Menu
Ελλάδα: 210 νεκροί σε δύο μέρες και αυτός πανηγυρίζει…

Ελλάδα: 210 νεκροί σε δύο μέρες και…

Στη «ζυγαριά» και οι νεκρ...

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν 262 περιστατικά COVID-19 με μέθοδο PCR και άλλα 70 από τα rapid tests

Κύπρος: Ανακοινώθηκαν 262 περιστατι…

Το υπουργείο Υγείας ανακο...

Βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να απαλλαγεί προσωρινά από Αντιπρόεδρος της Βουλής για να συνδράμει ως γιατρός του ΕΣΥ

Βουλευτής του ΚΚΕ ζητά να απαλλαγεί…

Ο Γιώργος Λαμπρούλης, βου...

Ελλάδα: Εισαγγελική έρευνα για τρεις πολιτικούς αρχηγούς για το Πολυτεχνείο!

Ελλάδα: Εισαγγελική έρευνα για τρει…

• Μετά από καταγγελία του...

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντού...

«Κράτος εν κράτει» η Εκκλησία παντο…

• Απίστευτη και εγκληματι...

Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπεναλά

Τα Μαύρα Παιδιά του ... Μπεναλά

Γράφει: Λιάνα Κανέλλη* Ο...

Κύπρος: 245 νέα περιστατικά κορωνοϊού με μοριακή εξέταση, 79 με rapid test

Κύπρος: 245 νέα περιστατικά κορωνοϊ…

Ακόμα 245 νέα περιστατικά...

Γαλλία: Υπερψηφίστηκε διάταξη που απαγορεύει τη φωτογράφιση αστυνομικών «εν ώρα υπηρεσίας»

Γαλλία: Υπερψηφίστηκε διάταξη που α…

• Θεωρείται ως πιθανό εμπ...

Πώς ξεθωριάζουν αθόρυβα οι κόκκινες γραμμές στα ελληνοτουρκικά...

Πώς ξεθωριάζουν αθόρυβα οι κόκκινες…

• Πίσω από τον φόβο…   ...

Πανδημία: Κορυφώνεται ο ανταγωνισμός για τις αγορές που θα διατεθούν τα εμβόλια

Πανδημία: Κορυφώνεται ο ανταγωνισμό…

Κορυφώνεται ο οικονομικός...

Prev Next

Και... νεο-Οθωμανός τώρα ο “αριστερός” Τουφάν Ερχιουρμάν;

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεν είμαι εξ αυτών που πιστεύει ότι οι Τουρκοκύπριοι θα μιλούν επί παντός θέματος όπως οι Ελληνοκύπριοι. Ούτε  βέβαια πιστεύω ότι μπορεί να συμβεί αι το αντίθετο. Είμαι, ωστόσο, εξ αυτών που -ταξικά συνειδητοποιημένος ο ίδιος και ταγμένος στην πλευρά της εργατικής τάξης και τη ιδεολογίας της- αναμένω ότι οι Αριστεροί  Ε/κ και Τ/κ σε θέματα κοινωνικής δικαιοσύνης και δίκαιου θα μιλούν την ίδια γλώσσα. Με κάποιες παραλλαγές, βέβαια, ανάλογα με τις τοπικές ιδιομορφίες, αλλά επί της ουσίας θα μιλούν την ίδια γλώσσα... Γλώσσα αρχών!

Αυτό θεωρώ ότι πρέπει να συμβαίνει στο Κυπριακό. Ιδιαίτερα όταν πρέπει να αναφερόμαστε στην ουσία της ύπαρξής του. Στο πραγματικό αίτιο που οδήγησε την Κύπρο και το λαό μας στη σημερινή τραγική κατάσταση. Μια κατάσταση, η σταδιακή κορύφωση της οποίας ξεκίνησε από τα πρώτα-πρώτα χρόνια της ύπαρξης του ανεξάρτητου κυπριακού κράτους.

Read more...

