Menu
Συνάντηση Γιώργου Γεωργίου με Βλαντιμίρ Τζιζόφ

Συνάντηση Γιώργου Γεωργίου με Βλαντ…

• Την περασμένη βδομάδα σ...

Ελλάδα: Αντιλαϊκός «μπαξές» με μπαράζ διευκολύνσεων και προνομίων στους «επενδυτές»

Ελλάδα: Αντιλαϊκός «μπαξές» με μπαρ…

• Από το “Αναπτυξιακό” πο...

Σε απεργία οι 48.000 εργαζόμενοι της General Motors

Σε απεργία οι 48.000 εργαζόμενοι τη…

Το ισχυρό αμερικανικό συν...

Η στρατηγική και γεωπολιτική μειονότητα στην Κύπρο

Η στρατηγική και γεωπολιτική μειονό…

Γράφει: Ανδρέας Θεοφάνους...

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς - Αλληλογραφία για το Κεφάλαιο, τόμος Α'

Καρλ Μαρξ, Φρίντριχ Ενγκελς - Αλληλ…

• Μετάφραση και έκδοση, γ...

Β. Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γίνεις πλούσιος; Σκότωσε, ρήμαξε, κλέψε, εξαπάτησε…»

Β. Ραφαηλίδης: «Κύριε, θέλεις να γί…

• Ο καπιταλισμός έκανε κα...

Ισραήλ: Ενδοαστικές αναμετρήσεις και ένταση της βάρβαρης κατοχής

Ισραήλ: Ενδοαστικές αναμετρήσεις κα…

• Στις 17 Σεπτέμβρη (την ...

Έρευνα για σχέσεις του Γκουαϊδό με συμμορία Κολομβιανών διακινητών ναρκωτικών

Έρευνα για σχέσεις του Γκουαϊδό με …

• Ανακοινώθηκε από τον Γε...

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατών και κοινωνιών

Δημογραφικά: Βόμβα στα θεμέλια κρατ…

Γράφει: Χαράλαμπος Μερακλ...

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμού

Τσεχία: Νέο κρούσμα αντικομμουνισμο…

• Θέλουν να απομακρύνουν ...

Prev Next

Η σταύρωση του Χριστού, η Ανάσταση και ο Συνεργατισμός...

Η σταύρωση του Χριστού, η Ανάσταση και ο Συνεργατισμός...

• Κι ως καλός... τοκογλύφος, αξία εξασφαλίσεων που προσεγγίζουν τα €10 δις απέκτησε η Κυπριακή Δημοκρατία για την κατάθεση €2,5 δις στη ΣΚΤ!

 

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Το έχουν οι μέρες, φαίνεται, και οι παραλληλισμοί είναι αναπόφευκτοι. Παραλληλισμοί των ημερών -και του μηνύματος της Ανάστασης- με την των ανθρώπων καθημερινότητα. Αλλά και παραλληλισμοί της Σταύρωσης και της Ανάστασης με τη σταύρωση αλλά, φευ, μη Ανάσταση ανθρώπων έργα. Από ανθρώπων, βέβαια, υπαιτιότητα, για το δεύτερο. Κι είναι τούτο πολύ απλό να το κατανοήσουμε:

Όσο και αν στα θεία υπήρχε -από αρχαιοτάτων χρόνων- η από μηχανής παρέμβαση, για των ανθρώπων τα έργα, δυστυχώς, τέτοια παρέμβαση δεν υπάρχει. Εξάλλου, όταν κάτι επί σκοπού καταστρέφεται, στη σκέψη των καταστροφέων -με ή χωρίς εισαγωγικά- του, η επανόρθωση του κατεστραμμένου δεν είναι στις προτεραιότητές τους. Ακόμη και στις περιπτώσεις εκείνες που η καταστροφή που επιφέρεται γίνεται -λένε- για το καλό των ανθρώπων!

Αν, λοιπόν, τις μέρες ετούτες που περνούμε έχει ένα τέτοιο έργο που συνειρμικά μας παραπέμπουν οι μέρες αυτές και το μήνυμά τους, τούτο δεν είναι άλλο από τον Συνεργατισμό. Ένα έργο δημιούργημα -και συνακόλουθα κοινωνική κατάκτηση και κατ’ ουσίαν ονομαστική περιουσία- των φτωχομεσαίων στρωμάτων των Κυπρίων αγροτών και εργατών. Που αγκαλιάστηκε -στη συνέχεια- από τα ευρύτερα στρώματα των εργαζομένων του μικρού -και προοδευτικού στη σκέψη του λαού του- τόπου. Και το οποίο με ανθρώπων -κυβερνώντων- αποφάσεις αποξενώνεται από τον πραγματικό του ιδιοκτήτη και παραχωρείται -ελέω ιδεολογικών εμμονών των κυβερνώντων- στους ιδιώτες. Προσέξτε, όμως: Όχι στο λαό, στον οποίο ανήκει, αλλά στους έχοντες ρευστό και κεφάλαιο. Στους λεγόμενους επενδυτές... Και οι οποίοι, να είστε σίγουροι, εάν και εφόσον βρεθούν, θα είναι κατά κανόνα από το εξωτερικό!

