Menu
Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν αυτό που έπρεπε!

Αντιφασίστες οπαδοί του ΠΑΟΚ έκαναν…

* Έσβησαν ναζιστικά συνθή...

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικονομία στα κατεχόμενα

Σύσκεψη υπό τον Ακιντζί για την οικ…

* Αυξάνονται οι αντιδράσε...

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσεις

Σε νέα βάση οι ελληνοτουρκικές σχέσ…

• Μετά την απελευθέρωση τ...

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχων

Ελλάδα: Φτωχοποίηση των συνταξιούχω…

* Μέχρι 500 ευρώ μεικτά τ...

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντοπίστηκε στο οροπέδιο στην Παλαίπαφο

Σύνθετο αρχιτεκτονικό σύμπλεγμα εντ…

Γράφει: Κική Περικλέους* ...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κατάρρευση γέφυρας στην Ιταλία...

Δέκα με είκοσι οι αγνοούμενοι από κ…

* Συνεχίζεται η πολιτική ...

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια και ο ζωντανός δράκος

Ελλάδα: Η έξοδος από τα μνημόνια κα…

Γράφει: Δημήτρης Μηλάκας*...

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Η επίσκεψη Γιλντιρίμ στον τ/κ Τύπο

Ειδησεογραφικά και όχι πρ...

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μουσταφά Ακιντζί

Τέλος Σεπτεμβρίου στη Νέα Υόρκη ο Μ…

• Όλοι οι ενδιαφερόμενοι ...

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

Στους 38 οι νεκροί στη Γένοβα

* Έρευνες για επιζώντες σ...

Prev Next

Μιλάτε για «ανάπτυξη», όταν λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία από την πείνα;

Μιλάτε για «ανάπτυξη», όταν λιποθυμούν παιδιά στα σχολεία από την πείνα;
Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Διευκρινίζω εξ αρχής ότι: ο τίτλος του παρόντος πονήματος, δεν είναι δικός μου. Δανεικός είναι, από την παρέμβαση του δημάρχου Πατρέων, Κώστα Πελετίδη, στο 9ο «Περιφερειακό Αναπτυξιακό συνέδριο», που διοργάνωσε αυτές τις μέρες η ελληνική κυβέρνηση με την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και την βρήκα στον χθεσινό Ημεροδρόμο. Συνέδριο για την ανάπτυξη, ως υποβάλλει και το θέμα του Συνεδρίου, κατά πως -βέβαια- την αντιλαμβάνονται οι κυβερνήσεις και το ιερατείο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αλλά βρέθηκε ένας δήμαρχος να τους χαλάσει την... μόστρα.

Προσέξτε, όμως, όχι ο όποιος δήμαρχος, αλλά ένας κομμουνιστής δήμαρχος! Ένας δήμαρχου που το αστικό κράτος -της Νέας Δημοκρατίας και το ΠΑΣΟΚ, πρώτα, και μετά του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ- τον σέρνουν στα αστικά δικαστήρια διότι δεν συμμορφώθηκε προς τας υποδείξεις... Να συνεργαστεί, με άλλα λόγια με την κυβέρνηση για να απολυθούν δημοτικοί υπάλληλοι. Βλέπετε, αυτό υπέβαλλαν τα μνημόνια, δεξιών τε και αριστερών κυβερνήσεων, αυτό υπέβαλλε και το αμαρτωλό ευρω-ιερατείο, το Δου-Νου-Του και οι λοιποί λεγόμενοι θεσμοί! Κι αυτό -κατά τρόπο οσφυοκαμπτικό- σπεύδανε και σπεύδουν να εκτελέσουν δεξιές τε και αριστερές κυβερνήσεις στην Ελλάδα. Ετούτο, όμως, είναι ένα άλλο κεφάλαιο...