Ας επανέλθουμε, λοιπόν, στις Συμφωνίες -και τις συνθήκες- του 1960...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Ώστε έτσι, λοιπόν: Δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η συμφωνία Κύπρου - Γαλλίας και η στάθμευση γαλλικών μαχητικών αεροσκαφών στην Κύπρο, που έρχεται σε αντίθεση με τις συμφωνίες του 1960. Κι αυτό ποιος το λέει, παρακαλώ; Το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών δια του εκπροσώπου του Χαμί Άκσοϊ. Ο οποίος επίσης -επαναλαμβάνοντας εαυτόν και το γνωστό τουρκικό αφήγημα- δήλωσε πως οι Ε/κ, που δεν εκπροσωπούν -λέει- ολόκληρο το νησί και τους Τ/κ, δεν έχουν αρμοδιότητα και δικαιοδοσία να κάνουν τέτοιες συμφωνίες. Προχωρώντας δε ένα βήμα πάρα κάτω ο εκπρόσωπος τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ αναφέρει πως: Η συμφωνία αυτή είναι αντίθετη με την ισορροπία που δημιούργησαν οι συμφωνίες του 1960 και εμπεριέχει τον κίνδυνο διακοπής των προσπαθειών για διασφάλιση σταθερότητας και ασφάλειας στην ανατολική Μεσόγειο!

Ας πάρουμε, λοιπόν, τα πράγματα με τη σειρά. Ξεκαθαρίζοντας ότι και σε μένανε δεν αρέσει να σέρνεται η Κύπρος πίσω από το άρμα του ΝΑΤΟ και των συνιστώντων μερών του. Είτε αυτό λέγεται ΗΠΑ, είτε Γαλλία, Γερμανία, Βρετανία ή άλλως πως. Κι αν με ρωτάτε, αυτό που εγώ θέλω -και στο μέτρο των μικρών μου δυνάμεων, μαζί με όλους τους φιλειρηνιστές, αγωνίστηκα- είναι η πλήρης αποστρατικοποίηση του νησιού μας. Πιστός στο σύνθημα "Έξω όλοι οι στρατοί, ανεξάρτητο νησί!"... Το τι λέω εγώ, όμως, είναι άλλο θέμα. Εκείνο που παίζει ρόλο είναι η ισχύουσα πραγματικότητα σήμερα και οι ισορροπίες του 1960. Μαζί δε και οι Συνθήκες -και συνθήκες, χωρίς κεφαλαίο “σ”- του 1960. Τις οποίες σήμερα επικαλείται το τουρκικό υπουργείο Εξωτερικών. Έχουμε, λοιπόν, και λέμε:

Read more...

Δεκαπενταύγουστος - ΕΟΚΑ Β’ - β’ φάση τουρκικής εισβολής και Αναστασιάδης...

Γράφει: Κύπρος Κουρτελλάρης

Δεκαπενταύγουστος σήμερα... Μέρα σημαδιακή -θρησκευτικά και όχι μόνο- και μέρα κατ’ εξοχής ξεκούρασης και θερινών διακοπών στη μακαρία νήσο. Διακοπές, βέβαια, πριν και μετά την ημέρα αυτή. Κατά την οποία οι πλείστοι των Κυπρίων αμολούνται στα ορεινά και στις παραλίες για λίγες στιγμές ξεγνοιασιάς, ηρεμίας και διασκέδασης. Βέβαια, εν περιόδω κορωνοϊού τι σόι ξεγνοιασιά, ηρεμία και διασκέδαση θα έχουμε είναι ερώτημα μέγα. Ωστόσο η μέρα το ’χει και για τούτο το λέω κι εγώ...

Θα μου πείτε, βέβαια, αφού τέτοια είν’ η μέρα γιατί σας βασανίζω με άλλο ένα εν τύποις πόνημα και δεν λάμνω κι εγώ κατά βουνών ή θάλλασσας μεριά; Κατ’ αρχάς τέτοια μέρα η Λευκωσία είναι ο καλύτερος τόπος ξεκούρασης και ηρεμίας. Κατά δεύτερο και κυριότερο, όμως, σας... βασανίζω και σήμερα γιατί στη σκέψη μου υπάρχουν πράγματα πολύ σοβαρά. Τα οποία ήθελα να μοιραστώ μαζί σας. Άστε, βέβαια, που κάποια σας τα χρωστώ. Θυμίζω επί τούτου ένα παλαιότερο εν τύποις πόνημα, ημερομηνίας 7 Ιουλίου 2020 και με τίτλο “Ο Παπαλάζαρος, ο Αναστασιάδης, η Δημοκρατία και η ΕΟΚΑ Β’...”, στο οποίο -ανάμεσα σ’ άλλα- υπέβαλα και το εξής ερώτημα:

Read more...
Subscribe to this RSS feed