Τις μέρες που περάσαμε ζήσαμε, είδαμε κι ακούσαμε πολλά. Και την εβδομάδα των Παθών -από την μεγάλη Τρίτη- συνειδητοποιήσαμε -ο λαός- το εύρος των παθών του Συνεργατισμού: Μια κατάκτηση και μια τεράστια περιουσία που δημιουργήθηκε στο πέρασμα του τελευταίου αιώνα, ένα κίνημα -και μάλιστα το πιο μαζικό- του Κυπριακού λαού, με καταγραμμένη ιστορία από τις παρυφές του περασμένου αιώνα, εξαϋλώνεται και εξανεμίζεται στους τέσσερις ανέμους. Και στις τσέπες ελάχιστων, βεβαίως βεβαίως!

Και η κυβέρνηση περιχαρής, με όσα η ίδια συνειδητά οδήγησε να γίνουν*, δηλώνει πως δεν πρέπει  να ανησυχούν τώρα οι καταθέτες του Συνεργατισμού για τις καταθέσεις τους. Βλέπετε, έβαλε -τάχαμου- στα ταμεία της Συνεργατικής Τράπεζας -την οποία η ίδια παράνομα και επί σκοπού, για αλλότριους από αυτούς που δήλωνε λόγους, αποξένωσε από τους ιδιοκτήτες της και “κρατικοποίησε”**- €2,5 δις στην ΣΚΤ... Όχι βέβαια, καταθέσεις σε ρευστό, αλλά... υπό μορφή κυβερνητικών ομολόγων, διάρκειας 15 μέχρι 20 ετών! Τα οποία ουσιαστικά πώλησε στην ΣΚΤ.

Και έναντι ποίου ανταλλάγματος, παρακαλώ, τα πιο πάνω; Ψίχουλα: Η κυβέρνηση απέκτησε -βλέπετε, εκείνη παπάς, εκείνη... τατάς- γα πάρτι της συνολική αξία εξασφαλίσεων ύψους περίπου €7,6 δισεκατομμυρίων. Με άλλα λόγια, έδωσε -στη μορφή που έδωσε- €2,5 δις και πήρε εξασφαλίσεις €7,6 δις... Αν αυτό δεν είναι τοκογλυφία*** του χειρίστου είδους, που παραπέμπει στις αρχές του περασμένου αιώνα -η οποία και οδήγησε στη δημιουργία του Συνεργατισμού- τότε οι λέξεις χάνουν τον νόημά τους...

Κι όμως, η κυβέρνηση δηλώνει για την πράξη της περιχαρής και το διαφημίζει κιόλας: Οι καταθέτες δεν υπάρχει λόγος να ανησυχούν. Λέγει, συγκεκριμένα: “οι υφιστάμενες καταθέσεις στην ΣΚΤ, δηλαδή όλοι οι καταθέτες που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι Κύπριοι,  διασφαλίζονται πλήρως από κάθε θεωρητικό  κίνδυνο". Φευ, όμως, δεν απαντά από μόνη της στο απλό -και συνακόλουθο των δηλώσεών της- ερώτημα των μελών του συνεργατικού κινήματος: Μα αν οι καταθέτες δεν χρειάζεται να ανησυχούν, προς τι τότε η ιδιωτικοποίηση της Συνεργατικής Κυπριακής Τράπεζας; Και μέσω αυτής η αποξένωση -διαβάζετε κλοπή- της τεράστιας περιουσίας του Συνεργατικού Κινήματος από τους πραγματικούς ιδιοκτήτες της;

