Menu
Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρούσμα διασωληνωμένα στο ΓΝ Λεμεσού

Ένα επιβεβαιωμένο και ένα ύποπτο κρ…

Γράφει: Σταύρος Κονιώτης*...

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κυριακής

Έναρξη θερινής ώρας τα ξημερώματα Κ…

• Μια ώρα οι δεικτές μπρο...

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρατικού και απολύτως δωρεάν συστήματος Υγείας

Απαιτείται πλήρης ανάπτυξη ενός κρα…

Γράφει:Κώστας Πελετίδης* ...

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνοίο νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Αναφοράς

Είκοσι τέσσερεις ασθενείς με κορωνο…

• Ξεκινά τη Δευτέρα η λει...

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα δημόσιο σύστημα Υγείας;

Τι σημαίνει «ατομική ευθύνη» σε ένα…

Γράφει: Μαίρη ΑΓΡΟΓΙΑΝΝΗ*...

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθεί στην Κύπρο η κινεζική βοήθεια κατά COVID-19

Huang Xingyuan: Έτοιμη να μεταφερθε…

Γράφει: Αντώνης Γκιλδάκης...

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, που του αρνήθηκαν νοσηλεία γιατί δεν είχε ασφάλεια…

ΗΠΑ: Πέθανε έφηβος από κορωνοϊό, πο…

• Το σάπιο καπιταλιστικό ...

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορωνοϊού στις ΗΠΑ

Πολλά τα κέντρα μετάδοσης του κορων…

• Πρώτες στον παγκόσμιο κ...

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός παγκόσμια

Συνεχίζει να καλπάζει ο κορωνοϊός π…

• Οι διεθνές εξελίξεις απ...

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα κρούσματα από τον κορωνοϊό

Κύπρος: Ακόμη δύο νεκροί, 16 τα νέα…

• Νοσηλεύονταν στη ΜΕΘ το...

Prev Next

Η Κύπρος απ’ άκρου σ’ άκρη να είναι κοινή, ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική πατρίδα όλων των Κυπρίων!

Η Κύπρος απ’ άκρου σ’ άκρη να είναι κοινή, ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική πατρίδα όλων των Κυπρίων!
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ως θέση αρχής συμφωνώ και επαυξάνω σ’ αυτά που την περασμένη Παρασκευή εξέφρασαν -από μέρους της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος»- οι Τάκης Χατζηδημητρίου και Σενέρ Ελτζίλ, όπως επίσης και η ανακοίνωση της Δικοινοτικής Πρωτοβουλίας, την οποία διάβασε η πρόεδρος της τ/κ ένωσης καθηγητών, Σέλμα Εϊλέμ. Πρωτίστως στα σημείο της υπεράσπισης της λύσης και της ειρήνης στην Κύπρο, αλλά και στην επανένωση της Κύπρου. Όπως επίσης ως θέση αρχής συμφωνώ και με την ανησυχία για την ένταση που έχει προκληθεί για το θέμα του φυσικού αερίου αλλά και ότι αντιμετωπίζουμε μια επικίνδυνη κατάσταση, που σχετίζεται με την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων στη περιοχή της Κύπρου.

Συμφωνώ δε και επαυξάνω ακόμη και στο ότι: απαιτείται άμεση δράση για την εκτόνωση της κρίσης και αντί της αντιπαράθεσης μεταξύ των δύο κοινοτήτων, η ανακάλυψη και αξιοποίηση των αποθεμάτων φυσικού αερίου θα πρέπει να μετατραπεί σε πόλο ενότητας προς όφελος όλων των Κυπρίων. Σωστή δε είναι και η διασύνδεση της Κύπρου με τις εξελίξεις στη Συρία και αλλού, διατυπώνοντας την άποψη ότι αυτές: αποτελούν κίνδυνο για ολόκληρη την περιοχή, τοποθετώντας έτσι την Κύπρο σε ένα περιβάλλον κλιμακούμενης έντασης με τις επιπτώσεις να χειροτερεύουν όλο και περισσότερο.