Ξανά, λοιπόν, στον Πελετίδη και την βροντερή του φωνή για τη λεγόμενη ανάπτυξη. Βέβαια ο κομμουνιστής δήμαρχος -είδος δημάρχων που φαίνεται να μην διαθέτουμε στην μακαρία νήσο Κύπρο- Πατρέων, Κώστας Πελετίδης, είπε πολλά στην παρέμβασή του στο εν λόγω συνέδριο. Δεν θα τα παραθέσω όλα. Θα σημειώσω μόνο κάποια σημεία της παρεμβολής. Υπογραμμίζοντας, όμως, πως: ότι είπε ο Πελετίδης, το είπε χύμα και κατάφατσα σε υπουργούς και άλλους πολιτειακούς και πολιτικούς αξιωματούχους του ελληνικού κράτους και της “πρώτη φορά Αριστερά” κυβέρνησης...

Είπε, λοιπόν στην αρχή της ομιλίας του ο κομμουνιστής δήμαρχος στην εισαγωγή της ομιλίας του: “Καλούμαστε σήμερα να συζητήσουμε για την ανάπτυξη στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας. Δεν είναι η πρώτη φορά. Για δεκαετίες παρακολουθούμε τις προσπάθειες διαδοχικών κυβερνήσεων, Τοπικών Αρχών, να πείσουν τον Πατραϊκό λαό ότι θα φέρουν την ανάπτυξη, επενδύσεις, μεταρρυθμίσεις. Δεκάδες συνέδρια με κεντρικό θέμα την ανάπτυξη, με πιασάρικους τίτλους, προσπαθούσαν να πείσουν ότι ήρθε η ώρα. Οι στόχοι που έβαζαν ικανοποιήθηκαν. Έγινε η μεγάλη περιμετρική, η Γέφυρα Ρίου – Αντιρρίου, το Νέο Λιμάνι, το Βιοτεχνικό Πάρκο , Βιομηχανική Ζώνη, Ολυμπία Οδός, Ιονία Οδός. Τεράστιες χρηματοδοτήσεις από την Ε.Ε. Μεσογειακά Προγράμματα, ΕΣΠΑ 2000 – 2006, 2007- 2013, 2014 – 2020. Πάτρα Ολυμπιακή Πόλη, Πάτρα Πολιτιστική Πρωτεύουσα 2006, το ίδιο σκηνικό βλέπουμε να στήνεται τώρα και με τους Παράκτιους Μεσογειακούς Αγώνες”...

Για να συμπληρώσει, ευθύς αμέσως: Μ’ όλα αυτά στην Πάτρα, σήμερα, το 2018, παρά την απογείωση της επιστήμης και της τεχνικής, εμείς μοιράζουμε συσσίτια, τρόφιμα, την στιγμή που ο πλανήτης μπορεί να θρέψει 8 φορές τον πληθυσμό του. Βλέπουμε παιδιά να λιποθυμούν στα σχολεία, 10.000 στο ΚΕΑ, ο ΟΑΕΔ καταγράφει 34.000 ανέργους, γεμίσαμε την ξενιτιά με τα παιδιά μας, δουλεύουν οι εργαζόμενοι με μισθούς δούλου. Οι φόροι, τα χαράτσια που έχουν φορτωθεί στις πλάτες του λαού είναι ασήκωτα. Χιλιάδες οικογένειες ζουν τον εκβιασμό, να δώσουν ότι έχουν και δεν έχουν για να σώσουν το σπίτι τους, μετά την απόφαση της κυβέρνησης για επιτάχυνση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών”.

Και συνέχισε να κτυπά στο ψαχνό: “Εμείς δεν θέλουμε να παραμυθιάζουμε τον πατραϊκό λαό, γνωρίζουμε, όπως και εσείς, πάρα πολύ καλά ότι η ανάπτυξη στον καπιταλισμό, η έξοδος από την κρίση, τα μνημόνια, όπως λέτε, δεν συνοδεύεται με εργατικά λαϊκά δικαιώματα και ικανοποίηση σύγχρονων αναγκών. Η ανάπτυξη που ευαγγελίζεστε είναι άναρχη. Ο κάθε επιχειρηματικό όμιλος αξιοποιεί τόσο εργατικό δυναμικό, όσο και για όσο χρόνο το χρειάζεται, προκειμένου να μεγιστοποιηθούν τα κέρδη τους. Τομείς που θα μπορούσαν να αναπτυχθούν, εάν δεν έχουν τα αναμενόμενα κέρδη δεν κάνουν επενδύσεις. Εάν κερδίζουν περισσότερα σε άλλες χώρες θα πάνε εκεί. Δούλους ψάχνουν. Κλασσικό παράδειγμα τα κλειστά εργοστάσια που είναι μπροστά μας.

