Menu
Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Λούντβιχ Βαν Μπετόβεν: Ο κορυφαίος

Έφυγε από τη ζωή σαν σήμε...

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμιστές», αλλά «γιατί προσπάθησαν να διαφύγουν στην Ουκρανία;»

Πούτιν: «Η επίθεση έγινε από ισλαμι…

Για πρώτη φορά ο πρόεδρος...

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δυνατή από ποτέ») αμερικανοΝΑΤΟφροσύνη της κυβέρνησης Μητσοτάκη!

ΗΠΑ: «Ενθουσιασμός» για την («πιο δ…

Η κυβέρνηση Μητσοτάκη έλα...

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επιθέσεις αγνοώντας το ψήφισμα του ΟΗΕ για άμεση κατάπαυση του πυρός

Το Ισραήλ συνεχίζει τις φονικές επι…

Οι αεροπορικές επιδρομές ...

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και η μυθολογία

Επανάσταση του 1821: Η αλήθεια και …

• Το ιδεολόγημα του Κρυφο...

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις συλληφθέντες για το μακελειό

Ρωσία: Προφυλακιστέοι οι τέσσερις σ…

Οι τέσσερις συλληφθέντες ...

Για την επέτειο της Επανάστασης του 1821

Για την επέτειο της Επανάστασης του…

• Ανακοίνωση του Γραφείου...

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Την έλεγαν «Γιουγκοσλαβία»…

Από Νίκο Μπογιόπουλο* Ήτ...

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία (video)

25 χρόνια από τους ΝΑΤΟικούς βομβαρ…

• Aπό το αρχείο του τηλεο...

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

1821: “Ολοι μαζί”, ε; Αλήθεια;

• «Όσοι το χάλκεον χέρι τ...

Prev Next

Αυτό -και μόνο αυτό- πρέπει να ενοχλεί!

Αυτό -και μόνο αυτό- πρέπει να ενοχλεί!
Γράφει: Κύπρος Κουρτελάρης

Είμαι σε ηλικία που είχα την τύχη -έστω και στα παιδικά μου χρόνια- να ζήσω μαζί με Τουρκοκύπριους και να βιώσω την ειρηνική συνύπαρξη και συνεργασία Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ιδιαίτερα των εργατών της μάνας κυπριακής γης. Της κοινής μάνας κυπριακής γης που έθρεφε όλα τα παιδιά της χωρίς να κοιτάζει -μα και χωρίς να γνοιάζεται- αν είν’ Έλληνες, για Τούρκοι, για Αρμένηδες, για Μαρωνίτες για Λατίνοι... Φτάνει που ήσαν όλοι Κύπριοι! Παιδιά όλη της ίδιας μάνας γης, στο ίδιο κοινό νησί. Το οποίο, πολύ εύστοχα τραγούδησε ο Ποιητής (*):

[...] Τραγουδώ, τραγουδώ το νησί μου
που ’ναι τόσο μικρό για να μπόρει
σαν πουλί να χωρέσει στη χούφτα μου.
Που ’ναι τόσο μεγάλο, να μπόρει
           να χωρά την ακέρια ανθρωπότητα
όπως κλείνει η μια μόνη σταγόνα
τον πλατύν ωκεανό που τη γέννησε.

Τραγουδώ, τραγουδώ τους ανθρώπους
του νησιού μου –και κείνους που πέρασαν
           κι ολοτρόγυρα ανθίζουν τα χνάρια τους
και κεινούς όπου σήμερα οδεύουνε
στη σκληρήν ανηφόρα –και κείνους
που θε να ’ρθουν να πούνε βροντόφωνο
της χαράς, της χαράς το τραγούδι.

Έχω από ’κείνα τα χρόνια αρκετά βιώματα και ακόμη πιο πολλές ιστορίες από τους γονιούς μου, τους συντοπίτες και συγχωριανούς μου. Κι όχι μόνο αυτό: Ετούτα τα βιώματα και εκείνες τις ιστορίες φρόντισα και τις κατέγραψα. Σε κείμενα, άρθρα, ιστορίες και σημειώματα καταχωρημένα σε βιβλία και εφημερίδες.