Ωστόσο: Όσο σωστά και απαραίτητο είναι να λέγονται τα πιο πάνω -και έχει ιδιαίτερη σημασία το γεγονός ότι τη Δικοινοτική Πρωτοβουλία Ειρήνης «Ενωμένη Κύπρος» αποτελούν 71 οργανώσεις, συντεχνίες και συνδικαλιστικές κινήσεις και από τις δύο πλευρές- άλλο τόσο σωστή και επιβεβλημένο είναι να λέγονται και κάποια άλλα, εξίσου σημαντικά πράγματα. Όπως, για παράδειγμα, η εκκρεμότητα στο Κυπριακό ουδόλως αποστερεί από την Κυπριακή Δημοκρατία το δικαίωμα της άσκησης των κυριαρχικών της δικαιωμάτων. Και ότι για την όποια όξυνση και ένταση έχει δημιουργηθεί με αφορμή το θέμα του φυσικού αερίου, η ευθύνη δεν βαραίνει την Κυπριακή Δημοκρατία κατά την άσκηση των κυριαρχικών της δικαιωμάτων, αλλά την Άγκυρα και την επεκτατική της πολιτική. Με πιο πρόσφατη την προχθεσινή πομπώδη δήλωση του Γιγίτ Μπουλούτ, συμβούλου του Τούρκου προέδρου, ότι ο Ερντογάν θα δώσει εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει!

Θαυμάστε θράσος -αλλά και προκλητικότητα- του εν λόγω συμβούλου του νεοσουλτάνου της Άγκυρας: “Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι' αυτό”! Και τα σκυλιά -η Κυπριακή Δημοκρατία, η Κύπρος και οι Κύπριοι, δηλαδή- δεμένα...

Επίσης: με δεδομένο το διχοτομικό περί της λύσης αφήγημα από την Άγκυρα και το κατοχικό καθεστώς, όχι μόνο είναι σωστό, αλλά και απαιτείται όπως αυτοί που πραγματικά εργάζονται και αγωνίζονται για τη λύση, να την περιγράφουν κιόλας. Τουλάχιστον στα βασικά της χαρακτηριστικά και προδιαγραφές. Για να είναι, στο κάτω κάτω, η επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρος -κι ο λαός της- πραγματικά επανενωμένοι. Βλέπετε, δεν αρκεί πλέον να λέμε λύση και επανένωση, χωρίς να προσδιορίζουμε τα ποιοτικά τους χαρακτηριστικά.

Προσωπικά έχω από τη στήλη αυτή -και αλλού- κατά καιρούς προσδιορίσει τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά και περιεχόμενο αυτής της λύσης: Αποκατάσταση της κυριαρχίας και εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας, να κατοχυρώνει τα ανθρώπινα δικαιώματα και βασικές ελευθερίες όλων των Κυπρίων, να σέβεται το διεθνές δίκαιο και το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να ξεκουμπιστεί και να πάει στο διάολο η κατοχή κι ο βάρβαρος Αττίλας -με τα συμπράγκαλλα του- και η Κύπρος απ’ άκρου σ’ άκρη να είναι κοινή, ελεύθερη, ειρηνική και δημοκρατική πατρίδα όλων των Κυπρίων. Και μόνο των Κυπρίων. Ανεξάρτητα από το πολιτειακό μόρφωμα που θα υιοθετήσουμε. Και ναι, οι Κύπριοι θα πρέπει στην επανενωμένη ομόσπονδη Κύπρο να απολαμβάνουν τα ίδια δικαιώματα και ελευθερίες, όπου και να διαμένουν...

