίνεται διαιρούμενος μόνο στα  δύο;

Παρατήρηση τρίτη: Η εξουσία, ακόμη και στα αστικά κράτη, δεν διαμοιράζεται ούτε στη βάση κοινοτικής ή εθνοτικής προέλευσης του λαού, ούτε ασφαλώς στη βάση κομματικών συμμαχιών και/ή συνεργασιών για σχηματισμό κυβέρνησης. Η εξουσία απλά ασκείται στη βάση εκλογικού προγράμματος που αφορά το σύνολο του λαού, ανεξάρτητα από τη σύνθεσή του. Και ξέρετε γιατί, κ. Ερχιουρμάν; Για τον πολύ απλό λόγο ότι στα μάτια του νόμου -ή καλύτερα του συντάγματος- όλοι οι πολίτες ενός κράτους -ανεξάρτητα από εθνότητα, χρώμα, φυλή, θρησκεία- είναι ίσοι απέναντι στο νόμο.

Παρατήρηση τέταρτη: Ο ισχυρισμός ότι η από κοινού διοίκηση της ομοσπονδίας είναι υποχρεωτική τόσο από την άποψη της πολιτικής ισότητας όσο και από την άποψη της λειτουργικότητας της ομοσπονδίας είναι φτηνό εφεύρημα που δεν αντέχει ούτε στη βάσανο της λογικής, αλλ’ ούτε και στη βάσανο της λειτουργίας των ομόσπονδων κρατών ανά την υφήλιο. Για να έχουμε δηλαδή ξεκάθαρη αντίληψη για τι μιλούμε.

Παρατήρηση πέμπτη: Στη δική μου αντίληψη ο όρος πολιτική ισότητα -με τον οποίο ξεκαθαρίζω ότι δεν διαφωνώ- στην περίπτωση της Κύπρου, είναι όντως εφεύρημα για να διασκεδάσει τους φόβους των εκπροσώπων της τ/κ κοινότητας. Μην γίνεται όμως τούτο παντιέρα και μάλιστα με την έννοια και περιεχόμενο που της αποδίδουν το κατοχικό καθεστώς και η Άγκυρα, διότι τότε και αυτή -η πολιτική ισότητα, δηλαδή- αλλά και η ίδια η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία -πάλιν με την έννοια και περιεχόμενο που τις αποδίδουν Άγκυρα και κατοχικό καθεστώς- μετατρέπονται σε ένα ρατσιστικό κατασκεύασμα αφού εκμηδενίζει και/ή ανατρέπει την αρχή της ισότητας -απέναντι στο κράτος και τους θεσμούς του- των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνική/κοινοτική προέλευση, φυλή, θρησκεία ή φύλο.

Παρατήρηση έκτη: Η λειτουργικότητα μιας ομοσπονδίας ασφαλώς και δεν εξαρτάται -και δεν θα μπορούσε ποτέ να εξαρτάται- στην από κοινού διοίκηση της ομοσπονδίας από τις κυρίαρχες κοινότητες σε ότι αφορά την κατανομή του πληθυσμού. Η λειτουργικότητα μιας ομοσπονδίας εξαρτάται αποκλειστικά από τον σεβασμό της κυβέρνησης -όποια και όπως και να είναι η σύνθεσή της- στο Σύνταγμα και τους συνάδοντες με αυτό νόμους. Τελεία! Είτε η κυβέρνηση είναι μονοκομματική ή πολυκομματική, είτε είναι μονοκοινοτική, δικοινοτική ή πολυκοινοτική...

