Menu
Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσεις

Οι εύφλεκτες ελληνοτουρκικές σχέσει…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Χρέος μας να στηρίξουμε τα ασυνόδευτα παιδιά & να αντιταχθούμε στον ρατσισμό

Χρέος μας να στηρίξουμε τα ασυνόδευ…

Γράφει: Νεοκλής Συλικιώτη...

Η μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στρατού στο Στάλινγκραντ

Η μεγάλη αντεπίθεση του Κόκκινου Στ…

• Ξεκίνησε σαν σήμερα, πρ...

Ναζιτσολιά Παππά, οι φαντάροι είναι του λαού παιδιά!

Ναζιτσολιά Παππά, οι φαντάροι είναι…

Γράφουν: Παναγιώτης Θεοδω...

Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στην ενέργεια φέρνει νέους κινδύνους για τους λαούς της ΝΑ Μεσογείου

Ο ανταγωνισμός των μονοπωλίων στην …

Την Παρασκευή ξεκίνησε η ...

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα προσδιορίσουν τις προσεχείς ημέρες ποιός έκανε τον φόνο του Κασόγκι

Τραμπ: Οι ΗΠΑ θα προσδιορίσουν τις …

Ο Αμερικανός Πρόεδρος, Ντ...

Μέι: Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι υπογραφές για πρόκληση διαδικασίας μομφής

Μέι: Δεν έχουν συγκεντρωθεί οι υπογ…

• Δήλωσε σε συνέντευξή τη...

Μεγάλο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσόγειο

Μεγάλο παιχνίδι στην Ανατολική Μεσό…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Αναστασιάδης: Απόλυτη σύμπνοια και κοινή γραμμή με την Ελλάδα για λύση του Κυπριακού

Αναστασιάδης: Απόλυτη σύμπνοια και …

Υπάρχει απόλυτη σύμπνοια ...

Το μεγάλο μας τσίρκο: Μια σπουδαία παράσταση που έγινε αντιχουντικό σύμβολο

Το μεγάλο μας τσίρκο: Μια σπουδαι…

Με αφορμή την 45η επέτειο...

Prev Next

Ο Πρόδρομος, ο Αναστασιάδης και η συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό...

Ο Πρόδρομος, ο Αναστασιάδης και η συνδρομή των πολιτικών δυνάμεων στο Κυπριακό...
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Χωρκόν που φαίνεται, κολαούζο δεν θέλει, λέει μια κυπριακή παροιμία. Και αν ο πρόεδρος της Δημοκρατίας καταβάλλει ή όχι μεγάλες προσπάθειες για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων -ως δήλωσε σήμερα ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου- αυτό λογικά θα έπρεπε να φαίνεται εκ των αποτελεσμάτων. Κι αυτό -σπεύδω να διευκρινίσω- χωρίς επ’ ουδενί να υπονοώ ότι για την μη επανέναρξη -εισέτι- των διαπραγματεύσεων η ευθύνη βαρύνει αποκλειστικά των πρόεδρο και την ε/κ πλευρά. Αντίθετα, προσωπικά θεωρώ πως η ευθύνη όχι μόνο για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και για τη μη λύση ίσαμε σήμερα του Κυπριακού βαραίνει κατά βάση και αποκλειστικά την Άγκυρα. Ούτε καν την τ/κ πλευρά, η εκάστοτε ηγεσία της οποίας ενεργεί ως φερέφωνο της Άγκυρας.

Ωστόσο: Από τις διαχρονικές ευθύνες της Άγκυρας για τη μη λύση του Κυπριακού ίσαμε σήμερα, και από τις ευθύνες της κατοχικής Τουρκίας για την μη επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από την κατάρρευσή τους τον περσινό Ιούλη, ίσαμε τις όποιες ευθύνες του προέδρου Αναστασιάδη και της ε/κ πλευράς υπάρχει μεγάλη απόσταση. Κι η απόσταση αυτή έχει να κάνει με το τι η ε/κ πλευρά και ο επικεφαλής της, πρόεδρος Αναστασιάδης, έχουν κάνει έτσι που η διεθνής κοινότητα και τα Ηνωμένα Έθνη να μπορούν να αποδώσουν τις αναντίλεκτες ευθύνες για τη διαιώνιση του Κυπριακού στην κατοχική χώρα. Κι εδώ είναι που -κατά την άποψή μου- κρίνεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Αναφέρω τα πιο πάνω απ’ αφορμή σημερινή αναφορά του κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνεργαστούν μαζί με τον πρόεδρο για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και την παράλληλη έκκληση Προδρόμου προς τα κόμματα όπως καταθέσουν απόψεις και προτάσεις κατά τη συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου, τη Δευτέρα. Για να δούμε, είπε ο κ. Προδρόμου, “πώς απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών”.

Θα μου πει κάποιος: Ε και καλά, είναι τούτο λάθος; Είναι λάθος να ζητά ο πρόεδρος τις απόψεις -ακόμη και τη βοήθεια- των κομμάτων και πολιτικών δυνάμεων, πως μπορούμε να πετύχουμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών, απέναντι στην άρνηση της Τουρκίας; Ασφαλώς και δεν είναι λάθος, απαντώ. Αντίθετα είναι υποχρέωση όλων να συστρατευθούν στον κοινό αγώνα με κοινό στόχο: Τη λύση του Κυπριακού.