Τα φουγάρα σ’ αυτά τα εργοστάσια δεν έσβησαν επειδή ο ένας η ο άλλος καπιταλιστής ήταν κακός διαχειριστής, αλλά επειδή ο ενδοκλαδικός και ο παγκόσμιος ανταγωνισμός κατέστησε αυτές τις επιχειρήσεις ασύμφορες για τους ιδιοκτήτες τους, που τις εγκατέλειψαν, μετέφεραν τα κεφάλαιά τους αλλού, έκαναν σε άλλες χώρες τα εργοστάσιά τους, τις επιχειρήσεις τους, αφήνοντας φυσικά απλήρωτα τα δάνεια και τα χρέη τους σε εργαζομένους και ταμεία, τα οποία ήρθε το ΠΑΣΟΚ να τα ‘’κοινωνικοποιήσει’’, να πληρώσει δηλαδή ο λαός τη δεκαετία του 80 και φυσικά απαλλάχθηκαν και από οποιαδήποτε ποινική ευθύνη.

Γνωρίζετε πολύ καλά ότι από το 1992 έως το 2008 δημιουργήθηκαν 930 χιλιάδες θέσεις εργασίας, που χάθηκαν μέσα σε πέντε χρόνια από το 2009 έως το 2013. Θέσεις πλήρους απασχόλησης. Σήμερα, πάνω από τις μισές προσλήψεις είναι μερικής απασχόλησης, που σημαίνει για τους εργαζόμενους μισή ζωή.

Οι κυβερνώντες μας λένε ότι προέχει τώρα η ανάπτυξη για να μεγαλώσει η πίτα και τούτη τη φορά θα μοιραστεί ΔΙΚΑΙΑ. Η ανάπτυξη που προωθείται διασφαλίζει την ανάπτυξη των κερδών του κεφαλαίου, η ανάπτυξη που προωθείται θα γίνει με ακόμα μεγαλύτερη ληστεία και το τσάκισμα του λαού, από πουθενά δεν διαφαίνεται ικανοποίηση του δικαιώματος για μόνιμη και σταθερή εργασία, ικανοποίηση των κοινωνικών δικαιωμάτων των εργαζομένων, των συνταξιούχων, της νεολαίας στην υγεία, τη μόρφωση, τον αθλητισμό και την ανάπτυξη.

Η ανάπτυξη των μέσων παραγωγής, της τεχνολογίας, δεν οδηγεί στη μείωση του εργάσιμου χρόνου, να πάμε στις 35 ώρες εβδομαδιαίας εργασίας, σε μείωση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης, γίνεται ακριβώς το αντίθετο”.

Επαναλαμβάνω: Ο Κώστας Πελετίδης είπε κι άλλα πολλά, αλλά μένω ίσαμε δω. Και ρωτώ: Θα ευτυχήσουμε κι εμείς εδώ στην Κύπρο να έχομε ένα τέτοιο δήμαρχο, ο οποίος, κόντρα στην παραπλανητική παραφιλολογία περί της ανάπτυξης θα ορθώσει τέτοιο λόγο; Αμφιβάλλω πολύ... Τουλάχιστον για όσο καιρό δεν βλέπουμε ταξικά το θέμα και οι δήμαρχοι, όπως και οι βουλευτάδες, οι υπουργοί κι λοιποί βραχίονες της εξουσίας, αντί να σταθούν ανάχωμα στο βάρβαρο σύστημα, συμβιβάζονται και γίνονται ένα με αυτό...

