Menu
Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Καρλ Μαρξ

Βεβηλώθηκε και πάλιν ο τάφος του Κα…

• Για δεύτερη φορά σε δύο...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανεργία, το δούλεμα του λαού και τα κουραφέξαλα του κυβ. Εκπροσώπου...

Το κυβερνητικό αφήγημα για την ανερ…

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρ...

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίωμα της στέγασης

Εκδήλωση διαμαρτυρίας για το δικαίω…

• Χθες βράδυ στη Λεμεσό, ...

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το ταμπούρι

Τρία πουλάκια κάθονταν στων ΗΠΑ το …

• Η αποχώρηση ΗΠΑ - Ρωσία...

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επειδή δεν πήγαινε χαρούμενη στη δουλειά!!!

Συνέβη στην Ελλάδα: Την απέλυσαν επ…

• Ανακοίνωση - καταγγελία...

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού και οι προοπτικές του

Η νεότερη ιστορία του ελληνισμού κα…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Το στραμπούληγμα

Το στραμπούληγμα

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Α...

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαίο δυνατό

Ελλάδα: Το ΠΑΣΟΚ είναι εδώ, ΣΥΡΙΖαί…

Μεταξύ των νέων υπουργών ...

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός ανταγωνισμός

Σε «νέα φάση» ο ενδοϊμπεριαλιστικός…

• Ξεκίνησαν την Παρασκευή...

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα είν’ ο ίδιος ο λαός

Αντάρτης, κλέφτης, παλικάρι πάντα ε…

Το πρώτο δεκαήμερο του Γε...

Prev Next

Που πελλόν τζιαι που μιτσίν, μαθαίνεις την αλήθκειαν...

Που πελλόν τζιαι που μιτσίν, μαθαίνεις την αλήθκειαν...
Γράφει: Κύπρο Κουρτελλάρης

Πριν καν γυρίσει η μέρα από του “πανηγυρισμούς” για το άνοιγμα άλλων δύο οδοφραγμάτων στη γραμμή Αττίλα -θα δείξει αν αυτό θα συμβάλει στη δίκαιη λύση του Κυπριακού ή στη διαιώνιση της κατοχής και του διαχωρισμού- ο Ερντογάν έστειλε το δικό του μήνυμα. Όχι για τα οδοφράγματα, βέβαια, αλλά για τα ενεργειακά. Κι όχι μόνο για τις απειλές του κατά της Κύπρου, αλλά και για την πραγματική πολιτική των Αμερικανών. Των κατά τα άλλα “στρατηγικών εταίρων” της Κύπρου, τρομάρα μας. Κι ακριβώς γι’ αυτό το δεύτερο είναι και ο τίτλος του εν τύποις πονήματος.

Θα μου είτε, ίσως: Μα είναι ο Ερντογάν πελλός, ή... μιτσής; Κι απαντώ: Ούτε το ένα, ούτε το άλλο. Έστω και αν αυτά που κάνει -κυρίως σε ότι αφορά τα εκτός Τουρκίας θέματα- φαντάζουν τρελά και έργα μη λογικού και σώφρονος ανθρώπου και πολιτικού - κρατικού ηγέτη. Κι οι απειλές του παραπέμπουν σε κακομαθημένο παιδί που τα θέλει όλα δικά του.

Κι όμως: Ο Ερτογάν έστειλε -που σπόντας θα έλεγα- εις ημάς του αφελείς Κυπραίους που ρουφούμε άπληστα τις κυβερνητικές κοροϊδίες περί του Κυπριακού, υδρογοναθράκων και στρατηγικών εταίρων, τρομάρα μας, το πάρα κάτω μήνυμα: Μην ακούτε τις σας λένε οι Αμερικάνοι, αυτοί το συμφέρον του κοιτάζουν, όχι εσάς τους ψύλλους στο ανατολικό ακρογώνειο της Μεσογείου!

Θα μου πείτε: Μα που διάβασα τούτο; Κι απαντώ: Στο ΚΥΠΕ, στη σημερινή ανταπόκριση της Άννας Ανδρέου από την Κωνσταντινούπολη. Αντιγράφω από τη σχετική ανταπόκριση το πάρα κάτω κομμάτι:

«Στις δηλώσεις του στους Τούρκους δημοσιογράφους που τον συνόδευαν, ο Ταγίπ Ερντογάν  είπε ότι “σε αυτό το θέμα οπωσδήποτε τα συμφέροντα συγκρούονται. Οι Αμερικανοί με την Exxon Mobil κάνουν κοινές εργασίες με τους Ε/κ. Και οι Αμερικανοί έχουν ένα αέρα που λέει “εκεί μην μπείτε εσείς, από κει και πέρα κάντε ό,τι θέλετε”»!