Παρατήρηση έβδομη: Όσο “κουφό” είναι να μεταφράζεται η πολιτική ισότητα ως η κατοχύρωση στους Τ/κ να έχουν αποτελεσματική συμμετοχή στις αποφάσεις μόνο για ζωτικής σημασίας γι’ αυτούς θέματα, που επηρεάζουν τα ζωτικά τους συμφέροντα -κάτι που αποδίδει ο κ. Ερχιουρμάν στον πρόεδρο Αναστασιάδη- άλλο τόσο “κουφό” είναι η θέση του “αριστερού” ψευδοπρωθυπουργού ότι εκεί που δεν υπάρχει η αριθμητική ισότητα -όργανα του ομόσπονδου κράτους- (πρέπει) να λαμβάνονται οι αποφάσεις με πλειοψηφία όπου θα μετέχει και τουλάχιστον μία θετική τ/κ ψήφος. Πρώτον γιατί τα ζωτικά συμφέροντα και των Τουρκοκυπρίων και των Ελληνοκυπρίων και γενικά όλων των Κυπρίων θα πρέπει να κατοχυρώνονται από το Σύνταγμα και τους νόμους και δεύτερο γιατί η πλειοψηφία στη λήψη μιας απόφασης δεν μπορεί να είναι τίποτε άλλο παρά μόνο αριθμητική, στη βάση του αριθμού των μετεχόντων στο συγκεκριμένο ομόσπονδο όργανο. Κι αυτό, ανεξάρτητα από κοινοτική προέλευση του κάθε μέλους του. Αλλιώς αυτόματα παύει να λειτουργεί η δημοκρατία, τινάζεται στον αέρα η αρχή της ισότητας και παράλληλα παραχωρούνται δικαιώματα βέτο σε μερίδα μελών των ομόσπονδων οργάνων, που με τη σειρά του κτυπούν και υποσκάπτουν την λειτουργικότητα του κράτους και των δομών του. Όπως ακριβώς το δοτό, ζυριχικό σύνταγμα...

Παρατήρηση όγδοη: Είναι γεγονός ότι για να βρεθεί δίκαιη, λειτουργική και βιώσιμη λύση στο Κυπριακό, θα πρέπει πρώτα, μαζί  και παράλληλα να κτιστεί η αμοιβαία εμπιστοσύνη ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Ωστόσο: Θέμα εμπιστοσύνης, αλλά και ανασφάλειας δεν εγείρεται μόνο από τους σύνοικους Τουρκοκύπριους, αλλά και από τους Ελληνοκύπριους. Και τολμώ να πω πως, με δεδομένη της βάρβαρη τουρκική εισβολή και κατοχή και όλα τα κακά συνακόλουθα της, η ανασφάλεια των Ε/κ απέναντι όχι στους σύνοικος Τ/κ αλλά στην κατοχική Τουρκία είναι πολλαπλάσια της ανασφάλειας των Τ/κ. Κι αυτό ένας πραγματικός αριστερός Τ/κ έπρεπε όχι μόνο να το γνωρίζει αλλά και να το αναγνωρίζει. Και να μην παίζει το παιγνίδι της κατοχικής Τουρκίας -για μόνιμη επικυριαρχίας σε ολόκληρο το νησί και τους πλουτοπαραγωγικούς του πόρους- που είναι παιγνίδι ενάντια στην Κύπρο και το λαό της, παιγνίδι ενάντια στους Ε/κ, αλλά και στους Τ/κ. Κι αλίμονο σε όλους τους Κύπριους αν η κατοχή παραμείνει και/ή επεκταθεί -με οικονομικό, πολιτικό, συνταγματικό και στρατιωτικό μανδύα- σε ολόκληρη την Κύπρο είτε ως νομιμοποίηση των μέχρι σήμερα τετελεσμένων της είτε ως παράμετρος της λύσης. Αυτός δεν είναι, μήπως, ο στόχος της Άγκυρας; Είναι αυτό τόσο δύσκολο να το αντιληφθεί ένας αριστερός Τουρκοκύπριος; Όχι, βέβαια! Εκτός και αν η ηγεσία της τ/κ αριστεράς επιτρέπει στον εαυτό της να μετατρέπεται σε βραχίονα του παράνομου μορφώματος της κατοχικής Τουρκίας... Όπως τα τελευταία δεκαπέντε χρόνια, περίπου!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top