Αναφέρω τα πιο πάνω, γιατί θέλω εξ αρχής να τονίσω ότι αν έχει κάτι που δεν είμαι, είναι ρατσιστής και εθνικιστής. Γιατί απλά τους ανθρώπους τους μετρώ και κατατάσσω όχι στη βάση της εθνικής τους προέλευσης, μηδέ της θρησκείας, του χρώματος στο δέρμα τους ή της γλώσσας που μιλούν. Τους μετρώ και τους κατατάσσω μόνο στη βάση της ποιότητας και του χαρακτήρα τους. Στη βάση των έργων και της παρέμβασής τους στην κοινωνία. Με κριτήρια κοινωνικά και ταξικά. Και με γνώμονα πόσο υπηρετούν τη δημοκρατία, την ειρήνη, την κοινωνική -όχι την αστική- δικαιοσύνη και την πρόοδο της ανθρωπότητας. Τους μετρώ -ακόμη- και τους κατατάσσω και στη βάση πόσο αντίθετα -στην πράξη, όχι στα λόγια- στέκονται μπροστά στο ρατσισμό, στον εθνικισμό, στις φυλετικές διακρίσεις και στην εκμετάλλευση του ανθρώπου από τον άνθρωπο. Αυτά είναι τα κριτήρια και μ’ αυτά τα κριτήρια αυτοπροσδιορίζομαι και καθορίζω κι εγώ την πορεία και τον -δημόσιο- λόγο μου.

Τούτων λεχθέντων -και καταγραφέντων- να μπω στο δια ταύτα. Που δεν είναι άλλο από το λεγόμενο Γλωσσάρι για τους δημοσιογράφους, που άνθρωποι του ΟΑΣΕ -με τη συνέργεια και Κυπρίων από τις δύο κοινότητες συνέταξαν και παρουσίασαν χθες. Όχι για να εκφράσω τη διαφωνία μου με την ανάγκη να μιλούμε όλοι την ίδια γλώσσα -και ασφαλώς να εννοούμε τα ίδια- αλλά για να αναφέρω ότι κανένα γλωσσάρι δεν μπορεί να αλλάξει τα γεγονότα και το περιεχόμενό τους. Και κανένα γλωσσάρι δεν μπορεί να σταθεί αντίθετα από τις γραφές της ιστορίας. Ακόμη και όταν την ιστορία αυτή την γράφουν οι ισχυροί. Αυτοί που κερδίζουν τους πολέμους -δίκαιους ή άδικους- και εφαρμόζουν τη δική τους καθεστώα τάξη πραγμάτων.

Δεν θέλω να ρίξω νερό στο μύλο των συζητήσεων για το Γλωσσάρι. Θέλω, ωστόσο, να εκφράσω την κάθετη διαφωνία μου σε κάμποσα από αυτά που είδα, άκουσα και διάβασα χθες κατά την παρουσίασή του. Και κυρίως για την αιτιολόγηση των εννοιών και ορολογιών που προτείνονται. Με κυρίαρχο ότι οι χρησιμοποιούμενες σήμερα λέξεις και έννοιες από τους Ελληνοκύπριους ενοχλούν και προσβάλλουν(!) τους Τουρκοκύπριους...

Ωστόσο: εκεί και όπου οι λέξεις και έννοιες που χρησιμοποιούνται απεικονίζουν την αντικειμενική ιστορία και πραγματικά γεγονότα, τότε οι δημοσιογράφοι σε όλο τον κόσμο όχι απλά δικαιούνται, αλλά υποχρεώνονται να μεταφέρουν με το πραγματικό τους όνομα και περιεχόμενα αυτά τα γεγονότα. Τελεία! Κι όχι μόνο αυτό: Στοιχειώδης, θεμελιώδης και ουσιώδης αρχή του Κώδικα Δημοσιογραφικής Δεοντολογίας είναι κατά βάση η ακρίβεια και καθαρότητα στην παράθεση, ανάλυση και σχολιασμό των γεγονότων και η σωστή, αντικειμενική και αμερόληπτη καταγραφή γεγονότων και δηλώσεων. Τελεία χωρίς παύλα...