Ωστόσο: Ο δρόμος αυτός δεν μπορεί να είναι μονόδρομος. Δηλαδή μόνο προς την μία κατεύθυνση. Και μάλιστα από πλευράς των πολιτικών δυνάμεων προς τον πρόεδρο και όχι και αντιστρόφως: Από τον πρόεδρο προς τις πολιτικές δυνάμεις. Κι εδώ είναι που τα χαλά η πλευρά του προεδρικού λόφου. Η οποία θέλει, λέγει, τη βοήθεια και συμβολή των πολιτικών δυνάμεων. Αλλά απλώς θέλει και/ή ζητά. Δεν δημιουργεί, ωστόσο, τις συνθήκες και το κατάλληλο κλίμα για κάτι τέτοιο.

Αντίθετα, στο χρόνο που διαπερνά τις διάφορες φάσεις προσπαθειών για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, η πλευρά του προεδρικού λες και ναρκοθετεί τα σημεία διέλευσης προς την επόμενη φάση των διαπραγματεύσεων. Κι όχι μόνο αυτό: Αφήνει -λες και πράττει τούτο επί σκοπού- τις πολιτικές δυνάμεις στο απόλυτο σκότος των όποιων διεργασιών για να φτάσουμε με επιτυχία σε ακτίνα που βάσιμα θα επιτρέπει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων! Και τις θυμάται στο παρά κάτι -ούτε καν στο παρά πέντε- και ζητά, λέει, από τα κόμματα όπως καταθέσουν απόψεις και προτάσεις κατά την αυριανή συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου. Για να δούνε, λέει ο κ. Προδρόμου, πώς μπορούμε να πετύχουμε δραστηριοποίηση των Ηνωμένων Εθνών κόντρα στην άρνηση της Τουρκίας...

Εκείνο που δεν λέγει ο κ. Προδρόμου, είναι πού βρισκόταν αυτός και ο πρόεδρος από την κατάρρευση της διαδικασίας του Κραν Μοντανά ίσαμε σήμερα, για να ζητήσουν από τις πολιτικές δυνάμεις και τα κόμματα, ακόμη και από τον ίδιο το λαό, αυτά που μόλις σήμερα ζήτησε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να πράξουν; Και μάλιστα με χρονικό περιθώριο μιας μόλις ημέρας; Αν αυτός, σε σχεδόν δέκα πέντε μήνες δεν κατάφερε -προφανώς και εκ του αποτελέσματος- να κάμψει την άρνηση της Άγκυρας, τότε με ποια κριτήρια και με ποιο πειστικό λόγο ζητά από τις πολιτικές δυνάμεις κάτι, που για δεκαπέντε μήνες αρνείτο; Και όχι μόνο αρνείτο, αλλά κρατούσε -επί το πλείστον- τις πολιτικές δυνάμεις στις οποίες σήμερα απευθύνεται στο σκότος! Φαίνεται ότι ο πρόεδρος -και ο εκπρόσωπός του- αγνοεί την παροιμία “Άη Γιώρκη βούθα μου, τυζι’ εσού τον πόδαν τάρασσε”...

Κι ακόμη κάτι: Δεν μπορείς, κύριε Προδρόμου, από την μια να καλείς τις πολιτικές δυνάμεις να φέρουν προτάσεις ώστε να βοηθηθεί ο πρόεδρος στη δύσκολη μάχη που δίνει να ξεπεραστούν οι αντιδράσεις της Άγκυρας και να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις από το σημείο που μείνανε στον Κραν Μποντανά και από την άλλη να αφήνεις υπονοούμενα για κάποιες των πολιτικών δυνάμεων ότι η κριτική που ασκούν τον πρόεδρο για τους χειρισμούς του, παραπέμπουν σε θέσεις της Άγκυρας! Ούτε και μπορεί ο κυβ. Εκπρόσωπος να θέτει -ως απάντηση στην κριτική των πολιτικών δυνάμεων για τους χειρισμούς του προέδρου- το πολιτικά αφελές ερώτημα “τι διαφορετικό θα μπορούσε να γίνει;”... Μα είναι απλό, κύριε Προδρόμου: Ακριβώς εκείνο που δεν έγινε για να στριμωχθεί και να εκτεθεί η τουρκική πλευρά και η αδιαλλαξία της. Κι αυτό είναι ευθύνη δική σας να το βρείτε. Κι αν δυσκολεύεστε, ζητείστε βοήθεια από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις. Στο κάτω κάτω η σοφία των πολλών είναι υπέρτερη από τη σοφία του ενός. Έστω και αν αυτός ο ένας είναι ο Νίκος Αναστασιάδης...

 

ΣΗΜ.: Το παρόν αναρτήθηκε στην ιστοσελίδα eKypros-news.com.cy απόγευμα Κυριακής, 7 Οκτωβρίου, αλλά λόγω τεχνικού προβλήματος κοινοποιήθηκε σελίδα στο facebook Δευτέρα απογευμα.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top