 

Υ.Γ. 1: Όσοι βλέπετε αυτά που περιγράφει ο κομμουνιστής δήμαρχος να συμβαίνουν και στην Κύπρο, να σας πω ότι αυτό ΔΕΝ είναι τυχαίο... Είναι -όπως εύστοχα έγραψε στο γνωστό βιβλίο του ο Νίκος Μπογιόπουλος- ο καπιταλισμός, ηλίθιε...

Υ.Γ. 2: Ίσως κάποιοι να διερωτούνται που το πάω, ασχολούμενος από καιρού εις καιρόν με την περιλάλητη “ανάπτυξη”. Μα είναι απλό, που βγαίνει από την ίδια τη ζωή, χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιήσω τα... νισhάνια του οικονομολόγου: για να καταδείξω ότι στον καπιταλισμό μια είναι η ανάπτυξη: Αυτή του ίδιου του καπιταλισμού και των βραχιόνων του. Η ανάπτυξη των κερδών και η ανάπτυξη -και το βάθεμα- της ανισότητας στον διαμοιρασμό του παραγόμενου πλούτου. Για να φτάσουμε στο σημείο, σύμφωνα με έκθεση της μη κυβερνητικής οργάνωσης Oxfam:
Το 82% του πλούτου που δημιουργήθηκε πέρυσι -το 2017- σε παγκόσμιο επίπεδο κατέληξε στα χέρια του 1% των πλουσιότερων ανθρώπων του πλανήτη! Κάνοντας σκόνη και θρύψαλα την ψευδαίσθηση ότι μπορούμε με -τάχαμου- καλύτερη διαχείριση, από αυτή της κυβέρνησης Αναστασιάδη - Συναγερμού, του καπιταλισμού, να πετύχουμε ανάπτυξη για όλους. Ή, έστω, ανάπτυξη για τους πολλούς...
Σ’ αυτό, όμως, μόνο ένας δρόμος οδηγεί: Όχι η ψευδαίσθηση της δίκαιης διαχείρισης του καπιταλισμού, μέσα από τον συμβιβασμό μαζί του, αλλά της ανατροπής του! Τόσο απλά...

Υ.Γ. 3: Δεν το κάνει η ψυχή μου να μην αναφέρω και τον επίλογο της παρέμβασης του Κώστα Πελετίδη. Το πράττω ευθύς αμέσως και θα καταλάβετε γιατί:
Τα ψεύτικα τα λόγια τα μεγάλα, ότι θα έρθουν καλύτερες μέρες, ότι θα πάρει και ο φτωχός, έχουν αποδειχθεί στην χώρα μας και διεθνώς, δεν είμαστε εξαίρεση. Αν υπάρχουν κάποιοι που από αφέλεια τα πιστεύουν, δεν έχουν παρά να παρακολουθήσουν τη στάση της ολιγαρχίας του τόπου, τρίβουν τα χέρια τους, η χαρά τους δεν κρύβεται, που βρήκαν ένα ακόμα στήριγμα στη διαιώνιση της κυριαρχίας τους.
Λύση υπέρ του λαού μας υπάρχει, χρειάζεται να κοπεί ο αγωγός που πάει τον πλούτο που παράγουν οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι μικροί αγρότες, στους κεφαλαιοκράτες. Ο πατραϊκός λαός πρέπει να παλέψει για την ικανοποίηση των συγχρόνων αναγκών του.
Αύριο θα είναι έξω από εδώ,
να διαδηλώσει, να στείλει το μήνυμά του, ότι δεν έχει δυο ζωές, τη μια να την χαλάσει και την άλλη να την ευχαριστηθεί.
Η ζωή είναι χαρά, δεν είναι τιμωρία!

Να μου ζήσεις, ωρέ σύντροφε!

Κύπ. Κ.

Στη φωτογραφία ο αδηφάγος καπιταλισμός και στην μικρή ένθετη φωτο ο κομμουνιστής δήμαρχος Πάτρας Κώστας Πελετίδης

Leave a comment

Make sure you enter all the required information, indicated by an asterisk (*). HTML code is not allowed.

back to top