Τί έχουμε στην Κύπρο τα τελευταία 44 χρόνια; Έχουμε μια βάρβαρη τουρκική εισβολή και συνεχιζόμενη κατοχή. Έχουμε -εξ αυτής- και μια ντε φάκτο διχοτόμηση, που η Τουρκία με τη βία κα τη δύναμη των όπλων επέβαλε και την οποία επιχειρεί να νομιμοποιήσει. Δημιουργώντας μάλιστα, παράνομο υποτελές κατοχικό μόρφωμα. Και το παράνομο και υποτελές μόρφωμα στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη δεν το λέμε οι Ελληνοκύπριοι, γιατί έτσι μας έδοξε, αλλά το ίδιο το Συμβούλιο Ασφαλείας. Το οποίο και κάλεσε τα κράτη μέλη του ΟΗΕ να μην το αναγνωρίσουν...

Πού, λοιπόν, η αναφορά στον κατοχικό στρατό και στο παράνομο υποτελές κατοχικό μόρφωμα, με τις λέξεις που τους αρμόζουν -”κατοχικός στρατός” και “ψευδοκράτος”- συνιστά ενόχληση και προσβολή για τους σύνοικους Τουρκοκύπριους, προσωπικά αδυνατώ να αντιληφθώ. Και θλίβομαι όχι μόνο γιατί Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι δημοσιογράφοι φαίνεται να υιοθετούν αυτή την εικόνα, αλλά και γιατί εκπρόσωπος του ΟΑΣΕ προβάλλει τούτο, καλώντας μας να το υιοθετήσουμε! Απαράδεκτο. Κι είναι απαράδεκτο διότι υιοθετώντας τις προτάσεις και το σκεπτικό γιατί αυτές γίνονται, νομιμοποιούμε την εισβολή και κατοχή. Μια βάρβαρη εισβολή κι ακόμη πιο βάρβαρη κατοχή με τα συνεπακόλουθα που αυτή έφερε στο διάβα των τεσσεράμιση δεκαετίων. Και το χειρότερο: Αποδεχόμαστε τα τετελεσμένα της εισβολής και κατοχής. Τουτέστιν, νομιμοποιούμε -αποδίδοντάς της μάλιστα σύγχρονο ευρωπαϊκό μανδύα!- τη διχοτόμηση!

Σ’ αυτό, από κάθε Κύπριο πατριώτη, δεν σηκώνει καμία άλλα απάντηση, παρά μόνο: ΠΟΤΕ! Γιατί, κατά πως είπε ο Ποιητής (*):

Λογαριάσατε λάθος με το νου σας, έμποροι,
δε μετριέται πατρίδα, λευτεριά με τον πήχη!
Κι αν μικρός είν’ ο τόπος, και το θέλει και μπορεί
τον ασήκωτο βράχο να τον φάει με το νύχι.
Τούτη η δίψα δε σβήνει, τούτη η μάχη δεν παύει,
χίλια χρόνια αν περάσουν, δεν πεθαίνουμε σκλάβοι!

Υ.Γ.: Η φωτογραφία στο κείμενο είναι σύνθεση, όχι όμως προσωπική. Είναι σύνθεση αφισών της Τουρκίας όταν -κυριολεχτικά- προπαγάνδιζε την εισβολή. Πόσο, λοιπόν, τέτοια βαρβαρότητα στις αφίσες παραπέμπουν, μέσα από την αναφορά στην εισβολή και τον κατοχικό στρατό, όταν λέγονται με το όνομά τους, σε έννοιες προσβλητικές για τους Τουρκοκύπριους, ας βάλουν όλοι -περιλαμβανομένων των εμπνευστών και συγγραφέων του γλωσσαρίου- το χέρι στην καρδιά και να απαντήσουν με ειλικρίνεια. Βλέπετε, η βαρβαρότητα που διάχυτα εκπέμπεται από αυτές, είναι έργο της προπαγανδιστικής μηχανής της Άγκυρας. Αυτό, λοιπόν και μόνο αυτό πρέπει να ενοχλεί και να προσβάλλει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους! Γιατί ένα τέτοιο έγκλημα στιγματίζει -και κρατεί βίαια διαιρεμένο- το λαό μας ίσαμε σήμερα... Και γιατί αυτός που είναι κάτω από την μπότα του -κατά κυριολεξία- βάρβαρου Αττίλα, δεν είναι κανένας άλλος, παρά όλοι εμείς, οι Κύπριοι!
Κυπ. Κ.

* Θοδόσης Πιερίδης, αποσπάσματα από το ποιητικό του έργο "Κυπριακή Συμφωνία".

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top