Στις αρχές του περασμένου χρόνου -και 13 του Γενάρη, 2017- σε σχόλιο στην έντυπη έκδοση της εφημερίδας, είχα επισημάνει πως: Η όποια λύση αφορά και αγγίζει πρωτίστως το λαό. Και η μεγαλύτερη ομάδα κάθε λαού είναι οι εργαζόμενοι. Οι οποίοι και έχουν κοινά συμφέροντα και κοινούς στόχους, ανεξαρτήτως καταγωγής, θρησκείας, εθνικής και κοινοτικής προέλευσης και/ή πολιτικών, ιδεολογιών και κομματικών πεποιθήσεων. Σημείωσα δε, ακόμη, πως: Στα όσα αντιφατικά ακούγαμε, τότε -και εξακολουθούμε και σήμερα ν’ ακούμε- περί τη λύση, οι συνδικαλιστικές οργανώσεις και από τις δύο κοινότητες βλέπουν τη λύση μέσα από στοιχεία ενοποιητικά και όχι διαχωριστικά. Εξέφρασα δε τον φόβο πως: από τα όσα ακούμε, αυτά που ενώνουν τους Κύπριους και στις δύο κοινότητες και εύστοχα τα υπογραμμίζουν οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, δυστυχώς δεν τα βλέπουμε στο πολιτικό κομμάτι των διαπραγματεύσεων.

Αλλά τι λένε οι συνδικαλιστικές οργανώσεις, που δεν βλέπουμε στις διαπραγματεύσεις; Προς απάντηση του ερωτήματος τούτου, παραπέμπω τη μνήμη μας στις 9 του Γενάρη 2017, την ημέρα που θα αρχίζανε οι διαπραγματεύσεις στη Γενεύη. Την ίδια ημέρα, σε διάσκεψη τύπου (φωτογραφία) το Πανσυδικαλιστικό Φόρουμ και οι -18 τον αριθμό- οργανώσεις μέλη του και από τις δύο κοινότητες μαζί με την στήριξη τους στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινούσαν, με ομόφωνη κοινή διακήρυξη -και των 18 οργανώσεων-, έδωσαν και το περίγραμμα της λύσης. Αυτό, δηλαδή, που στην αρχή χαρακτήρισα ως περιεχόμενο και ποιοτικά χαρακτηριστικά της λύσης:

  • Με την επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα πρέπει να διασφαλίζονται όλες οι αναγκαίες προϋποθέσεις για την ύπαρξη μιας ενιαίας οικονομίας και αγοράς εργασίας που θα έχει στο επίκεντρό της την ενίσχυση της ευημερίας όλων των Κυπρίων και την εγγύηση της κοινωνικά δίκαιης κατανομής του παραγόμενου πλούτου».
  • Η λύση θα πρέπει να εμπεριέχει μια σειρά από αρχές, κατοχυρώνοντας την ομαλή και εύρυθμη λειτουργία των εργασιακών σχέσεων και να ρυθμίζει με επάρκεια την αγορά εργασίας, με την εφαρμογή ενιαίου συστήματος εργασιακών σχέσεων και απασχόλησης, ενιαίο σχέδιο κοινωνικής ασφάλισης και ενιαίο σύστημα καθορισμού μισθών και απολαβών.
  • Πλήρης σεβασμός του δικαιώματος της ελεύθερης διακίνησης, του συνεταιρίζεσθαι και της επιλογής απασχόλησης σε οποιαδήποτε περιοχή της Κύπρου και πλήρης απαγόρευσης των διακρίσεων στην απασχόληση και στις απολαβές λόγω εθνικής καταγωγής, θρησκείας, χρώματος, φύλου ή σεξουαλικού προσανατολισμού.
  • Εφαρμογή ενός εκπαιδευτικού συστήματος που θα διαδραματίζει καταλυτικό ρόλο στη διαμόρφωση περιβάλλοντος ανεκτικότητας, ειρηνικής συνύπαρξης και αλληλοσεβασμού

Αυτό σημαίνει επανένωση στην πράξη. Και σ’ αυτή τη λύση -που πραγματικά ενώνει- λέμε ΝΑΙ.

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top