Αλλά, προφανώς, αυτό είναι -στο τέλος της ημέρας- το ζητούμενο από την συντηρητική συναγερμική κυβέρνηση: Να μεταφερθεί ένας τεράστιος κοινωνικός πλούτος από τα χέρια της κοινωνίας στην οποία ανήκει στα χέρια των ιδιωτών. Ή, καλύτερα, στα χέρια των όποιων, λεγόμενων, επενδυτών. Λυπούμαι πολύ, αυτό είναι άλλη μια -η τρίτη στη σειρά επί συναγερμικής διακυβέρνησης****- βίαιη ανακατανομή του κοινωνικού πλούτου. Κι εμείς, ο λαός, σιωπούμε και χάβουμε ότι σαχλό, παραπλανητικό και σάπιο μας σερβίρουν τα μαγειρεία της Πινδάρου και το προεδρικού! Αναμένοντας και/ή προσμένοντας πως η Ανάσταση του Κυρίου θα φέρει και την δική του Ανάσταση... Αλλά στη ζωή, στην πραγματική ζωή, για την Ανάσταση του λαού και του τόπου, οι προσευχές δεν αρκούν. Χρειάζονται έργα και πάλη. Πάλη ασυμβίβαστη με αυτούς που παίρνουν το λαό και τις κατακτήσεις του πίσω, πολλά χρόνια πίσω...

Σημειώσεις:

* Όλες οι μετέπειτα της μεταφοράς στην κυβέρνηση του ιδιοκτησιακού καθεστώτος του Συνεργατισμού, έναντι λιγότερου των €2 δις, απέδειξαν πως απώτερος σκοπός και στόχος της κυβέρνησης Συναγερμού - Αναστασιάδη, δεν ήταν η σωτηρία και επανα-απόδοση του Συνεργατισμού στους νόμιμους ιδιοκτήτες του, αλλά το ξεπούλημα του στους ιδιώτες.

** Θυμίζοντας ότι η λεγόμενη “κρατικοποίηση” της Συνεργατικής Τράπεζας, με ειδικό νόμο που ψήφισε η βουλή στις αρχές της πρώτης θητείας Νίκου Αναστασιάδη - Συναγερμού, δήθεν για να σωθεί ο Συνεργατισμός, καταβάλλοντας €1,9 δις και στη συνέχεια να αποδοθεί πίσω στους ιδιοκτήτες του, αποδείχθηκαν -κατά το κυπριακά λεγόμενο- σκέτο περιπαίξιμο. Περιπαίξιμο που συνέχισε μέχρι τις αρχές του 2018, με τις ψεύτικες δεσμεύσεις Αναστασιάδη δεν πρόκειται να ιδιωτικοποιηθεί ο Συνεργατισμός. Αυτό, όμως, μέχρι την επανεκλογή του. Γιατί μετά κορυφαίο στέλεχος της Συνεργατικής Τράπεζας, φορτικά μας επαναλαμβάνει ότι η ιδιωτικοποίηση του Συνεργατισμού ξεκίνησε ανεπιστρεπτί από το καλοκαίρι του 2017, μέσα από σχετικό νόμο που ψήφισε η βουλή... Τόσο και τέτοιο περιπαίξιμο, λοιπόν, σε βάρος του κυπριακού λαού και των μελών -και κατ’ ουσία πραγματικών ιδιοκτητών- του Συνεργατισμού...

*** Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών της Τρίτης που πέρασε, έναντι του ποσού της κατάθεσης -€2,5 δις- η Δημοκρατία έχει λάβει ως εξασφάλιση το σύνολο των μη εξυπηρετούμενων δανείων από το χαρτοφυλάκιο της τράπεζας, αριθμό συμμετοχών της ΣΚΤ σε διάφορες ιδιωτικές και συνεργατικές εταιρείες και αριθμό ακινήτων τόσο στις ελεύθερες όσο και στις κατεχόμενες περιοχές. Επιπλέον, το ΥΠΟΙΚ σημειώνει ότι η συνολική αξία των εξασφαλίσεων η οποία ανέρχεται στα €7,6 δις περίπου, προσεγγίζει τα €10 δις εάν ληφθεί υπόψη η αξία των ακινήτων που εξασφαλίζουν τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Τα συμπεράσματα δικά σας...

**** Θυμίζω ότι η πρώτη ανακατανομή του εθνικού -και ιδιωτικού- πλούτου, προς όφελος των πολύ ολίγων, έγινε τον καιρό της μεγάλης φούσκας του Χρηματιστηρίου, με αρχή κάπου στο 1999, η δεύτερη έγινε με το κούρεμα των καταθέσεων το 2013 και η τρίτη γίνεται τώρα με την κλοπή της περιουσίας του Συνεργατισμού. Και οι τρεις επί συναγερμικής διακυβέρνησης... Είναι, άραγε, τούτο τυχαίο; Όχι, δα!

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top