Τι σημαίνει αυτό; Απλά ότι οι Αμερικάνοι μας παίρνουν στο ψιλό -αν θέλετε και χοντρό- γαζί. Αυτοί το συμφέρον τους κι από κει και πέρα γαία πυρί μοιχθήτω... Με άλλα λόγια, ο νεοσουλτάνος της Τουρκίας -προφανώς και πάσης της ανατολικής Μεσογείου και Μέσης Ανατολής- μάς πληροφορεί πως οι Αμερικάνοι παίζουν το νταή μόνο στο κομμάτι που παρενοχλούνται τα δικά τους -οικονομικά, να λέγεται- συμφέροντα. Για τα συμφέροντα -πολιτικά και οικονομικά- της Κυπριακής Δημοκρατίας, κατά το κυπριακά λεγόμενο, “εφ φακκούν πεννιάν”! Όπερ μεθερμηνευόμενον “μπάτε σκύλοι αλέστε και αλεστικά μην πληρώσετε!

Κι έτσι πάει στράφι όλη η κυβερνητική προπαγάνδα για τον υπερατλαντικό δήθεν στρατηγικό μας εταίρο, ο οποίος ημείς οι αφελείς στη μακαρία νήσο νομίζουμε ότι θα μας υπερασπιστεί, τρομάρα μας. Αλλά αν ήταν  να μας υπερασπιστεί, άρα και να ζητήσει εφαρμογή του διεθνούς δικαίου, αυτό οι ΗΠΑ θα έπρεπε να το πράξουν προ καιρού πολλού. Φευ, όμως, αυτοί που δημιούργησαν το Κυπριακό στη φάση που βρίσκεται τα τελευταία 45 χρόνια, αυτοί που σχεδίασαν οργάνωσαν και εφάρμοσαν το δίδυμο έγκλημα σε βάρος της Κύπρου και του λαού μας ακριβώς για να διχοτομήσουν το νησί μας, μετατρέποντάς το σε δικό τους εφαλτήριο ενάντια στους λαούς της περιοχής μας -και όχι μόνο- θα ήταν ποτέ δυνατόν να συνταχθούν με το δίκαιο του λαού και της χώρας μας; Χλωμό, πολύ χλωμό, δεν νομίζετε;

Κατά τα λοιπά, βέβαια, είναι καλό να πούμε και τι άλλο είπε χθες ο Ερντογάν. Απολαύστε τον, λοιπόν, όπως μετέδωσε τις δηλώσεις του η Άννα Ανδρέου στο ΚΥΠΕ και ο καθείς ας βγάλει τα δικά του συμπεράσματα:

«Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι δεν αρκεί να γίνει διαμοιρασμός του φυσικού αερίου, αφού προηγουμένως γίνει εξόρυξη, αλλά πρέπει στη συμφωνία για την εξόρυξη να συμμετάσχουν και οι Τ/κ  ή οι εγγυήτριες δυνάμεις...

...”Εμείς σαφώς πρώτα ξεκινήσαμε από τον βορρά. Γι αυτή τη δουλειά θα έχουμε δύο γεωτρύπανα και δύο πλοία σεισμικών ερευνών. Το ένα γεωτρύπανο μας θα δουλέψει στην ανατολική Μεσόγειο, το άλλο στην Μαύρη Θάλασσα. Τα πλοία σεισμικών ερευνών ήδη εργάζονται άλλωστε. Θα συνεχίσουμε αυτό τον δρόμο με αποφασιστικότητα. Για την προστασία τους έχουν ληφθεί όλα τα απαραίτητα μέτρα. Σε αυτό το θέμα λέμε και στους φίλους μας αυτό που πρέπει. Λέμε ’μην μας αναγκάζετε’.

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ότι με βάση τους κανόνες διεθνούς δικαίου ό,τι και να βγει από τα χωρικά ύδατα ανήκει σε όλους τους Κυπρίους. “’Ο,τι υπάρχει σε μας στην βόρεια Κύπρο, και ό,τι υπάρχει στη νότια Κύπρο διαμοιράζεται με βάση τον πληθυσμό. Αλλά δεν εννοούμε τον διαμοιρασμό μετά που θα βγει. Εσείς με ποιον θα κάνετε αυτή τη συμφωνία; Κάνοντας αυτή τη συμφωνία πρέπει να είναι εκεί και οι αξιωματούχοι της ‘τδβκ’ ή να είναι μέσα και οι εγγυήτριες δυνάμεις. Αν εννοείται τον διαμοιρασμό με το να λέτε έβγαλα τόσο προϊόν, αυτό δεν είναι δίκαιο. Για να είναι δίκαιο πρέπει από την αρχή να γίνουν μαζί οι εργασίες συμπεριλαμβανομένης και της διαδικασίας του διαγωνισμού. Αμοιβαία εμπιστοσύνη μόνο έτσι μπορεί να διασφαλιστεί. Η δική μας αντίληψη είναι αυτή”, ανέφερε».

Και  κλείνω επαναλαμβάνοντας! Τα συμπεράσματα δικά σας...

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top